Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>EĞİTİM
26 Aralık 2023 Salı - 02:11

850 öğrenci yurt dışına gönderilecek

Millî Eğitim Bakanlığınca Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 850 öğrenci, resmî burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilecek. Başvurular, 29 Aralık'a kadar MEB'in, Resmî Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden alınacak.

850 öğrenci yurt dışına gönderilecek

Millî Eğitim Bakanlığınca Türkiye'nin nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla 850 öğrenci, resmî burslu statüde lisansüstü öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilecek. Başvurular, 29 Aralık'a kadar MEB'in, Resmî Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden alınacak.

2023 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme (YLSY) kapsamında, yükseköğretim kurumlarından 81 üniversite adına 529, 27 farklı kamu kurumu adına 321 öğrenci yurt dışına gönderilecek.

 69 ÜLKEDE EĞİTİM

Öğrenciler, 2023 YLSY kapsamında 69 farklı ülkede öğrenim görebilecek.

 Bu kapsamda Bakanlıkça burslu olarak yurt dışına lisansüstü eğitim almak için gönderilecek toplam öğrenci sayısı 850 oldu.

 2023 YLSY kapsamında 430 farklı lisansüstü öğrenim alanında burs tahsis edilecek. Bunlar arasında burs tahsis edilecek bazı alanlar şöyle belirlendi: "Ülke/bölge çalışmaları, mimarlık, özel eğitim, psikoloji, sürdürülebilir çevre, deprem çalışmaları, siber güvenlik, veri bilimi ve bulut bilişim, akıllı enerji sistemleri, akıllı ve yenilikçi malzemeler, göç ve göçmen çalışmaları, otonom ve bağlantılı araç teknolojileri, elektrikli ve hibrit araçlar, yapay zekâ ve makine öğrenmesi, yazılım mühendisliği, ileri robotik sistemler ve mekatronik, enerji depolama ve enerji verimliliği, iklim değişikliği, savunma teknolojileri, klinik eczacılık, moleküler farmakoloji ve ilaç araştırmaları, blokzincir teknolojisi, nükleer, siber güvenlik/kriptoloji, açık kaynak yazılımlar ve bulut bilişim."

 47 KONTENJAN AÇILDI

YLSY kapsamında ülke-bölge çalışmaları alanında 9'u kamu kurumları, 38'i üniversiteler adına olmak üzere toplam 47 kontenjan açıldı.

 Bu alanda başta Afrika çalışmaları olmak üzere, Balkan çalışmaları, Latin Amerika çalışmaları, Hindistan çalışmaları, Asya Pasifik çalışmaları, Avrupa çalışmaları, Çin çalışmaları, Doğu Asya çalışmaları, Ermeni çalışmaları, Güney Asya çalışmaları, Gürcistan çalışmaları, İskandinav çalışmaları, İspanya çalışmaları, Orta Doğu çalışmaları, Uzak Doğu çalışmaları alanlarında kontenjanlar oluşturuldu.

 MEB ADINA 35 KONTENJAN

2023 YLSY kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı adına 35 kontenjan açıldı. Buna göre, eğitimde yeni teknolojiler, yapay zekâ eğitimi, eğitim felsefesi, istatistik, özel eğitim, öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme, yetişkin eğitimi yurt dışında öğrenim görülebilecek bazı alanlar olarak yer alıyor.

 Doktora öğrenimlerini başarıyla bitiren adaylar, millî eğitim uzmanı kadrosuna atanacak.

 2023 YLSY'YE BAŞVURU ŞARTLARI

YLSY'ye başvuru şartları ise şu şekilde:

 "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lisans mezunu olmak, lisans mezuniyet notu 4 üzerinden en az 2.50 olmak, her yıl ilan edilen kılavuzlardaki yaş şartını sağlamak, ALES'ten en az 75 puan almış olmak, yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak."

 Başvurular, 29 Aralık'a kadar Bakanlığın, Resmî Burslu Öğrenci Sistemi (REBUS) üzerinden alınacak.

 Adaylar, geçerli ALES puanı ve lisans mezuniyet puanına göre başvuru yapabilecek. İlan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı kadar aday, ALES puanın yüzde 40'ı ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20'si alınarak oluşturulan YLSY başvuru puanı üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılacak.

 Adaylar, birden fazla lisansüstü öğrenim grubundan sözlü sınava giremeyecek, sadece ALES puanı ve lisans mezuniyet notu üstünlüğüne göre sözlü sınavına çağrıldıkları lisansüstü öğrenim grubunun sınavına girebilecek.

 Burslara başvuru için ilk aşamada yabancı dil şartı istenmiyor. Ancak bursluluğa hak kazanıldıktan sonra yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelerden kabul almalarını sağlayacak yabancı dil puanlarını alabilmeleri amacıyla yurt içinde ve yurt dışında yabancı dil eğitimi görmelerine imkân tanınıyor ve bu eğitimin tüm masrafları MEB tarafından karşılanıyor.

 SÖZLÜ SINAV UYGULAMASI

İlan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday, ALES veya yazılı sınav puanının yüzde 40'ı ile lisans mezuniyet not ortalamasının yüzde 20'si dikkate alınarak tercihleri ve puan üstünlüğüne göre Lisansüstü Öğrenim Grubu için sözlü sınava çağrılacak.

 Sözlü sınavda adaylar, alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, öz güveni ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, akademik çalışmalara yatkınlığı yönlerinden sözlü sınav komisyonu tarafından değerlendirilecek.

 Her adaya komisyon başkanı ve üyeleri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilecek ve verilen puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil edecek.

 KURUM KONTENJANLARI

Sözlü sınavdan sonra ALES puanının yüzde 40'ı, sözlü sınav puanının yüzde 40'ı ve lisans mezuniyet notunun yüzde 20'sinin hesaplanmasıyla belirlenen YLSY yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, kurum tercihi yapmaya hak kazanacak.

 Kurum tercihi işlemleri REBUS üzerinden yapılacak ve adaylar YLSY yerleştirme puanı üstünlüğü ile tercihleri doğrultusunda kurum kontenjanlarına yerleştirilecek.

 Kurum kontenjanlarına yerleşmeye hak kazanan adaylar, Bakanlıkça istenen belgeleri eksiksiz olarak teslim ettikten sonra resmi bursluluk hakkı kazanacak.

 YLSY kapsamında öğrenciler, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrenim görebilecek. Süre uzatımları hariç, dil öğrenimi için bir yıl, yüksek lisans öğrenimi için en fazla 2 yıl, doktora öğrenimi için ise en fazla 4 yıla kadar süre verilecek fakat bu durum ülkelerin eğitim sistemlerine ve işleyişlerine göre farklılık gösterebilecek.

 Öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler yurt içinde öğrenim gördükleri süre kadar, yurt dışında ise öğrenim gördükleri sürenin iki katı kadar süreyle adına öğrenim gördükleri kurumlarda mecburi hizmetle sorumlu olacak.

 SON 20 YILDA 11 BİN 943 ÖĞRENCİ BURSTAN YARARLANDI

Öte yandan, YLSY ile 1929-2002 yılları arasında 9 bin 540 öğrenci, 2002-2022 yılları arasında ise 11 bin 943 öğrenci burstan yararlanarak yurt dışında lisansüstü öğrenim gördü.

 Hâlihazırda 3 bin 201 öğrenci MEB bursundan faydalanarak başta İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Hollanda olmak üzere 47 farklı ülkede öğrenim görüyor.

 Bakanlığın resmî burslu statüde yüksek lisans ve doktora öğrenimi için ayırdığı bütçe ise son 10 yılda yaklaşık 10 kat artışla 2 milyar 210 milyon liraya çıktı.

 YLSY; okul ödemeleri, aylık burslar, sağlık giderleri, ulaşım giderleri, yabancı dil sınav ücretleri ve kırtasiye yardımı gibi birçok kalemde öğrencilere sağlanan maddi destekleri kapsıyor.

 Burs miktarları, yurt içinde dil öğrenimi görülen süre boyunca aylık 3 bin 100 lira olarak ödenirken, yurt dışında ise öğrencilerin öğrenim gördükleri ülkelere değişiyor.

 

 
Bak sporda hedefi açıkladı
 
2022 Kazanç Yapısı İstatistikleri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ yurt dışı iş birliklerine devam ediyor
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Gürcistan Üniversitesi ve Samtskhe-Javakheti ...
Atatürk Üniversitesi’nden turizm açılımı
Atatürk Üniversitesinin 3. kez ev sahipliği yaptığı Kuzeydoğu Anadolu ...
ATAUNİ’de akreditasyon süreci devam ediyor
Atatürk Üniversitesi; fakülte, program ve birimlerin yetkili merciler ...
 
ETÜ’de Akademik Giysi ve Ödül Töreni
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) 2022-2023 Yılı Akademik Giysi ve Ödül Töreni gerçekleştirildi.
Atatürk Üniversitesinde sağlık gündemi
“Cumhuriyetin 100. Yılında Sağlık Hizmetlerine Multidisipliner Bakış” ...
Çelebi güven tazeledi
Demokrat Eğitimciler Sendikası’nın 5. Olağan Genel Kurulu birçok ilden ...
 
Tekin: 'Türkiye OECD ortalamalarının üzerinde'
Tekin, 'Uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin eğitim ortamlarının fiziki ...
Ökten Erzurum PIKTES Projesini değerlendirdi
Ökten Türkiye’de göçmen eğitimi alanında proje faaliyetlerinin önemine ...
Tekin’den 86 milyonu kuşatıcı bir dil vurgusu
2023-2024 eğitim öğretim yılı açısından resmi ve özel okullarda 20 milyona ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri