ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından, Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi Veteriner Fakültesinin akademisyen ve öğrencilerine uygulamalı olarak `suni tohumlama` öğretildi.
Günün büyük bir bölümünü Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Biriminde geçiren öğrenciler, Türk öğretim üyeleri gözetiminde ineklere suni tohumlama uyguladılar.
Atatürk Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi arasında imzalanan akademik işbirliği protokolü kapsamında, Azerbaycanlı 4 akademisyen ve 17 veteriner fakültesi öğrencisine `suni tohumlama` kursu verildi. Bir hafta süren kurs sonunda kursiyerlere sertifika verildi.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, "Azerbaycan, Sovyetlerden ayrılıp bağımsızlığına kavuştuktan sonra hayvancılık teknolojisinde çok geride kaldı. Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi olarak Türk cumhuriyetlerine bilimsel katkıda bulunmayı görev sayıyoruz. Nahcivan ve Azerbaycan Üniversitesi’nden Atatürk Üniversitesi’ne gelen öğretim üyeleriyle öğrencilerine suni tohumlama öğretiyoruz. Fakültemizin Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi`nde suni tohumlamanın nasıl yapıldığını uygulamalı olarak gösteriyoruz. Öğretim üyeleri ve öğrenciler ülkelerinde suni tohumlama yaparak hayvan ırkının gelişimini sağlayacaklar" dedi.
ATASEVER BİLGİ VERDİ
Prof. Dr. Atasever, Türk cumhuriyetlerinde hayvancılığın ileri düzeyde olmadığını da kaydederek, "Bizim amacımız kardeş ülkelerdeki hayvan popülâsyonunu geliştirmek. Kırgızistan ve diğer bazı ülkelerle uluslararası ilişkilerimiz var; öğretim üyesi gönderip çeşitli konularda destek sağlıyoruz, ortak projeler yapıyoruz. İran’ın Azeri bölümünden de çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz var" diye konuştu.
Azerbaycan Devlet Agrar Üniversitesi Veteriner Fakültesi`nde araştırma görevlisi olarak çalışan Nigar Abbasova ise "Böyle bir fakültede kurs gördüğüm için kendimi şanslı sayıyorum. Türk öğrencilerini kıskanmadım dersem yalan olur. Çünkü her türlü imkâna sahipler. Burada öğrendiğimiz suni tohumlamayı ülkemizde uygulayıp hayvan ırkının kalitesini yükseltmeye çalışacağız. İşimizin zor olduğunu biliyorum, ama yöntemleri, teknikleri çok iyi öğrendik, ülkemizde güzel işler yapacağımıza eminim " diye konuştu.
Sertifika törenine katılan Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ömer İrfan Küfrevioğlu ise yaptığı konuşmada,suni tonumla yöntemlerini öğrenen öğrencileri kutladı. Küfrevioğlu, Azerbaycan ve Türkiye arasında maziye dayanan bir dostluk olduğunu hatırlatarak, “Bu kardeşlik, ebediyete kadar devam edecektir. Arzu ediyoruz ki, İpek Yolu’nda, özellikle Türk Cumhuriyetleriyle her konuda birlikte olalım, ortak projeler yapalım, dünya bilimine katkıda bulunalım” değerlendirmesini yaptı.
Konuşmalardan sonra kursiyerlere belgeleri verildi.