Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Aralık 2021 Cuma - 07:56

'Türk Dünyası Sazları Buluşuyor’

Erzurum’dan Serdar Alyakut ve Temel Turabi, Kars’tan Mustafa Aydın, Denizli’den Ozan Nihat Sönmez, Kerkük’ten Ahmet Rıza, Kırgızistan’dan Gulira Kasımkulova, Kazakistan’dan Bekaris Nuriman katılarak kültür esintileri yaşattı.

 Türk Dünyası Sazları Buluşuyor’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türk devletlerinin bağımsızlıklarının 30. yılı nedeniyle düzenlenen ‘Türk Dünyası Sazları Buluşuyor’ etkinliğinde ozanların atışması ilgiyle izlendi.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe aşık ve ozanlar; Erzurum’dan Serdar Alyakut ve Temel Turabi, Kars’tan Mustafa Aydın, Denizli’den Ozan Nihat Sönmez, Kerkük’ten Ahmet Rıza, Kırgızistan’dan Gulira Kasımkulova, Kazakistan’dan Bekaris Nuriman katılarak kültür esintileri yaşattı. Azerbaycan’dan Can Gariban etkinliğe katılamadı.

Günün anlamına değinen OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE) Müdürü Prof. Dr. Bekir Şişman, “Bugün 16 Aralık ve Kazakistan’ın bağımsızlık gününe denk geldi. Bundan dolayı da Kazakistan’ın bağımsızlık gününü ve bütün Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarında 30. yılı kutluyorum” dedi.

Sonrasında öğrencilere hitap eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, bu tür etkinliklerin kültürel öğeleri barındıran sözlü gelenek unsurlarını geleceğe aktarma noktasında eğitimin bir parçası olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Rektör Ünal, uzun yıllar Rus kültürü etkisi altında yaşayan Türk dünyasının kendi özünü bulmasına yardım eden şeyin de yine türküler, ezgiler, söyleşiler, atışmalar gibi sözlü kültür unsurları olduğunu söyledi.

Rektör Ünal, “Hem birbirimizi tanıma noktasında, birbirimizin gözünün içerisine bakma, birbirimizin derdini anlama, birbirimizin tasasını paylaşma, sevincini paylaşma noktasında iletişim kanallarını güçlendirecek bu tip etkinliklere gerçekten ihtiyacımız var. Bunu sadece akademik bir etkinlik veya kültürel bir etkinlik olarak düşünmeyin aslında eğitimin doğal bir parçası ve eğitimin güçlü bir enstrümanı” dedi.

Konuşmalar sonrası sazı eline alan Temel Turabi, Mustafa Aydın ve Ozan Nihat Sönmez hoşlama ile etkinliğe başladı. Daha sonra lebdeymez örneği sergileyen aşıklar, yaptıkları atışmalarla da keyif verdi.

Ardından sahneyi devralan Serdar Alyakut, “Ben Erzurum’un Soğanlı dağlarından yani o 90 bin şehidin yattığı yerden geliyorum. Tarihin şöyle bir cilvesi vardır. Oradaki şehitlerin yüzde 90’ı Samsunlu, Ordulu, Rizeli, Giresunlu yani bu yörenin çocuklarıdır. Onlar bizim dağlarda bize emanet. Bugün ben de size mihman olmaya geldim” diyerek okuduğu şiirle Sarıkamış Harekatı şehitlerini andı.

Bekaris Nuriman ise Kazakça bir halk türküsünü seslendirdi. ‘Türkistan’dan Altay’dan geliyorum Anadolu’yu selamlıyorum’ diyen Nuriman, kültürler arasında bağ kurmak için Türkçe de söylemeye başladığını belirterek ozanlığını Türkiye Türkçesiyle de gösterdi.

Telafer’den selam getirdiğini belirten Ahmet Rıza ise bir Kerkük türküsü ile gönüllere dokundu. Telafer’in ezgilerini de salondakilere dinletti. .

Kırgızistan’dan Gulira Kasımkulova ise Manas Destanı’ndan bir bölümünü kendi diliyle okuyarak giriş yaptı. Daha sonra ‘Sarı Gelin’ türküsünü Kırgızca ve Türkçe olarak seslendirdi.

Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Genel Sekreter Prof. Dr. Hüseyin Gençcelep, fakülte dekanları, akademisyenler, Türk ve yabancı öğrenciler katıldı. Program sonunda aşık ve ozanlara teşekkür belgesi takdim edildi.

 
DAP BKİ’de Ardahan gündemi
 
Turistik Doğu Ekspresi yeniden Erzurum’da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet’ten Bir Hafız Yetiştiriyorum Projesi
Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Uluslararası ...
Raci Alkır’a vefa
‘Tatyan Baba ve ‘Türkü Paşa’ olarak bilinen Türk Halk Müziği Sanatçısı ...
BB Şehir Tiyatrosu ‘Bir Bayram Sabahı’nı sahneleyecek
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun yeni oyunu “Bir Bayram ...
 
Şehzadeler’de Nurullah Genç rüzgarı esti
Belediyesi tarafından düzenlenen Şiirli Ezgiler Söyleşi ve Konser programında ...
Turizm Fakülteleri Dekanlar Konseyi ATAUNİ’de buluştu
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde Turizm Fakülteleri ...
Yakutiye HEM  ‘Kadın’ adlı oyunu sahneledi
Yakutiye Halk Eğitim Merkezince sahnelenen ‘’Kadın’’ isimli tiyatro oyunu Erzurum Teknik ...
 
‘Aziziye Müdafaası’ yeniden sahnede
Barış Tanrıver’in yazdığı ‘Aziziye Müdafaası’ tiyatro oyunu yeniden sahnelerde yerini alıyor.
Pir Ali Baba dualarla anıldı
Yeni Dünya Vakfı Erzurum Şubesi Gençlik Kolları Erzurum’da “Binbir Hatim ...
Şiirseverler ‘Sarı Salkım Şiir Akşamları’nda buluştu
Sarı Salkım Şiir Akşamları’nın yedincisi Temelli Kıraathanesinde gerçekleştirildi.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri