Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’den ilçeler yaklaşımı
ATAUNİV’den ilçeler yaklaşımı
ATAUNİV’den spor yatırımı
ATAUNİV’den spor yatırımı
Uzundere ve Tortum’da buz tırmanışı gündemi
Uzundere ve Tortum’da buz tırmanışı gündemi
Oltu bilek güreşine de adını yazdırdı
Oltu bilek güreşine de adını yazdırdı
Sönmez: ‘Hayatınızda mutlaka spor olsun’
Sönmez: ‘Hayatınızda mutlaka spor olsun’
HABERLER>TEKNOLOJİ
27 Şubat 2025 Perşembe - 06:34

Bilişim suçlarıyla daha etkin mücadele

Türkiye Yüzyılı’nın ilk belgesi olan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan düzenlemelerle banka ve finans kuruluşlarının görev ve yetkilerinin kapsamı genişletilerek sorumlulukları artırılacak.

Bilişim suçlarıyla daha etkin mücadele

Türkiye Yüzyılı’nın ilk belgesi olan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan düzenlemelerle banka ve finans kuruluşlarının görev ve yetkilerinin kapsamı genişletilerek sorumlulukları artırılacak. Banka, finans kuruluşları ile mobil operatörlere yönelik yeni yükümlülükler ile bilişim suçlarıyla daha etkin mücadele edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Ocak’ta açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi, 5 amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşuyor.

Adalete güvenin daha da artmasının, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve en etkin bir şekilde yararlanabilmesinin, temel hak ve özgürlüklerin korunarak güçlendirilmesinin, cezasızlık algısının ortadan kaldırmasının amaçlandığı belgeyle daha güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi sağlanacak.

Hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir ve gecikmeyen bir adalet sistemi vizyonuyla hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin 3. Amacı olan Ceza Adalet Sisteminin Etkinliğinin Artırılması kapsamında banka ve finans kuruluşları ile telefon abonelikleri üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacak.

ATM KAMERASINDA GÖRÜNTÜSÜ TESPİT EDİLEMEYEN KİŞİLER, İŞLEM YAPAMAYACAK

Başta bankacılık ve bilişim sistemi kullanılmak suretiyle işlenen dolandırıcılık ve hırsızlık suçları olmak üzere, ceza yargılamasında el koyma ve müsadereden kaynaklanan sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılacak.

Yargısal süreçlerde yürütülen bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenilen bilgi veya belgenin 10 gün içinde gönderilmemesi halinde yargısal süreçle ilgili banka ve finans kuruluşlarına idari para cezası verilmesine imkan tanınacak. Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen suçlarda ilgili hesap belirli bir süre askıya alınacak. Askıya alınan hesapta bulunan suça konu menfaate CMK’nın 128.  Maddesinde belirtilen rapor alma şartı aranmaksızın el konulabilecek. El konulan suça konu menfaat, suçtan zarar gören mağdura ait olduğunun anlaşılması halinde sahibine iade edilecek.

Yapılacak düzenlemeler kapsamında ayrıca banka ve elektronik ödeme kuruluşlarının çipli kimlik belgesi doğrulamadan hesap açılamayacak. Tespite elverişli yüz görüntüsü ATM güvenlik kamerası tarafından tespit edilemeyen kişiler, ATM cihazlarından işlem yapamayacak. Değişiklik kapsamında ATM güvenlik kamerası kayıtlarının en az 2 yıl süre ile saklanacak.

TELEFON ABONELİKLERİ GÜNCELLENECEK

Suçların önlenmesi amacıyla telefon aboneliğinin kurulması bazı kimlik doğrulama yöntemleri uygulanmak suretiyle sıkı kurallara bağlanacak olan Yargı Reformu Strateji Belgesinde, yeni düzenlemelerle tüm telefon abonelik kayıtlarının güncellenmesi sağlanacak ve belirlenecek süre içinde abonelik kayıtları güncellenmeyen hatlar iletişime kapatılacak.

Vatandaşların en fazla 3, yabancıların ise en fazla 1 mobil haberleşme hattı olabilecek. Dolandırıcılık suçlarında kullanıldığı tespit edilen telefon hatlarının bağlantısı kesilebilecek.

Yürütülen bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenilen bilgi veya belgenin 10 gün içinde gönderilmemesi halinde Cumhuriyet savcısı tarafından operatör şirketlere idari para cezası verilmesine imkan tanınacak.

 

 
Erdoğan: ‘Biz bu milletin umuduyuz’
 
İklim yasa teklifi Çevre Komisyonunda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜRKSAT’a dev veri merkezi
Uraloğlu, Türkiye’nin dijital dönüşümde kritik bir rol üstlenen Türksat'ın ...
ETÜ’de Teknoloji zirvesi
Erzurum Teknik Üniversitesi’nin (ETÜ) paydaşı olduğu 1004-Mükemmeliyet ...
Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemini paylaştı
Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı Akıllı Ulaşım Sistemleri ...
 
Uraloğlu DAB teknolojisini değerlendirdi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de ilk defa Dijital ...
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi yola çıktı
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, ...
Türk mühendislerin ürünü ilk metro hattı
Uraloğlu, "Gebze OSB Darıca Metro Hattımız inşasını yapan yüklenicisinden ...
 
Haberleşmede Evrensel Hizmet gündemi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri ...
TEKNOFEST 2025 başvuruları devam ediyor
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali çerçevesinde düzenlenen ...
Kacır: Ay'a erişmeyi hedefliyoruz
Kacır, Türkiye'nin insanlı ilk uzay görevinin hikayesini anlatan "Ufkun ...
 
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
İslam'ın Işığında İnsan Olmak Üzerine
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Riyakarlık (2) Ruhlar pazarı ve sahtekarlık
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Umudun Yönü
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri