Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
30 Mayıs 2015 Cumartesi - 01:01

Astronotların besini Doğu’dan

Atatürk ve Iğdır üniversiteleri ziraat fakültelerine ait deneme sahalarına ekilen astronotların beslenmesinde kullanılan yoksul yiyeceği olarak bilinen ‘kinoa’ bitkisi, boy vererek ilk hasada hazır duruma getirildi.

Astronotların besini Doğu’dan

Güney Amerika kökenli NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan ‘kinoa’ bitkisi, Atatürk ve Iğdır üniversiteleri ziraat fakültelerine ait deneme sahalarına ekildi. Iğdır Üniversitesi Tarla Bitkileri Deneme sahasında ekilen 25 çeşitten bazı türlerin yetiştirilmesinde verim elde edildi. Özellikle tuzlu toprağı seven bitki Iğdır’da ilk ekiminden iki aya yakın süreçte bu güne kadar boyu 1 metreyi aşarak hasada neredeyse hazır duruma geldi.

“KİNOA ASTRONOTLARIN VE DAR GELİRLİLERİN YİYECEĞİ ”

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Mustafa Tan, Güney Amerika kökenli olan ‘kinoa’ bitkisinin ülkemizde yabancı bir bitki olduğunu, Atatürk ve Iğdır Üniversitesi olarak, burada yetiştirilmesi için ortak proje geliştirdiklerini söyledi. Astronotların yiyeceği olarak kullanılan ‘kinoa’ dünyada daha çok dar gelirlilerin bitkisi olarak bilindiğini belirten Prof.Dr. Tan, “İki üniversite olarak ortaklaşa yürüttüğümüz proje ile yurt dışından temin ettiğimiz 25 farklı çeşidi Doğu Anadolu Bölgesinin farklı ekolojilerinde denemeye aldık. Biz bu çalışma ile ülkemizin ve bölgemizin yapısına uygun olan ‘kinoa’ çeşitlerini belirlemeyi hedefliyoruz” dedi.

“KİNOA İNSAN BESLENMESİNDE BÜYÜK ÖZELLİKLER OLAN BİR BİTKİDİR”

Kinoa insan beslenmesinde büyük özellikler olan bir bitki olduğunu, aynı zamanda hayvansal yemlemesinde de kullanıldığını işaret eden Tan, şunları söyledi: “Bu bitkinin tohumları insan beslenmesinde; pirinç gibi, bulgur gibi tüketilebiliniyor. İnsan beslenmesinde önemli. Çünkü çok yüksek derece protein var. Proteini buğdayın iki katı, mısırın ve pirincin de 3 katı olduğu tespit edildi. Bu yüzden buna dar gelirli kesimin gıdası deniliyor. Ama bitkinin popüler olması 2013 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Teşkilatı 2013 yılını ‘kinoa’ yılı ilan etmesi ile ortaya çıktı. Ondan sonra bu bitkiye ilgi arttı. Birde NASA bu bitkiyi astronotların beslenmesinde kullanmaya başladı ve çalışmalar devam ediyor. Bu bitkide insan vücudun için gerekli tüm gerekli besinler bulunuyor. Et yemeyen için çok önemli bir protein kaynağıdır. Bu bitkide guluten bulunmuyor. Protein şekli guluten şeklinde değil, bununda ayrı bir önemi var. Guluten alerjisi olan insanlar için ‘çölyak’ hastaları için bu bitki son derece sağlıklı bir besindir. Vejetaryenler için çok önemli protein kaynağıdır.”

“BUNA ÖZELLİKLE IĞDIR’IN BİTKİSİ DİYEBİLİRİZ”

Kinoa bitkisinin Iğdır toprak yapısı benzeri tuzlu toprağı sevdiğine vurgu yapan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bitki, kurak iklime dayanıklı bir bitki, sıcağı seven bir bitkidir. Buna özellikle Iğdır’ın bitkisi diyebiliriz. Iğdır’ın tuzlu topraklarında çok iyi performans gösterebiliyor. Biz bu projenin hazırlığına girdiğimizde TÜBİTAK’a sunduk, onlarda bunu hazırlamaya değer buldu. Bu yıl çalışmalara başladık, bu proje 3 yıl devam edecek. Birinci yağında gördüğünüz gibi Iğdır lokasyonda 25 farklı çeşidi ektik. Bunlardan ot ve tohum tipi uygun kinoalar almayı hedefledi. Yine Erzurum’da bu çalışmanın bir ayağı var.”

Ülkemizde sık sık duyulan bir bitki olduğunu, yavaş yavaş çiftçilerimiz tarafından yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Tan, şunları söyledi: “Ancak, yeni bir tür olduğu için bu bitki ile ilgili yeterli bilgi olmadığından bu projeyi başlattık. Çünkü hangi bölgede hangi lokasyonda nasıl yetiştirilmesi ve tohumlanması gerektiği konusunda yeterli bilgi yok. Bizde yapacağımız bu çalışma ile temel bilgiler elde ederek üreticilerimize daha sağlam bilgi vermeyi hedefliyoruz. Sonra bölgemize daha uygun yerli çeşitlerin ekilmesi için öncülük edeceğiz."

TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin ekibinde olduğunu söyleyen Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç.Dr. Süleyman Temel, “29 Mart da ilk ekimi yaptık. Bitkilerimiz yetiştirmelerinde bir kıraç bir de sulu sistemi uyguladık. Gerçekten de hocamın da dediği gibi Iğdır’ın bitkisi bu bitki, iyi verim aldık, boyları neredeyse 1 metreyi aştı. Havaların iyice ısınması ile birlikte hasada hazır bir durma gelecektir” şeklinde konuştu.

 
Doğu Doğası koruma altında
 
Ala: ‘Sadece Allah’a secde ederiz’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gençler Web tasarımını öğrendi
“Gençler Web Tasarım Öğreniyor” projesi ilk kursu tamamlandı.
Ermeni zulmüne bilimsel bakış
Kafkas Üniversitesi (KAÜ)’de 100. Yılında Ermeni meselesi etkinlikleri ...
Müftülük bir ilke imza attı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere yönelik başlatılan ...
 
Sultan Sekisi saati işlemeye başladı
Erzurum Kalkınma Vakfı'nın (ER-VAK) geleneksel olarak düzenlediği Sultan ...
Türetken ‘Yeni Türkiye’yi anlattı
“Teknoloji Öngörü Sunumları” başlığı altında slaytlarla sunumunu yapan ...
Totik’ten MDK başarısı
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Totik, MDK Yürütme Kurulu Üyeliğine seçildi.
 
Ekinci, Kalite Yönetim Sistemi’ni anlattı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen Kalite Yönetim ...
Üsteğmen Kara Fatma konferansla anıldı
Milli Mücadele Kahramanı Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma, İstanbul Maltepe ...
Çavuşoğlu ermeni zulmünü anlattı
Van Milletvekili adayı Gültekin Çavuşoğlu son yıllarda öne sürülen Ermeni ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri