Atatürk Üniversitesinin öncülüğünde ve Soyol Erdem Üniversitesinin ev sahipliğinde Moğolistan Millî Üniversitesinin Senato Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Türkiye`den, Moğolistan’dan, Hindistan`dan, Çin Halk Cumhuriyeti’nden, Bangladeş’ten, Malezya’dan, Türk dünyasından ve Avrupa ülkelerinden pek çok üniversite rektörü, rektör yardımcısı, akademisyen ve diğer resmî kurum ve kuruluş temsilcileri katılarak İpek Yolu`nun bölge ülkeleri ve üniversiteleri açısından önemi hakkında bildiriler sundu.
Programın başarıyla gerçekleşmesinde emeği geçenlere (başta Soyol Erdem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumur Oçhir olmak üzere), bildiri sahiplerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak tarafından şükran plaketi verildi.
Bildiri sunumlarının ve değerlendirme toplantısının ardından Moğolistan Millî Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Türkoloji Bölümü ziyaret edilip Atatürk Üniversitesi ile Moğolistan Millî Üniversitesi arasında Mevlana Programı kapsamında anlaşma imzalandı.
Programın araştırma ve inceleme gezileri kapsamında ise, Baín Tsokta bölgesindeki Bilge Tonyukuk yazıtları, Höşöö Tsaídam bölgesindeki Köl Tigin ve Bilge Kağan yazıtları ile müzeler ziyaret edildi.
Bilimsel araştırma ve inceleme gezileri sırasında katılımcılara Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Türk Dil Kurumu Yazıt Bilimi Kolu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz rehberlik edip Moğolistan’daki eski Türk yazıtları ve Türk uygarlık eserleri hakkında bilgi verdi.
ESRUC temsilcileri ve davetli bilim adamları, Moğolistan’da bulundukları zaman (24 Haziran 2014 tarihinde) Türkiye Cumhuriyeti Ulaanbaatar Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ile bazı milletvekillerinin de iştirak ettikleri resepsiyona da katıldılar.
Programın başarılı şekilde tamamlanmasının ardından katılımcılar 28 Haziran 2014 tarihinde ülkelerine döndüler.