Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
7 Ekim 2013 Pazartesi - 00:39

12 jeotermal sahamız var ama…!

Erzurum’da 12 adet jeotermal saha bulunduğunun altını çizen İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü Teknik Uzmanı Aynalı, bunlardan 8’inin ruhsatlı, diğer 4’ünün de yerleşim alanına uzak ve ulaşım imkanı olmaması nedeniyle ruhsatsız olduğunu belirtti.

12 jeotermal sahamız var ama…!

ÖZGE BOZO
ERZURUM (İHA) - Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin (JKBB) Erzurum buluşmasında panel düzenlendi. Aziziye Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panele Kırşehir Belediye Başkanı ve JKBB Başkanı Yaşar Bahçeci, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Aziziye Kaymakamı Zafer Öz, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, çok sayıda ilçe ve belde belediye başkanı ile meclis üyesi katıldı.
TÜRKİYE’NİN İLK JEOPARK’I KULA’DA
Panel, Manisa - Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın’ın Türkiye’de bir ilk olan Jeopark Projesi sunumu ile başladı. Önce görsel bir sunumla Kula’yı ve jeopark projesini anlatan Başkan Aşkın, daha sonra ilçesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Kula’nın İstanbul’un Fatih ilçesinden sonra Türkiye’den en fazla tescilli yapı barındıran ikinci ilçe olduğuna dikkat çeken Aşkın, birinci derecede tescilli binalarının bin civarında olduğunu ikinci ve üçüncü derece tescilli binalarla bu rakamın 2 bin 650’e ulaştığını kaydetti. Peri bacaları ve doğa turizmiyle Kula’nın merkez bir ilçe olduğunun altını çizen Aşkın, “Yüzlerce yıldır sevginin ve hoşgörünün sembolü olmuş, Yunus Emre ve hocası Taptuk Emre’nin şehridir Kula. Binlerce yıldır şifa dağıtan termal sularıyla, her çeşit el sanatı ve imalat çeşidini yaşatabilen, kendine has Türkiye’deki en zengin mutfaklardan birine sahip bir ilçedir Kula… Ciddi folklorik zenginliklerimiz var. Bizler bulunduğumuz beldelerin, ilçelerin veya şehirlerin tarihlerini değiştiremeyiz. Ama bizlerin yapabileceği yaşadığımız yerlerin tarihlerini değiştirebiliriz. 2023 için Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hedef koydu. Dünyada turizm gelirinde ilk beş ülke arasında girme hedefi… Şuanda bu hedeften çok gerilerdeyiz. Her yıl biraz daha ileri gidiyoruz, fakat bu hedefe ulaşmak için dünyadaki turizm çeşitliliğinden faydalanmak gibi bir sorumluluğumuz var. Jeopark 2000’li yıllarda Avrupa’da ortaya çıkmış bir kavram. 2004 yılında da Unesco tarafından kabul gördü. En son 2013 yılı itibariyle Avrupa’da 58 jeopark, dünyada da toplam 100 jeopark var.” dedi.
TURİZM, DENİZ, GÜNEŞ VE KUMDAN İBARET DEĞİL
Turizmin deniz, kum ve güneş üçgeninin dışına çıktığını ifade eden Başkan Aşkın, artık doğal, kültürel, jeolojik, arkeolojik ve termal mirasın tamamen korunduğu alanların ön plana çıktığını vurguladı. 2012 yılı itibariyle gelir seviyesi 70 bin doların üzerinde olan ve jeoparkları ziyaret eden turist sayısının yaklaşık 100 milyon olduğunun altını çizen Başkan Selim Aşkın, “Avrupa’da ve dünyada en küçük ve kötü jeoparkın ziyaretçi sayısı 600 binlerde bulunuyor. Bizim bu portföyden ciddi anlamda bir pay almamız gerekiyor. 2003 yılında böyle bir hayal kurmuştuk ve 2009 yılında çalışmalarımızı başlattık, 2012 yılında müracaatımızı yaptık. 6 aylık bir denetim neticesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek Avrupa ve UNESCO’nun jeopark alanına üye olduk. TÜrkiye’nin birkaç bölgesinde jeopark çalışmaları hızla devam ediyor.” diye konuştu.
JEOTERMAL MEVZUATINDAKİ YENİ GELİŞMELER SUNUMU
Panelde JKBB Danışmanı Dr. Toros Özbek tarafından Jeotermal mevzuatındaki yeni gelişmeler hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Özbek, Erzurum’a 1966 yılında ilk defa geldiğini ve o günden bugüne de belirli aralıklarla şehri ziyaret ettiğini gelinen noktada turizm çeşitliliğinin artırılmasının şehrin gelişimini olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Kış Turizmi, Termal Turizm ve Kültür Turizmi gibi turizm çeşitlerinin entegrasyonu için 30 yıldır çalıştıklarını kaydeden Dr. Özbek, son yıllarda bu birliğin sağlandığını görmenin mutluluk verici olduğunu ifade etti.
ERZURUM’DA 12 JEOTERMAL SAHA BULUNUYOR
İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü Teknik Uzmanı Zafer Aynalı da, panelde Erzurum’un jeotermal potansiyeli konulu bir sunum yaptı. Erzurum’da 12 adet jeotermal saha bulunduğunun altını çizen Aynalı, bunlardan 8’inin ruhsatlı, diğer 4’ünün de yerleşim alanına uzak ve ulaşım imkanı olmaması nedeniyle ruhsatsız olduğunu belirtti. Aynalı, Aziziye Belediyesi Ilıca Termal Tesisleri’nden başlayarak, Pasinler, Köprüköy Deli Çermik, Olur Ilıkaynak, Horasan Hızır İlyas, Erzurum merkez Özbek, Hamamderesi ve Kösemehmet jeotermal sahaları hakkında bilgi verdi.
Panel, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 
Din görevlileri istişare etti
 
Doğa Sporları Çalıştayı için işbirliği
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
jeopark mı jeotermal mi? 7 Ekim 2013 Pazartesi 11:31

Şimdi programı düzenleyenlere mi haberi yapanlara mı sormak lazım? Bu haberd eiki farklı kavram geçiyor. Biri jeopark diğeri jeotermal.Biri sıcak su kaynakları hakkında diğeri ise jeolojik oluşum, jeomorfoloji ile ilişkili. Bu haberin jeopark ile bir ilgisi olmaması gerekiyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Satana ucuz, alana pahalı
Oltu’da, her hafta sonu kurulan canlı hayvan pazarında üreticiler, yoğun ...
Doğu illerinden DAKİK çıkarması
Van Gıdacılar ve İş Adamları Derneği (VAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel ...
TPE verileri açıklandı
MAHMUT AKDAĞ-Türk Patent Enstitüsü Ocak-Ağustos dönemi endüstriyel tasarım ...
 
Açlık sınırı bin 51 TL
2013 yılı Ağustos ayında 1036 lira olarak gerçekleşen açlık sınırı, Eylül ...
TUSKON'dan Kalkınma Ajansları vurgusu
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ...
Ağustos’ta düştü, eylül’de çıktı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum istatistik bölgesinde ağustos ayında aylık bazda ...
 
Erzurum’un TÜFE kronolojisi
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Bölgesi’nde son sekiz yılda aylık TÜFE’nin en düşük ...
Bin 55 projeden 277’si tamamlandı
2013 yılı içinde bin 55 projeden Eylül ayı itibariyle 277'sinin tamamlandığı, ...
KUDAKA, DAKİK 3’te Bölgeyi tanıttı
Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü (DAKİK 3) programı kapsamında ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri