Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Oltu’da altyapı seferberliği
Oltu’da altyapı seferberliği
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Ambulans helikopter imdada yetişti
Ambulans helikopter imdada yetişti
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Mayıs 2018 Cuma - 15:31

16 yılda 501 kişi yaşamını yitirdi

CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2002 yılından bugüne 10 bin 562 kişinin tedavi gördüğünü bunlardan 501'inin hayatını kaybettiğini söyledi.

16 yılda 501 kişi yaşamını yitirdi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından 2002 yılından bugüne 10 bin 562 kişinin tedavi gördüğünü bunlardan 501'inin hayatını kaybettiğini söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Büyüktuna, KKKA hastalığının 2002 yılından beri Sivas, Yozgat, Tokat, Çorum, Amasya, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane gibi illeri kapsayan geniş bir coğrafyada görüldüğünü söyledi. KKKA'nın Balkanlar'da, Orta Asya'da ve Afrika'da görülebildiğini ifade eden Büyüktuna, 2002 yılından itibaren 16 yılda 10 bin 562 kişinin KKKA'dan tedavi gördüğünü 501 kişinin ise hayatını kaybettiğini ölüm oranının yüzde 5 olduğunu belirtti.

KKKA'nın keneler yoluyla bulaştığını anlatan Büyüktuna, "Özellikle kenelerin kan emmesiyle bulaşmaktadır. Bunun dışında kenelerin çıkartılması esnasında da hastalık bulaşabilmektedir. Ayrıca enfekte hayvanların vücut sıvılarına temas ya da bizim bölgemiz gibi yaygın olan yerlerde çalışan sağlık personellerin hasta bakımı sırasında yaralanmalar sonucunda bulaşabilmektedir" dedi.

 

"ÇİFTÇİLER RİSK ALTINDA"

En büyük risk altında olanların tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler olduğunu aktaran Büyüktuna, "Ülkemizde görülen vakaların yüzde 90'ı çiftçilerde görülüyor. Bunun dışında veteriner hekimler, veterinerlikteki teknisyen arkadaşlar, sağlık personelleri, hasta bakımı yapan kişiler, askerler, doğada kamp yapan kişiler risk altındadır" diye konuştu.

 

"AÇIK RENKLİ ELBİSELER GİYİLMELİ"

Hastalığın haziran ve eylül ayları arasında ortaya çıktığını belirten Büyüktuna, "Özellikle ilimizde mart, eylül arasında görebiliyoruz. Hastalığın en yükseldiği dönem haziran ve temmuz ayları arasındadır. Hastalıktan korunmak için mümkün olduğunca kenelerin olabileceği bölgelerden uzak durmak gerekir. Ancak herhangi bir çiftçiye 'araziye gitme' deme lüksümüz yok. Eğer böyle bir durum söz konusuysa mutlaka kenelerin bulunduğu ortama gireceği zaman vücudun açık bölgesini kapaması gerekiyor. Açık renkli elbiseler giymesini tavsiye ediyoruz ve alandan döndüğü zaman mutlaka kene taramasını yapmasını öneriyoruz. Mutlaka koltuk altı, kasıklara, saça, vücudun derisinde kene aramasını yapmasını öneriyoruz. Kene teması olması durumunda kenenin bir an önce vücuttan uzaklaştırılması gerekiyor. Mümkün olduğunca çıplak elle ellenmemeli, bunun dışında profesyonel sağlık ekibinden yardım alabilecekse en kısa zamanda sağlık birimine başvurulmalı. Ucu kıvrık bir cımbız ile biran önce kenenin çıkarılmasını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

 
Ümraniyespor'un yeni hocası belli oldu
 
Tora Deresi taştı, Kazlı köyü su altında kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağanak yağış gündelik yaşamı olumsuz etkiledi
Erzurum’da etkili olan doluyla karışık sağanak yağış nedeniyle cadde ve ...
‘Ekranla değil akranla büyüsün çocuklar’
Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından başlatılan ‘’Ekranla Değil Akranla ...
Köyüne dönen gurbetçi kuşkonmaz üretimine başladı
44 yıl Hollanda’da yaşayan vatandaş, memleketi Erzurum’un Oltu ilçesine ...
 
Valilik anında tedbir aldı
Karayolunda oluşan çukura düşen araç çıkarıldı, binalarda oturanlar tahliye edildi
UMKE'nin Afrin şehidine vefa
Afrin’de şehit düşen UMKE görevlisi Burak Tatar’ın adı 112 başhekimliğine verildi
Meteoroloji sağanak yağış konusunda uyardı
Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır ve Ardahan il genelinde 22 Mayıs ...
 
Işkın tezgahlardaki yerini aldı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve ...
Organlarıyla 4 kişiye umut oldu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesinde beyin ölümü gerçekleşen ...
Karataş’tan 19 Mayıs mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, 19 Mayıs Atatürk’ü ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri