Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanvekili Yusuf Kocabeyoğlu, Erzurum’un son yıllarda ciddi biçimde bir zihniyet değişimi yaşadığına işaret ederek, ‘Erzurum karamsarlık atmosferinden AK ufuklara girdi’ dedi.
DOSİADTAN PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum’un sosyo ekonomik performansını değerlendiren Kocabeyoğlu, “Sağlık başta olmak üzere Eğitim, turizm, enerji ve ulaştırma alanlarında gerçekleştirilen hizmet ve yatırımlar, Erzurum’u içine kapanık, geleceğine yol arayan bir şehir halinden, geleceğine yol haritası hazırlayan, geleceğini planlayan ve hedefleri olan bir şehir haline getirdi. Bir farkındalık sinerjisi içinde Erzurum kendini yeniden keşfetti, kendi gerçekleriyle yüzleşti, kendi değerlerine sahip çıktı’ diye konuştu.
Sorunlarına teslim olmuş bir il durumundan, Doğu Anadolu Bölgesinde kalkınma ve gelişmede kılavuz olan bir il haline gelme sürecinin iyi, dikkatli ve ciddi bir biçimde okunması gerektiğine değinen Kocabeyoğlu, bu durumun AK Parti iktidarının Erzurum’da kalkınma ve gelişme enerjisini, ortak bir heyecan ortamı oluşturarak hayata geçirmesinden kaynaklandığını savundu.
ZİHNİYET DEĞİŞİMİ
Kocabeyoğlu, “İnsanımız artık Erzurum’da fabrika yok, devlet fabrika açsın’ nakaratını kullanmıyor. Erzurum kendi imkanları, yetenekleri, kabiliyetleriyle yüzleşti. Öncelikler belirginleşti. Statik ve durağan bir şehir görüntüsünden, aksiyonların yoğunluklu olduğu çağdaş bir görünüme sahip Erzurum’la buluştuk. Her şeyi devletten ve Ankara’dan bekleyen silik ve aciz zihniyet gitti, siyasette, ekonomide kimliği olan bir Erzurum geldi.” dedi.
Geçmişte, il sosyal ve ekonomik atmosferinin yokluklar, sorunlarla kapatıldığını, Erzurum’un kendisini görmesinin böylelikle engellendiğini öne süren Kocabeyoğlu, Ak iktidar döneminde pozitif düşüncenin
hakim hale gelmesiyle, ilde kayda değer gelişmeler yaşandığına vurgu yaptı.
ERZURUM’DA FIRSATLAR DÖNEMİ
Kocabeyoğlu, ‘Bundan 10 yıl önce, Erzurum’un bir turizm markası haline geleceğini, ikinci üniversiteye sahip olacağını Orta ve uzakdoğuya açılan bir sağlık şehri haline geleceğini kimse söyleyemezdi. Çünkü böylesi bir öngörüye kaynaklık edecek ortam yoktu. Dar bir kalıpta, kamunun başka illerdeki yapılanmalarına gıpta eden, diğer illerde olanların Erzurum’da olmamasından yakınan bir anlayış vardı. Erzurum kendi dinamiklerini karamsarlıkla örtmüştü. Bugün kalkınmaya işaret eden hemen her sektörde etkin bir şehir var. Bu anlayış Erzurum için fırsatlar döneminin önünü açmıştır.” şeklinde konuştu.
FUTBOL ÖRNEKLEMESİ
Erzurum’un dünü ve bugünü arasında mukayese yaparken, ilin geçmişteki durumunu Türkiye’deki futbol anlayışıyla örnekleyen Kocabeyoğlu, “Erzurum’un içinde bulunduğu süreç, Türkiye’nin futboldaki durumuyla örtüşüyor. Biz millet olarak yıllarca futbolun uluslar arası boyutlarında şerefli yenilgilerle övündük, beraberliklerden paye çıkardık. Uluslar arası her karşılaşma öncesi kalemizde az gol görmek için dua eder haldeydik. Sonra bir farkındalık dönemi açıldı. Türk Takımları uluslararası bazda başarılar elde etti, milli takımımız Dünya ve Avrupa üçüncülüğü başarılarını yakaladı. Kulüplerimiz Avrupa kupalarında favori hale geldi. Bu hal Erzurum’la örtüşüyor. Bizde yıllarca yalnızca yoklukları konuştuk. Değerlerimizi görmedik. Ankara merkezli destek, yardım ve yatırımları bekledik. Eksiklerimiz, sorunlarımız için ağıt yakmaktan, değerlerimizle buluşmaya fırsat bulamadık. Nihayet siyasetimizde de bu anlayış hakim oldu. Beşeri değerlerimizin, sermayemizin göçüne seyirci kaldık. Geleceğini göremeyen, yalnız hamasi değerleriyle övünebilen bir Erzurum oluşturduk ve geri kalmışlığı bir kader belledik. Bugün gelinen nokta ise bir farkındalık dönemidir. Erzurum’un kendiyle buluşması dönemidir. Başka bir deyişle karanlığın yerini Aklaşmaya terk ettiği bir dönemdir’ diye konuştu.