COŞKUN MENEK (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından DAP Projesi dahilinde bulunan illerde kurulacak hayvan işletmelerinin desteklenmesi kararının ardından bölgede adeta hayvancılığın çehresi değişiyor. Proje kapsamında kurulacak işletmelere ahır inşaatı ve canlı hayvan alımında yüzde 40, makine ekipman alımında ise yüzde 30 oranında hibe veriliyor. Proje kapsamında Erzincan’a kurulan ve toplamda 450 başlık kapasiteye sahip 6 modern işletme çiftçilerin ve yatırımcıların ufkunu açmaya devam ediyor. Uygulanan proje ile girişimciler hayvancılığa yatırım yapmaya devam ediyor.
Son olarak DAP Projesi kapsamında Yeşilyurt köyünde kurulan 120 başlık modern işletme büyük beğeni topluyor. Geçtiğimiz gün Yaşar Turan adlı vatandaşa sahip işletmeyi gezen Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek ve beraberindeki heyet, modern işletmelerin giderek çoğaldığını, sektörün önünün açıldığı fikrinde birleştiler.
120 başlık modern işletmeyi Erzincan tarımına kazandıran işletmeci Yaşar Turan, ülkemizde özellikle doğu bölgelerinde modern anlamda hayvancılığın pek gelişmediğini, gelişmiş ülkelere göre sektörün geri kaldığını vurguladı. Tecrübelerine dayanarak hayvancılığa yatırım yaptığını vurgulayan Turan, Türkiye’de damızlık hayvan sıkıntısı bulmakta zorlandıklarını söyledi. Turan sözlerini şöyle sürdürdü. “Biz damızlık hayvan bulabilmek için Avusturya, Almanya gibi ülkelere gidiyoruz. Biz bu ülkelere gittiğimizde bize istediklerini yaptırıyorlar. Özellikle fiyat konusunda diretiyorlar. Buradan onlarla pazarlık yapıyoruz ama oraya gittiğimizde hayvan başına 200-300 euro masraf çıkarıyorlar. Aksi takdirde hayvan vermemekle tehdit ediyorlar. Bundan dolayı hayvancılık sektörüne girdim. Allah kısmet ederse tesisi durmadan büyütmeye çalışacağım. Benim istediğim yatırımcılar yurt dışına gidip hayvan getirmesin bizim ürettiğimiz hayvanlardan alsın. Yatırımcımız gidip fazladan para da vermek zorunda kalmasın. Hayvancılık konusunda elbet sorunlarımız var. Ama sağolsun devletimizin bu alanda bize çok büyük katkıları var. Tarım Bakanlığımızın bize bu konuda ön ayak olması, proje konusunda rehber olması, maddi yönden destekte bulunması çok önemli. Biz bu konuda Tarım bakanlığımıza minnettarız. Sayın Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarım Bakanlığının uygulamış olduğu politika yönünden de düşünürsek biz hep bu politikaları benimsiyoruz hem de destekliyoruz. İnşallah gerisi gelir. Erzincan’a bu alanda yatırım yapmak isteyen yatırımcılara da elimizden ne gelirse yardımcı oluruz. Bu konuda bir sektör haline gelelim, meydana gelen olayları toparlayarak bir güç oluşturalım, bu alanda ne gerekiyorsa yapalım, yeter ki güçlerimizi birleştirelim. Hem Erzincan’a heap Projesi çok önemli. Biz devam etmesini istiyoruz. Avusturya gibi ülkelere muhtaç olmamak için bu projeler geliştirilerek devam etmelidir” dedi.
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık (GTH) İl Müdürü Ali Lek ise hayvancılık sektöründe Erzincan’a yatırım yapan Yaşar Turan’a teşekkür ederek, DAP Projesinden faydalanan vatandaşımız herkese örnek bir işletme kurmuştur dedi. Lek sözlerini şöyle sürdürdü. “Erzincan’da bu şekilde DAP projesinden faydalanan 6 işletmemiz hayata geçirilmiş durumda. Bunların artarak devam etmesini diliyoruz. Erzincan’da bu tür işletmelerin yüzlerle ifade edilmesini istiyoruz. Şu anda Erzincan’da bu işletme ayarında 35-40 tesise ulaşmış durumdayız. Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiriciliği bünyesi altında da süt toplama zincirini oluşturduk. İnşallah bu tür işletmeleri o projeyle destekleyerek Erzincan’ın süt üretim bölgesi haline dönüşmesi aynı zamanda da kombine ırklarla da et açığının giderilmesi için de büyük bir açığı kapatmış olacağız. Bu işletme de bölgemizin örnek işletmelerinden birisidir. Biz çiftçilerimizi zaman zaman bu işletmelere getirerek onlara gösterip onların ufkunu açacağız. Onları özendirerek yatırımların sayısını artırmaya çalışacağız. Ben Yaşar Turan Beye teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Erzincan GTH İl Müdürü Ali Lek, yatırımcılara seslenerek, Erzincan’ın hayvancılık için ideal bir bölge olduğunu belirterek, et ve süt üretimine yönelik olarak tesislerin artması için herşeyin Erzincan’da hazır olduğunu vurguladı. Pazar sorunu olmadığını vurgulayan GTH İl Müdürü Lek, yıllık 80 bin ton civarındaki süt üretiminin 100 bin tonu aşması yönünde çalışmalarının olduğunu söyledi.