Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>GUNCEL
23 Ağustos 2011 Salı - 02:20

Cami sayısında Bölge birincisiyiz

Cami sayısının bölgelere göre en yüksek olduğu iller Marmara Bölgesi’nde İstanbul, İç Anadolu Bölgesinde Konya, Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Akdeniz Bölgesi’nde Antalya, Ege Bölgesi’nde İzmir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Diyarbakır, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erzurum olarak belirlendi.

Cami sayısında Bölge birincisiyiz

2010 YILI VERİLERİ

2010 yılı kayıtları ve İstatistiki Bölge dağılımı cami sayısı verilerine göre Erzurum’da bin 499 cami bulunuyor.  Erzurum cami sayısı bakımından Büyükşehirler sıralamasında 9’uncu, Doğu Anadolu Bölgesinde birinci, Türkiye sıralamasında 15’inci, teşvik bölgesinde 6’ıncı durumda yer alıyor. Türkiye’de cami başına 853 kişi, Erzurum’da cami başına 509 kişi düşüyor.

ERZURUM’UN KONUMU

DİB İstatistiki bölge bazlı cami sayısı verilerine göre 2010 yılı bazında Türkiye’de 81 bin 984, Erzurum’un yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesi’nde 27 bin 213, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 9 bin 295, Erzurum’da ise bin 499 cami inananlara hizmet veriyor. Büyükşehirler cami sayısı sıralamasında İstanbul ilk sırada yer alırken, bu ili sırayla Konya, Ankara, Samsun, Antalya, İzmir, Diyarbakır, Bursa ve Erzurum izliyor.

ERZURUM’UN ÜLKE VE BÖLGE PAYI

Erzurum’daki cami sayısı Türkiye toplamında yüzde 1.82, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 16.12, teşvik bölgesinde yüzde 5.5’lik oran oluşturuyor. Verilerden yapılan hesaplamalara göre Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki cami sayısı Türkiye toplamında yüzde 11.3, 4’üncü Teşvik Bölgesi toplamında yüzde 34.15, 4’üncü Teşvik Bölgesi’ndeki cami sayısı ise Türkiye toplamında yüzde 33.19’luk pay gösteriyor.

TÜRKİYE İLLER SIRALAMASI

Türkiye’de cami sayısı bakımından İstanbul 3 bin 87 cami ile ilk sırada yer alırken, bu ili, 3 bin 25 cami ile Konya, 2 bin 788 cami ile Ankara, 2 bin 612 cami ile Samsun,       2 bin 546 cami ile Kastamonu, 2 bin 60 cami ile Antalya, bin 978 cami ile Ordu, bin 903 cami ile Trabzon, bin 767 camisiyle İzmir, bin 735 camisiyle Diyarbakır, bin 642 camisiyle Manisa, bin 638 cami ile Balıkesir, bin 626 camisiyle Bursa, bin 531 camisiyle Şanlıurfa, bin 499 camisiyle Erzurum takip ediyor.      

4’ÜNCÜ TEŞVİK BÖLGESİ

Erzurum’un içinde yer aldığı 4’üncü Teşvik Bölgesi’nde en çok sayıda cami 2 bin 546 ibadethane ile Kastamonu’da bulunuyor. Bu ili bin 978 cami ile Ordu, bin 903 cami ile Trabzon, bin 735 cami ile Diyarbakır, bin 581 cami ile Şanlıurfa, bin 499 cami ile Erzurum takip ediyor. Teşvik bölgesinde en az camiye sahip olan iller ise Hakkari, Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Tunceli olarak sıralanıyor.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Erzurum Cami sayısı çokluğu bakımından Doğu Anadolu Bölgesinde ilk sırada yer alıyor.  Cami sayısı çokluğuyla Erzurum’u, bin 280 camisiyle Van,  936 camisiyle Elazığ, 915 camisiyle Malatya, 835 camisiyle Ağrı,  681 camisiyle Bitlis, 555 camisiyle Erzincan, 545 camisiyle Muş, 540 camisiyle Bingöl,  488 camisiyle Kars,  418 camisiyle Hakkari, 265 camisiyle Ardahan 221 camisiyle Iğdır, 117 camisiyle Tunceli   izliyor.

MAHMUT AKDAĞ/ERZURUM GAZETESİ

 
Yılmaz'dan Şenkaya çıkarması
 
On Numara talihlisi Erzurum’dan
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tec dağlı-2 23 Ağustos 2011 Salı 10:46

yapılıyor.Bu laubali hareketleri yapanlar da yerliler.Camii değil sanki kadınlar hamamı.İçkiyi sel gibi içenler zaman zaman camiye gelenlerdir.Zaten faiz yemeyen neredeyse hiç yok gibi.MaazAllah, TV dizi ve filmlerinde(yerli) müsthcenlik had safhada.Haber okuyan spikerlerin göğüsleri yarıya kadar,oturuşlarında baldır bacaklar tamamen açık.İffetsizlik,ahlaksızlık had safhada.Yalan,iftira,hırsızlık, uyuşturucu kullanımı aşırı boyutlarda. Terör,şiddet,dolandırıcılık sınırları aş mış durumda.Çok azını saydığım bütün bu olumsuzluklar bu kadar çok camiinin olduğu bir ülkede yapılıyor.Kiliselerin çok olduğu ülkelerde değil.Neden bunlar yaşanıyor? Diyanet görevini yapmadığı için.Yılda 2.5 milyar dolar bütçeyi alıp saltanat sürüyorlar ama görevlerini yapmıyorlar.Din, din tüccarlarının elinde kalmış,onlar da rantı paylaşıyor lar. İşte ülkenin acı hali ve bilançosu bu.Sürçi lisan eyledikse affola.En kalbi selamlarımla.

Yorumu oyla      6      4  
tec dağlı-1 23 Ağustos 2011 Salı 10:24

Mahmut Bey,yaptığınız araştırma gerçek ten de takdire şayandır.Güzel bir çalışma olmuş.Fakat önemli olan,sayı değil,önemli olan bu camilerin doldurulması ve şuurlu cemaatin olmasıdır.Ramazan dışında,Erzurum'daki hemen hemen birçok camiye gidiniz özellikle sabah namazında bir saf ya vardır,ya yoktur.Yatsı namazında da bazan bir iki saf dolar.Gelen cemaat bilinçsiz ve şuursuz.Hele hele imamın sağında saf tutan bazı esnaf,Ramazan'da gıda fiyatlarını % 25-30 artırırlar. Cemaat dini bilgilerden yoksun,ibadeti tahkiki olarak değil,atadan dededen gör dükleri taklidi olarak yapıyorlar. Maalesef zamanımızda camii,dini ve imani bilgileri tam olarak veremiyor.Seks artık bir sektör ve terör haline gelmiş, sözde % 99'u Müslüman bir ülkeyiz ama, zina,fuhuş,ahlaksızlık,seks.vb. bizim dini inançlarımızı ve kültürümüzü aşmış durumda.Turistik yörelere gidiniz plaj kıyafetinden biraz örtük kıyafetlerle camiler geziliyor.Kafeteryalar,otobüs ve parklarda film artisleri gbi sarılıp öpüşmeler

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fitreler yerini buldu
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlatmış olduğu “Her Evden Bir Fitre Bir ...
Tortum gölü yatırımcı bekliyor
Erzurum’un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum gölü ile Tortum Şelalesi yatırımcı bekliyor.
HEM, anne eğitimine yoğunlaştı
Yakutiye İlçe Halk Eğitim Müdürü Murat Sultan Özkan, eylül ayında başlanacak ...
 
Ramazan Pidelerine yoğun ilgi
Müslüman aleminin en kutsal ayı olan Ramazan ayında vatandaşların sofralarının ...
Hükümetten bayram müjdesi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ramazan bayramı tatilinin 6,5 gün olduğunu açıkladı.
Uzundere festivale hazırlanıyor
Erzurum’un Uzundere ilçesinde “Balıklı Köyü Göl Festivali ve Karakucak ...
 
İstikrar sinyali
Erzurum’da temmuz ayında açılan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
Yıldırım’dan Hızlı Tren müjdesi
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Erzurum Yüksek Hızlı Tren projesinin 2023 ...
Bakan Akdağ müjdeyi verdi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri