Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi: Atatürk’ü minnetle anıyorum
Çiftçi: Atatürk’ü minnetle anıyorum
Kurtulmuş’tan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı
Kurtulmuş’tan 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü mesajı
Erzurumspor ve Kutlu’dan 10 Kasım mesajı
Erzurumspor ve Kutlu’dan 10 Kasım mesajı
Hacımüftüoğlu: Minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz
Hacımüftüoğlu: Minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz
 İlkokul öğrencilerinden muhteşem koreografi
 İlkokul öğrencilerinden muhteşem koreografi
HABERLER>EKONOMİ
2 Mayıs 2013 Perşembe - 01:57

4 ayda 11 milyon ihracat

ÖZEL-Erzurum’da nisan ayında 2.9 milyon dolar, yılın ilk dört ayında ise 11 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi. Erzurum’da nisan ayı ihracatı mart ayına göre yüzde 17.2 artarken, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 32.4 oranında geriledi.

4 ayda 11 milyon ihracat

Türkiye ihracatçılar Meclisi Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Erzurum’da nisan ayında 2.9 milyon dolar, yılın ilk dört ayında ise 11 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiği bildirildi. Erzurum’da nisan ayı ihracatı mart ayına göre yüzde 17.2 artarken, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 32.4 oranında geriledi.
GEÇEN YILA GÖRE DÜŞÜŞ
TİM verilerine göre Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat tutarı nisan ayı bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.4, dört aylık ölçekte ise yüzde 9.8 oranında azalma gösterdi. Erzurum’dan 2012 yılı Nisan ayında 4.3 milyon dolar, 2012 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 12.2 milyon dolar tutarında ihracat yapılmıştı.
ERZURUM’UN PAYI
Erzurum’un nisan ayı ihracat değeri Türkiye toplamında yüzde 0,024, KUDAKA Bölgesi toplamında yüzde 94.3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 13.8, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında ise yüzde 2.5 pay gösterdi. İlin dört aylık ihracat değeri ise Türkiye’de yüzde 0,023, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2.8, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 16,3, KUDAKA’da yüzde 88,2 pay oluşturdu.
ERZURUM DÖNEMSEL VERİLER
Erzurum’da bu yılın ilk dört ayında en fazla ihracatın kaydedildiği dönem 3.3 milyon dolarla şubat dönemi olarak belirlendi. İlden nisan ayında kaydedilen ihracat ocak ayına göre yüzde 30, mart ayına göre yüzde 17 oranında artarken, şubat ayına göre yüzde 14’lük düşüş gösterdi. Erzurum’dan ocak ayında 2.2, şubat ayında 3.3, mart ayında ise 2.4 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.
BÖLGESEL VERİLER
Nisan 2013 döneminde KUDAKA’da 3, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 21, Doğu Anadolu Bölgesinde 113.5 milyon dolar, Türkiye’de ise 11.8 milyar dolar; yılın Ocak-Nisan döneminde ise Türkiye’de 45.9 milyar dolar, Doğu Anadolu Bölgesinde 382.6 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 67.3 milyon dolar, KUDAKA Bölgesinde 12.4 milyon dolar tutarında ihracat kaydedildi.
DEĞİŞİM
TİM verileri üzerinden yapılan hesaplamalarda gerek nisan ayı ve gerekse dört aylık bazda ihracat tutarlarının bir önceki yıla gerilediği, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesinde ise arttığı gözlendi. Nisan ölçeğinde geçen yılın aynı ayına oranla  ihracat 4.3 milyon dolardan 2.9 milyon dolara, KUDAKA’da 4.6 milyon dolardan 3 milyon dolara inerken, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 15.2 milyon dolardan 21 milyon dolara, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 81 milyon dolardan 113 milyon dolara yükseldi.
4 AYLIK DÖNEMDE DEĞİŞİM
4 aylık dilimde ise geçen yıla göre ihracat rakamları Erzurum’da 12.2 milyon dolardan 11 milyon dolara, KUDAKA’da 13.1 milyon dolardan 12.4 milyon dolara indi, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 53.7 milyon dolardan 67.3 milyon dolara, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 276.8 milyon dolardan 382.6 milyon dolara çıktı.
BÖLGE İLLERİ NİSAN AYI RAKAMLARI
Türkiye ihracatçılar Meclisi rakamlarına göre, bu yılın Nisan ayında Elazığ’dan 30.9, Malatya’dan 29.3, Hakkari’den 25.4, Iğdır’dan 10, Ağrı’dan 7.8,Muş’tan 3.9, Erzurum’dan 2.9, Van’dan 1.9 milyon dolar; Bingöl’den 478, Bitlis’ten 397, Erzincan’dan 173, Ardahan’dan 2, Kars’tan ise 149 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.
BÖLGE İLLERİ 4 AYLIK İHRACAT RAKAMLARI
2012 yılının Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık kesitte ise Elazığ’dan 80,3, Malatya’dan 128,8, Hakkari’den 74.4, Iğdır’dan 35, Ağrı’dan 19,5,Muş’tan 23.7, Erzurum’dan 11, Van’dan 4,1, Bingöl’den 2,5, Bitlis’ten 1,2, Erzincan’dan 1.4 milyon dolar, Ardahan’dan 138, Kars’tan ise 149 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi.
NİSAN AYINDA İHRACAT ARTTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. “Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu” diyen Büyükekşi, çözüm sürecini başından beri desteklediklerini belirterek, “Yerli ve Yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği huzur ve barış ortamı, Doğu ve Güneydoğu bölgemize çağ atlatacak” dedi.
Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekildiğini belirten Büyükekşi, "Son açıklanan verilerle küresel ekonomik yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Avro bölgesindeki resesyon ise devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5'dan yüzde 3,3'e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5'den yüzde 3'e çekildi. Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesiyle emtia fiyatları geriliyor. Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda. Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı. Avrupa Birliğinde işsizlik yüzde 12 ile rekor seviyede. AB hala büyüme sorunu ile boğuşuyor. Resesyon beklentisi, politika değişikliklerini de beraberinde getirdi. G-20 ülkeleri nihayet sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladı. Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesi yüzde sıfır seviyesinde. Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya'da ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB'deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor" dedi.
Dünyadaki bu olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracat artışında ön sıralardaki yerini koruduğunu kaydeden Büyükekşi, "Türkiye, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5 büyüme ile dünyada 4. sırada yeralıyor. Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi durumdayız. Dünyadaki yavaşlamaya rağmen, bıkmadan, usanmadan çabalıyor ve ihracatımızı artırmaya devam ediyoruz. Aslında çinlilerin dediği gibi her kriz aynı zamanda fırsatları da içinde barındırır. Gelişmiş ekonomilerde aramızdaki farkı kapatmak için bu günler bizim için çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor. Nispeten iyi durumdayız ama daha da iyi olmamız gerekiyor. Dünya ticaretindeki durağanlığı aslında “krizi lehimize çevirmemiz için” Türkiyenin ayağına gelmiş önemli bir fırsat olarak da değerlendirebiliriz. 2020 yılında, gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinden yüzde 40 pay alacağı öngörülüyor. Bu yüzden bu günkü ekonomik ortamda, Türkiye'nin atılım yaparak payını artırmasının tam zamanıdır diye düşünüyoruz. Türkiye olarak küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Tam tersine, kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz. Rekabete inanıyoruz. Ticarete inanıyoruz" diye konuştu.
TÜRKİYE İKİ KANATLI UÇMALI
2012 yılında Türkiye'nin büyümesinin yüzde 2,2 olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Bu büyüme bizi tam olarak tatmin etmedi. Ama ihracatın net katkısının 4,1 puan olması bizim için sevindirici bir gelişme. 2013 yılı programında Türkiyenin yüzde 4 büyümesi öngörülüyor. Büyümenin kaynakları iç tüketim ve yatırım artışı olarak görülüyor. Biz ihracatın büyümeye net katkısının devam etmesini istiyoruz. İstiyoruz ki büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin İç tüketim ve yatırımla beraber yüzde 5'lere ulaşsın. 2013 çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz. İhracatın büyümeye katkısının sürmesi için uygun iklime ihtiyaç var. İhracat eğilim anketine yansıdığı gibi ihracatımızın karı giderek azalıyor. Kar edemeyen ihracatçı yatırım da yapamıyor. İhracatçımız Ar-Ge'ye de, tasarıma da kaynak ayıramıyor. İhracatçımız karlılık için rekabetçi kur istiyor. Bu konudaki talepler son dönemde daha da sıklaştı, yoğunlaştı. İhracatçımız, enflasyona göre dengelenmeyen bir kur ile rekabet edemiyor. TL bazda tüm girdiler enflasyon oranında artarken, kurlar hareket etmiyor. Artık bu duruma bir çare bulunması gerekiyor. Biz döviz kuru sepetinin kademeli olarak 2.10 TL ve sonrasında da 2.20 TL seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
İHRACAT RAKAMLARI
Büyükekşi şöyle devam etti: "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu. Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolarla kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldı. İller bazında bakıldığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 19 ile Gaziantep oldu. Gaziantep’i yüzde 15 artışla Denizli ve yüzde 14 artışla da Bursa takip etti. Nisan ayında Adana'nın ihracatı yüzde 5, İstanbul ihracatı yüzde 4, İzmir'in ihracatı yüzde 3 artış kaydetti. Ankara'nın ihracatı yüzde 2, Kocaeli'nin ihracatı yüzde 4, Hatay'ın ihracatı yüzde 5, Manisa'nın ihracatı yüzde 20 düşüş kaydetti.
Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü. AB'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi. Nisan ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 14 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. Libya'ya ihracatımız yüzde 49, Türkmenistan'a ihracatımız yüzde 47, Cezayir'e ihracatımız yüzde 33, Hollanda'ya yüzde 30, Fas'a yüzde 28, Ukrayna'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 21, Irak'a yüzde 15, İtalya'ya yüzde 13 ve Rusya'ya yüzde 8 artış gösterdi. Suriye'ye ihracatımız ise nisan ayında yüzde 56, ilk 4 ayda ise yüzde 15 artış yükseldi".

 

 

 
En sıcak Mayıs 1962’de yaşandı
 
‘Taraftarımızı mahcup etmedik’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MÜSİAD'tan kalkınma reçetesi
Müstakil ve Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi yönetimi, ...
‘Allah Devletten razı olsun’
70 yaşındaki İbrahim Güven çalışmaları dikkatle izlediklerini belirterek, ...
OSB’ye Müftülük desteği
Tortum İlçe Müftüsü Celal Büyük, sivil toplum kuruluşlarını ziyaretleri ...
 
Erzurum Ekonomi Tarihi’ne girdi
Sermaye Piyasası Kurulu, İstanbul ve Ankara dışında ilk defa üçüncü bir ...
'Erzurum’a hizmet onurumuzdur’
MÜSİAD’ın 4 yıl boyunca Erzurum Şube Başkanlığı görevini yürüten A. Mustafa ...
Ertaş sermaye piyasasını anlattı
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş tarafından Atatürk ...
 
12 yıllık rüya gerçek oluyor
5’inci Teşvik Bölgesi kapsamında bulunan Erzurum’da 2’inci OSB’nin imarı ...
DASİDEF’ten uluslararası açılım
Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Van, ...
Bal üreticilerine bilimsel destek
Şenkaya Bal Üreticileri Birliği üyelerine Arıcılık konulu konferans düzenledi.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri