Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>TÜRKİYE
17 Nisan 2021 Cumartesi - 01:57

‘Çavuşoğlu Dendias'a haddini bildirdi’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın davranışları, tutumu karşısında ona haddini bildirdiğini kaydetti.

‘Çavuşoğlu Dendias a haddini bildirdi’

Erdoğan, cami çıkışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

“150 BİN SOYDAŞIMIZA MAALESEF YUNANİSTAN’DA GEREKLİ VATANDAŞLIK İLGİSİNİ GÖSTERMİYORSUNUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın ortak basın toplantısındaki diyaloğa ilişkin soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ı önce kendisinin kabul ettiğini, gayet sıcak bir hava içerisinde bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

“Fakat Dışişleri Bakanımızla yaptıkları görüşmede ise maalesef iş çok daha farklı bir zemine kaydı” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'ın davranışları, tutumu karşısında ona haddini bildirdiğini kaydetti.

MİLLET OLARAK BİZE YAKIŞMAZDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha yumuşak da olamazdı. O da zaten millet olarak, ülke olarak bize yakışmazdı. Gereken yaklaşımı, değerlendirmeyi yapmak suretiyle işi bitirmiş oldular. Tabii bunu biz doğru bulmuyoruz. Yani bir taraftan bir uyum süreci olsun, bir taraftan Türkiye-Yunanistan arasında ben kendisine de söyledim. Yani aramıza başkalarını sokmayalım. Avrupa Birliği, şu, bu, bunlar girmesin. Biz iki komşu ülke ve tarihi itibarıyla da çok farklı yaklaşımları olan, sıcak ilişkileri olan iki ülkeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

BATI TRAKYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı Trakya’da 150 bin civarında Türk soydaşın yaşadığına dikkati çekerek şöyle devam etti: “Bunlar bir şeyi ifade ediyor. Aynı şekilde sizin bizimle olan bağlantılarınız devam ediyor. Bakın dün İstanbul’a geldiniz, Sayın Patrikle görüşmeniz oldu. Ve buradaki Rum vatandaşlarımızın temsilcileriyle görüşmeleriniz oldu. Bunlar bizim için olumlu yaklaşımlar. Fakat nedense siz bizim 150 bin soydaşımıza maalesef Yunanistan’da gerekli vatandaşlık ilgisini göstermiyorsunuz. Göstermediğiniz gibi, oradaki başmüftülük olayında hâlâ başmüftüyü kalkıp siz kendiniz atıyorsunuz. Bir defa oradaki başmüftüyü sizin atama hakkınız Lozan’a göre yok, böyle bir şeyi nasıl yaparsınız? Biz patriği atamıyoruz, kim atıyor patriği? Saint Sinot Meclisi atıyor. Saint Sinot Meclisinin de oluşması ancak bizim vatandaşımız olmaları hâlindedir. Bakın bunlar vatandaşlık noktasında da sayısal olarak düşmüştü, biz bunlara vatandaşlık verdik. Sayı yediye falan düşmüştü, tekrar sayıyı tamamladılar. Belli sayıya geldi ve şimdi Saint Sinot Meclisi patriği seçiyor. Yunanistan’da da bizim başmüftümüzü kim seçecek? Oradaki bizim müftülerimiz, imamlarımız vesaire onlar seçmesi lazım. Ama ne yazık ki Yunanistan buna tahammül edemiyor. Bizim oradaki müftülerimize, oradaki imamlarımıza böyle bir yetkiyi vermediği gibi kendi memuruymuş gibi, sanki din görevlisiymiş gibi bunları atama yoluna gidiyor. Bunlar bir defa aramızdaki uluslararası hukuka da aykırı ve aramızdaki ilişkilerin zedelenmesine de bir neden teşkil ediyor. Bunun düzelmesi lazım. Ama maalesef kaç yıldır gelen giden bütün yönetimlerle bunları konuşmamıza rağmen hiçbir netice alamadık. Temenni ederiz ki bundan sonra alırız dedik, ama maalesef bunlarda öyle bir hava yok.”

“HİBE OLARAK VATANDAŞLARIMIZA DAĞITACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çiftçilerin ellerinde kalan ürünlerini alarak halka dağıtılmaya başlanmasına ilişkin muhalefetin eleştirilerinin anımsatılması üzerine, ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun aynı konuyla ilgili farklı açıklamalarına alıştıklarını söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’ne çiftçinin elinde kalan çeltik, patates ve soğanı alma talimatı verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçişleri Bakanıma da gerekli talimatı verdim. Bunu da valilerimiz kanalıyla tüm Türkiye’ye Ramazan öncesinde hibe olarak vatandaşlarımıza onu ayrıca dağıtacağız. Yani çeltik hibe olarak dağıtılmadı, patates ve soğanı hibe olarak dağıtalım dedik ve kararı bu şekilde verdik” açıklamasında bulundu.

“LAİKLİK ANLAYIŞI ONLARIN ANLADIĞI GİBİ DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde laikliğe aykırı olduğu dolayısıyla Anayasa Mahkemesi Kur’an kurslarını kapattı. Buna ilişkin bir değerlendirmeniz olur mu?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Bugün Dışişleri Bakanım Mevlüt Bey orada ve dün ben Mevlüt Beye de giderken hem Sayın Cumhurbaşkanıyla bu konuyu etraflıca görüşeceksin dedim ve görüştükten sonra da gerekli açıklamayı orada yapacaksın dedim. Tabii Anayasa Mahkemesi Başkanının yapmış olduğu açıklamayı bizim kabul etmemiz mümkün değil. Öncelikle Anayasa Mahkemesi Başkanı laikliği öğrenmesi lazım. Türkiye’de şu anda laikliğin uygulaması nedir, bunu da öğrenmesi lazım. Eğer tavır değişti değişti, tavır değişmediği takdirde biz özellikle Kuzey Kıbrıs’ta inanç özgürlüğü noktasında oradaki yavrularımızın Kur'an eğitimi noktasında onların eğitimine engel teşkil edecek adımların atılmasına asla müsamaha edemeyiz. Türkiye’de biliyorsunuz din eğitim-öğretimi noktasında bu tür şeyler çözülmüştür. Laiklik anlayışı onların anladığı gibi değildir. Ve Kuzey Kıbrıs bir Fransa değildir. Kuzey Kıbrıs artık uygulamalarıyla, her şeyiyle Türkiye’deki uygulamalar neyse bunları uygulama safhasına geçirmek durumundadır. Ve oradaki bazı sendikaların, dinden uzak sendikaların, din düşmanı sendikaların attığı adımları bizim de kabul etmemiz mümkün değildir. Ve Anayasa Mahkemesi Başkanı bu yanlışından süratle dönmelidir. Dönmediği takdirde bizim atacağımız adımlar da bundan sonraki süreçte farklı olacaktır. Bunu da bilmeleri gerekir. Başkan Yardımcım Fuat Bey de bu konuyu Ersin Beyle görüşmek suretiyle süratle bu işin düzeltilmesi konusunda gerekli adımların atılmasını kendisine bildirecekti. Ben de süreci takip ediyorum, duruma göre bizler de adımlarımızı atacağız.”

KANAL İSTANBUL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul’un ihale sürecine dair soru üzerine de ilk olarak kanal üzerindeki köprülerin projelendirme işlemlerinin yapılacağını ve Haziran ayında ilk köprünün adımını atacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an itibarıyla da Ulaştırma Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız süratle adımı atıp ve sahiplendirme, sahiplendirmeyle de birlikte inşallah bu adımı atıp temeli atacağız ve bu temelle birlikte de ilk köprünün yapımına başlayacağız. Çünkü bu köprülerle birlikte bir defa kanalın her iki yanından sürecin başlaması önem arz ediyor, bunları devam ettireceğiz” dedi.

Küresel ve yerli sermayenin bu işe gireceğini veyahut da konsorsiyum olarak sadece Türkiye’den bu işi yürüteceklerin olabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış kredi veya tamamıyla içeriden bu işi yapmak suretiyle adımı atmanın da söz konusu olabileceğini ifade etti.

İSRAİL'İN GAZZE SALDIRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye gece saatlerinde düzenlediği saldırılarını genelde Ramazan ayında gerçekleştirdiğinin hatırlatılması üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu tabii İsrail’in maalesef Müslümanlara karşı tavrının çok açık, net bir göstergesidir. İsrail’in İslam düşmanlığını biliyoruz. Ama maalesef bu huylarından vazgeçmiyor. İsrail yönetimi bu huylarından vazgeçmiyor. Bu din düşmanlığı, İslam’a karşı olan düşmanlığı karşısında tabii tüm insanlık istiyoruz ki bu İsrail’in İslam’a olan düşmanlığını daha yakından takip etsin ve ona göre de bunların değerlendirmesini yapsın. Biz tabii ister istemez İsrail bu tavrını devam ettirdiği sürece ikili münasebetlerimizin de arzu edilen seviye gelmesi mümkün olmuyor.”

KAYNAK: HABER METNİ CUMHURBAŞKANLIĞI KURUMSAL WEB PORTALINDAN ALINMIŞTIR

 
Selçuk doğrudan yardım verilerini açıkladı
 
Erzurum Mart ayı şirketleşme verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş: ‘Milletimizden Allah razı olsun’
Erbaş, “Biz dedik ki, mademki son zamanlarda vakalarda bu kadar artış ...
Erdoğan: ‘Kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz’
Erdoğan, "Amacımız, bu iki haftalık sürede vaka ve vefat sayılarında önemli ...
‘Gurur duyuyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupalı Türklerin yaşadıkları ülkelerin siyasi, ...
 
Mimaride gelenekle gelecek buluşacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beykoz Cam ve Billur Müzesi Açılış Töreni'nde yaptığı ...
'Ekonomimiz başarı hikâyelerine imza atacaktır'
Erdoğan, “Makroekonomik göstergelerde geldiğimiz nokta elbette önemli ...
Mekânı cennet olsun
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) ...
 
Kalın: 'Haddinizi bilin'
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, emekli amirallerin bildirisine ...
Atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe giren atama ...
‘Allah bizi Yesevi’nin manevi rehberliğinden ayırmasın’
Erdoğan, ‘Rabbim o büyük gönül sultanını rahmetiyle kuşatsın, bizleri ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri