Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>GUNCEL
11 Haziran 2013 Salı - 13:36

Bölgesel Kalkınmada AB desteği

Türkiye'nin AB katılım öncesi fonlarını daha etkin kullanmasına katkıda bulunmak amacıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bölgesel seminerlerin yedincisi Erzurum’da gerçekleştirildi.

Bölgesel Kalkınmada AB desteği

DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Türkiye'nin AB katılım öncesi fonlarını daha etkin kullanmasına katkıda bulunmak amacıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bölgesel seminerlerin yedincisi Erzurum’da gerçekleştirildi.
Türkiye'nin AB katılım öncesi fonlarını daha etkin kullanmasına katkıda bulunmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bölgesel seminerler devam ediyor. Türkiye'nin çeşitli illerinde 8 Mayıs - 20 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenmekte olan 'Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları' konulu seminerlerin yedincisi Erzurum’da gerçekleştirildi.
Seminere, Oltu Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinasyon Merkezini temsilen katılan proje koordinatörlerinden Temel Vural, Avrupa Birliği'nin (AB) aday ülkelere sağladığı, kısa adı ‘IPA’ olarak da bilinen ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nı tanıtmak, ekonomik ve sosyal uyum alanında Türkiye’ye sağlanan AB fonlarının daha etkin kullanılmasına katkıda bulunmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen bölgesel seminerlere Erzurum Semineri ile devam edildiğini kaydetti.
Seminerin, AB ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen ve Kalkınma Bakanlığı'nın yürüttüğü 'Ekonomik ve Sosyal Uyum Politikasında Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında gerçekleştirildiğini aktaran Temel Vural, “Kuzeydoğu Anadolu, Serhat ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansların işbirliği ile gerçekleştirilen seminerde, mevcut Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamındaki fon uygulamalarının yanı sıra, 2014-2020 (IPA II) döneminde ülkemize tahsis edilecek AB fonlarının kullanımına yönelik hazırlıklar konusunda da bilgilendirme yapıldı.” dedi.
Seminere AB Bakanlığı'ndan katılan uzman Nuh Aydın ise Türkiye-AB ilişkilerinin bu süreçte önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri sürecinin somut getirilerinden birisi, AB tarafından Türkiye'ye sağlanan katılım öncesi Mali destek yardımlarıdır. 2007-2013 dönemi için Türkiye'ye tahsis edilen kaynak miktarı 4,8 milyar avro, sadece 2013 yılı için tahsis edilen meblağ 902,9 milyon avrodur. 2013-2020 dönemi için öngörülen miktar ise 14 Milyar Avrodur. 2007-2013 döneminde tahsis edilen 4.8 milyar Avro düşünüldüğünde yeni dönem için öngörülen 14 Milyar Avro çok önemli bir miktardır. Ancak birliğe 2004 yılında dâhil olan Polonya’nın 2007-20013 döneminde yüz milyar Avro hibe kullanıldığı dikkate alındığında Türkiye’nin fon kaynaklarını çok daha etkin kullanmak için ciddi bir çaba içinde olması gerektiği görülmektedir. Bütün bunlara rağmen, mali işbirliği, AB-Türkiye ilişkilerinin belki de en iyi yürüyen alanıdır.” şeklinde konuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Cengiz Aydemir de, "Ekonomik ve Sosyal Uyum Alanındaki AB Fonları" konulu seminerde, "İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı" adlı bir slayt sunumu yaptı.
“Avrupa Birliği bir medeniyet projesidir.” diyen Aydemir, “Türkiye olarak biz bu birliğe alındığımız zaman belki o medeniyet projesi tamamlanmış olacak. Ancak o kriterlere ulaşabilmek için de sosyal uyum çok önemlidir." derken proje hazırlamadaki en önemli kriterlerden birisinin de talep edilen projeye uygun bir proje sisteminin oluşturulması olduğunu söyledi. Aydemir, “Eğer o bilgiye sahip değilseniz, çok mükemmel fikirleriniz olabilir, çok ideal şeyler de olabilir ama o bilgiyle desteklenmiyorsa yetersizdir." diye açıklamalarda bulundu.
Seminerde, Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı'nın yanı sıra, IPA kapsamında Program Otoritesi olarak görev yapmakta olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri tarafından da sunumlar yapıldı.
Sunumlarda, Kalkınma Bakanlığı, Ülkemizin AB'ye Ekonomik ve Sosyal Uyumunu, Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye-AB Mali İşbirliği ve IPA'yı anlatırken; Bölgesel Rekabet Edebilirlik, Çevre, Ulaştırma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programlarına ilişkin bilgi ise Program Otoritesi Bakanlıklar tarafından verildi. Yeni dönemle ilgili gelişmelerin, ww.ıpa.gov.tr, adresinden takip edilebileceği hatırlatılan seminerin soru cevap bölümünde ise şu hususlara dikkat çekildi:
“Yeni dönemde farklılıklar öngörülmektedir. Birinci dönemde ön planda olmayan konular ve projeler IPA II.Dönemde ön planda olacak. AB bugüne kadar olayın merkezinde idi. Ancak yeni sistemde Türkiye’nin ağırlığı daha fazla hissedilecektir. Daha önce Türkiye’ye tahsis edilen hibe miktarı 4.8 Milyar Avro iken, yeni dönemde bu miktar 14 Milyar Avro olarak öngörülmektedir. Bu miktarın etkin kullanımı ve kullanılmayan hibelerin geri gitmememsi için ciddi projeler geliştirilmelidir. 2013-2020 Dönemi proje konuları muhtemelen Temmuz 2013 sonuna kadar netleşecektir. ”
Bu arada Temel Vural, Seminere Erzurum'un yanı sıra Erzincan, Bayburt, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Rize ve Artvin illerinden temsilcilerin de katıldığını ifade etti.

 
OLGİAD’tan Van çıkarması
 
Meclis’ten Öztürk’e ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Erzurum için hayırlı olsun'
Sağlık Eski Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ, ...
Altıparmak'ın konuğu oldular
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak Türkçe Sevdalısı öğrencileri ağırladı.
‘Önce Erzurum’
Vali Altıparmak ildeki resmi ve sivil kuruluşlarla el ele, omuz omza vererek ...
 
Dünya barışına Türkçe yaklaşım
Türkçenin dünya da daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla ...
Özel İdare’de hizmet zirvesi
Erzurum İl Özel İdaresi toplantı salonunda 3 saat süren toplantıda Genel ...
Erzurum’u dolu vurdu
Pazar günü öğleden sonra aralıksız yağan yağmur ve dolu şehir içi ulaşımını ...
 
Emniyet Altıparmak’ı ağırladı
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet ...
Kağızman yolu trafiğe kapatıldı
Kağızman-Erzurum karayolu 45. km sondaj çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatıldı.
Öğrenciler için kermes açtılar
İlim ve Kültür Hizmet Derneği, ilim tahsili yapan öğrencilere yardım amacıyla kermes düzenlendi.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri