Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından (ETSO) binasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Sanayi Odaları, Ticaret Odaları, Esnaf Odaları, Mali Müşavirler Odaları ve Ziraat Odaları temsilcileri katıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, tüm vatandaşların borçlandırma yaptırması çağrısında bulundu. Bumin,” Uzun zamandır kamuoyunu ilgilendiren torba yasası açıklandı. Genel sağlık sigortası borcu olanların yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine Genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan, 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yani en geç 31 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek, yani yeniden hesaplanacak. Burada belirtilen 6 aylık gelir testine başvuru süresini Bakanlar Kurulu 6 ay daha uzatabilecek. Gelir testi sonucu tespit edilen gelir durumuna göre ödenmesi gerekene aylık GSS prim tutarları Genel Sağlık Sigortası Prim Tutarları bölümünde yer almaktadır. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler kanunun yayımının ardından ilk üç ay içinde başvuracak ve ödemeyi en fazla 18 eşit taksitte tamamlayacak. Borcun tamamı ilk taksitte ödenirse herhangi bir faiz uygulanmayacak. Borcun taksitle ödenmesi halinde 6, 9, 12 ya da 18 eşit taksiti tercih edebilecek. Genel sağlık sigortası borcu olanların yüzünü torba yasa güldürdü. Gelir testine girmediği için borcu çıkanlar, 7 ay içinde başvuracak. Ya borç silinecek ya da taksite bölünecek. Mevcut sistemde aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların primini devlet ödüyor. Teste girmeyenlere de en yüksek primden borç çıkarılıyor. Gelir testine girmeyenler, bu nedenle büyük borç yüküyle karşılaşıyor. Torba yasayla bu kişilere önemli bir imkân sağlandı. Torba yasa, prim borçlarına yapılandırma imkânı getirdi. Sigorta primleri açısından hem işverenlerin hem de kendi primlerini ödeyen Bağ- Kur'luların prim borçları kapsamda. 30 Nisan 2014 tarihi öncesi oluşan; işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik primleri, isteğe bağlı sigortalılık primleri, topluluk sigortası primleri, özel işlem vergisi, eksik hesaplanan asgari işçilik primleri, genel sağlık sigortası primlerinin faizleri silinecek.” dedi
PRİMLERİNİN ÖDENMEMİŞ VEYA EKSİK OLANLARI YAPILANDIRMADA
Basın toplantısında yapılandırmayla ilgili sunum yapan SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz’ de,” 2014 Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan Sigorta primi, İşsizlik sigortası primi, Sosyal güvenlik destek primi, Genel sağlık sigortası primi, İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri, Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile ek karşılık primi, Kurumca tahsil edilen; damga vergisi, özel işlem vergisi, eğitime katkı payı, 30 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, Aylık almakta iken kamuya ait işyerlerinde çalışmaları nedeniyle aylıkları kesilmesi gerekenlere, 11 Eylül 2014 tarihini takip eden ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödendiği tespit edilen aylıklara ilişkin, 30 Nisan 2014 ve öncesinde işlemiş oldukları fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanlar Yapılandırma kapsamına girmektedir. Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.” diye konuştu.