Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özel girişim, çaba ve destekleriyle Winter Universiade 2011’e ev sahipliği yapan Erzurum, 2011 yılında hem ulusal hem de uluslar arası boyutta gündem oluşturdu. Organizasyonla oluşan, Erzurum eksenli farkındalık, ili Dünya Kış Turizmi literatürüne soktu..
ERZURUM ERDOĞAN’A MİNNETTAR
Başbakan Erdoğan’ın sayesinde gerçekleştirilen Dünya üniversite Kış Oyunlarıyla, Kış Turizm ve spor değer ve potansiyeli yeniden keşfedilen Erzurum, Avusturya, İsviçre gibi dünya Kış Turizmi devlerinin arasına girdi, Palandöken adı Alplerle birlikte anılmaya başlandı.
BÜYÜKELÇİLER ZİRVESİ
Winter universiade 2011 kapsamında Erzurum’da yaşanan bir diğer gelişme ise Büyükelçiler Zirve toplantısı oldu. 81 ülke Büyükelçisinin bir araya geldiği Erzurum, dış işleri bazında uluslar arası medyanın da ilgi odağı oldu. Yunanistan eski Başbakanı Papandreu’nun Erzurum ziyareti ve ziyaretteki karşılıklı açıklamalar Dünya ve Türkiye diplomasisinin ilgisini Erzurum’a çekti..
ERDOĞAN’IN MÜJDESİ
Başbakan Erdoğan’ın Univerisiade 2011 kapsamında Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi için verdiği müjde, turizm ve kış sporlarında olduğu gibi bölgesel ekonomide de dikkatlerin Erzurum’da toplanmasına yol açtı. Doğu Anadolu Kalkınma Projesi Başkanlığının Erzurum’da kurulacağını açıklayan Başbakan Erdoğan, Erzurum’un bölgesel bazda gelişen ve büyüyen bir ekonomik yapıya sahip olduğunu vurguladı.
AKDAĞ’IN MARKA YAKLAŞIMI
2011 yılında Erzurum’u ulusal boyutta gündeme taşıyan bir diğer önemli gelişme ise Sağlık Bakanı Akdağ’ın başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Reformu kapsamında Erzurum’un Sağlık kampüsüne kavuşmasıydı. Erzurum’u bölge ve ön asya ülkeleri için sağlıkta bir cazibe merkezi haline getirmekte kararlı bir tavır sergileyen Akdağ, kampus yatırımıyla, hava ambulans sistemiyle sağlıkta özel bir konuma kavuşan Erzurum’un Sağlıkta Marka şehir olma vizyonuna güç kazandırdı.
EĞİTİM ŞEHRİ
Sağlık, Turizm ve kış sporlarında marka il haline gelen Erzurum’da 2011 yılında yaşanan bir diğer atılım da eğitim alanında oldu. Erzurum, hem bölgenin ilk teknik üniversitesine kavuştu, hem de iki üniversitesi bulunan tek bölge ili konumuna yükseldi. İkinci üniversitenin açılması, vakıf üniversitelerinin de Erzurum’a yönelmesini sağladı.
LOJİSTİK KÖY
2011 sürecinde diğer bir gelişme de ulaşım alanında yaşandı. Türkiye’nin en büyük yedi havaalanından birine sahip olan Erzurum, demiryolu ulaşımında da bölgede bir ilke imza atarak, lojistik köy yatırımına kavuşturuldu. Hızlı tren uygulamasının Erzurum’da gerçekleştirilecek olması da ulaştırma alanında Erzurum için yeni bir ufuk oluşturdu.
MAHMUT AKDAĞ/ERZURUM GAZETESİ