Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>TÜRKİYE
10 Ağustos 2013 Cumartesi - 12:06

Aydemir'in mendilinden çıkan gerçek

Tarih araştırmacısı ve koleksiyoner Oğuz Aydemir'in İpek Mendiller Koleksiyonu'nda yer alan bir mendil, Çanakkale Savaşı'na ilişkin ilginç bir ayrıntıyı ortaya koyuyor.

Aydemir in mendilinden çıkan gerçek

İpek üzerine baskı tekniğinin bulunmasıyla 1800'lü yıllarda Avrupa'da başlayan ve Osmanlı'da da yaygınlaşan hatıra mendili bastırma geleneği, tarihin dönüm noktalarına ilişkin ilginç ayrıntıları belgeliyor. Osmanlı'nın son döneminde girilen savaşlar, yapılan anlaşmalar, 2. Meşrutiyet, Tanzimat Fermanı gibi olaylar için bastırılan sınırlı sayıdaki ipek mendiller, Cumhuriyet döneminde Adnan Menderes dönemine kadar bastırılmaya devam etmiş.

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı, tarih araştırmacısı ve koleksiyoner Oğuz Aydemir'in, 35 yıl önce İstanbul'da bir antikacıda gördüğü 1877 Türk Yunan Harbi için bastırılan ipek mendili almasıyla başlayan koleksiyon hikayesi, bugün 125 mendille Türkiye'nin tek ve dünyanın da önemli ipek mendil koleksiyonunun oluşmasıyla sonlanmış.

Bir süredir Çeşme'de yaşayan Oğuz Aydemir, ipek mendillerle süslediği evinde AA muhabirine koleksiyonuyla ilgili bilgiler verdi.

İstanbul'da aldığı ilk ipek mendilin ardından tarihi mendillere olan ilgisinin arttığını, zaman içinde müzayedeleri takip etmeye başladığını söyleyen Aydemir, her mendilin bir hikayesinin olduğunu ve tarihsel olayların bir sonucu olmaları nedeniyle bu işin bir tutkuya dönüştüğünü anlattı.

125 mendile ulaşan koleksiyonunda Osmanlı ve Türk tarihinin yanı sıra Rus ve Avrupa mendillerinin de bulunduğunu kaydeden Aydemir, şöyle konuştu:

"Bilinen, varolan ve bugüne kadar açık artırmalarda satılan tarihi ipek mendillere baktığımız zaman 125 mendilin çok büyük bir rakam olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Türkiye'de tek olma özelliği var. Mendillerin her biri ayrı öykülere sahip. Ama bazı mendiller tarihimizin açısından ilginç ayrıntıları da gösteriyor.

Örneğin İngilizler'in Çanakkale Savaşı için bastırdığı hatıra mendili çarpıcı bazı figürleri barındırıyor. 'To Constantinople' isimli mendilde Çanakkale ve İstanbul boğazları resmedilmiş. Nasıl olsa Çanakkale'yi geçip İstanbul'u alacaklarına inandıkları için bunun için hatıra mendili bastırmışlar. Hatta mendilin bir köşesine işgal sonrası kurulacak sömürge devleti için ay yıldız ve İngiliz çapraz bayrağını birarada tasarlayan bir bayrak da resmetmişler. Savaşa başlamadan Birleşik Krallığa bağlı bir ülkeyi mendilde göstermişler. Başarıya ulaşmamış bu girişiminden bugüne mendillerde kalan anısı kalmış."

62,5 x 46 santimetre boyutlarındaki ipek mendilde Marmara Denizi ve çevresinin Çanakkale Boğazı'ndan İstanbul Boğazına kadar olan bölümü ile bu bölgede konuşlu donanma ve orduların yerleri sembolik olarak gösteriliyor. Mendilin sol üst köşesinde o dönem İngiltere sömürgesi olan Avustralya ve sağ üst köşesinde Yeni Zelanda'nın bayrağı yer alıyor. Mendilin sol alt köşesinde ise diğer sömürge devlet bayraklarına benzer tarzda tasarlanan İngiliz bayrağının içine gömülü Ay-yıldız dikkat çekiyor.

Halen Aydemir'in evinde oluşturduğu özel bir bölümde muhafaza ettiği ipek mendiller, yakın bir dönemde İstanbul'da oluşturulan özel bir müzede sergilenmeye başlayacak.

Kaynak: haber7

 
'Erdoğan yüzde 60'la Cumhurbaşkanı olur'
 
Hattınızı Kaybedebilirisiniz!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sinan 14 Ağustos 2013 Çarşamba 12:42

aynen;)

Yorumu oyla      6      4  
ilker 11 Ağustos 2013 Pazar 02:09

bende sandım ki:)))

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük hayal gerçekleşiyor
Vali: ilk kez Osmanlı döneminde 1880 yılında gündeme getirilen, yaklaşık ...
Anafartalar Zaferi’ne coşkulu kutlama
Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkarma yapan İtilaf Devletleri’nin durdurulduğu ...
Başbakan'dan Nobel'e Sert Eleştiri
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ey Nobel, sen nasıl barış ödülleri dağıtıyorsun ...
 
44 bin 500 lira tazminat ödeyecek
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Erdoğan'ın ...
Başbakan’dan ilk açıklama
Başbakan Erdoğan bayram namazını Süleymaniye Camii’nde kıldı. Namazın ...
Başbakan’dan Bayram mesajı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir tebrik mesajı yayımladı.
 
ASİMDER Türkiye’deki Aydınlara seslendi
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı ...
‘Türkiye’nin rotasını millet çizer’
Başbakan Erdoğan, "Ne medya, ne sosyal medya, ne sermaye, ne de terörize ...
Valiler Kararnamesi yayımlandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Valiler Kararnamesi’ni imzaladı.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri