Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
13 Temmuz 2012 Cuma - 06:09

ASİMED’ten dış politika değerlendirmesi

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Rusya’nın Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde etkisi ve nüfuzu, eskiye oranla azalırken, Ermenistan’daki durumu bunun tam aksi yönünde geliştiğini söyledi.

ASİMED’ten dış politika değerlendirmesi

ERZURUM (İHA) - Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Rusya’nın Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde etkisi ve nüfuzu, eskiye oranla azalırken, Ermenistan’daki durumu bunun tam aksi yönünde geliştiğini söyledi.
Güney Kafkasya’da Ermenistan özgürlüğünü kaybetme pahasına, ekonomik olarak Rusya’ya dayanırken, bölgenin diğer iki ülkesi Azerbaycan ve Gürcistan değişik yollar üzerinden Rus hegemonyasından uzaklaşmayı başardığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, “Ruslar nispeten Azerbaycan’ da varlıklarını devam ettirseler de Gürcistan’da hem ekonomik alanda hem de şöhret anlamında olumsuz bir konuma sahipler” dedi.
Yrd. Do. Dr. Eğilmez, daha sonra şunları kaydetti; “Ünlü İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’un hazırladığı raporda; Rusya’nın 2003 yılında Ermenistan’ın enerji piyasasını tamamen kontrolü altına aldığını kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “Ermenistan’ın 1998-2008 dönemindeki cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Ermenistan’ı Rusya ortak enerji sistemine, Anatoliy Çubays`a, Rusya’nın diğer ticari ve politik çıkarlarına resmen sattı.” Raporda ayrıca, Koçaryan’dan sonra cumhurbaşkanı koltuğuna oturan Serj Sarkisyan’ın daha az Rusya yanlısı görüntü çizdiğini, bununla birlikte onun cumhurbaşkanı seçildiği 2008 yılına kadar ülkenin büyük bir bölümünün artık satılıp savulduğunu kaydedildi.
Dağlık Karabağ sorunun ortaya çıktığı dönemde, Rusya’nın Türkiye’nin etkisini azaltmak ve bağımsızlığın ilk yıllarında Azerbaycan’da mevcut olan Rus fobisine karşı koymak amacıyla Ermenileri desteklemiştir. Fakat son dönemde Rusya’nın Ermenileri destekleme yönündeki tutumunda değişiklikler göze çarpmaktadır: Örneğin Dmitriy Medvedev, cumhurbaşkanlığı döneminde, Dağlık Karabağ konusunda arabuluculuk için büyük çaba sarf etti. Fakat şu da çok önemli bir gerçektir ki; bölgede süren gerilimden ve mevcut statükodan finansal ve politik anlamda nemalanan güçler mevcut. Ayrıca Rusya, Dağlık Karabağ konusunda kendi arabuluculuğunu, etki araçlarını elinde tutmayı sürdürme olarak görmekte ve dolayısıyla sorunun çözüme kavuşturulmasını istememektedir.
Rusya’nın Ermenistan’daki etkisi o denli büyüktür ki, Ermenistan’ın en çok endişe duyması gereken konunun kendi egemenliği olması gerekir. Bununla birlikte, Ermenistan böyle bir endişeyi, en azından açık olarak, dile getirmemektedir. Onun yerine bütün politikalarını Türk düşmanlığı üzerine geliştirmektedir. Ve bütün enerjisini bu yönde harcamaktadır.
Buna karşılık, ABD, Fransa, Rusya, Almanya gibi bazı güçlü devletler dış siyasetlerinin yanı sıra, iç siyasetlerinde de Ermenileri kullanıyorlar. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri. Amerika'da her seçim dönemi Ermenilere yönelik; sözde soykırım vaatleri verilir ve her dönem seçim sonrası bunlar unutulur. Ermeni yöneticilerin Türklerle uğraşmak yerine, vatandaşlarının geleceği için çalışmaları daha doğru olacaktır. Ermenistan'ın ve Ermenilerin kurtuluş yolu Türkiye ile sağlanacak iyi ilişkilerden geçmektedir. Ermenistan yönetimi artık bu gerçeği görüp, politikalarını yeniden yapılandırmaları gerekmektedir. Yoksa Ermenistan resmen Rusya’nın küçük bir otonom bölgesi, Ermeniler de Rusya’ya el açmış bir ülkenin tutsak vatandaşları haline gelecektir.”

 
Halk Ozanları destek bekliyor
 
Yıldırım ezan eğitimi verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özürlüler adına bir ilk
Doğu Anadolu “Özürlülerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi” hibe ...
TDK 80’inci gurur yılında
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Dil Kurumu’nun 80’inci kuruluş ...
Cengiz’e Bilge Kağan ödülü
Moğolistan Halk Cumhuriyeti tarafından ilki bu yıl düzenlenen 'Uluslararası ...
 
Hekat Geceleri yeniden başlıyor
Bayburt ve Anadolu’da kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan Hekat Geceleri ...
Atatürk silueti büyüledi
Ardahan'ın Damal ilçesindeki Karadağ sırtlarına yine Türkiye Cumhuriyeti'nin ...
TESK'ten AVM'lere gönderme
Büyük AVM ve süpermarketlerin kuruldukları bölgelerde sosyo-ekonomik yapının ...
 
Şahin şehidin acısını paylaştı
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, şehitlik beratı ve Türk bayrağını, mezarlıkta ...
Emniyet’e övgü yağıyor
Erzurum Emniyet Müdürlüğü’nce gerçekleştirilen ve şiddet olayına bilimsel ...
Urumçi katliamı protesto edildi
Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan Hür Doğu Türkistan Platformu ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri