Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Mayıs 2014 Cuma - 07:41

Çelik Erzurum’u örnek verdi

Çelik, "”Doğu Anadolu’da yaşayan biriyle İzmir’de yaşayan birinin kanser olma riskleri ve yakalanabilecekleri kanser türleri farklılık seyrediyor. Dünyada mide kanserinin bağırsak kanserinden fazla olduğu tek bölge Türkiye’nin doğusu. 'dedi

Çelik Erzurum’u örnek verdi

ANTALYA (İHA) - Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İmmuno-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, Kanser Daire Başkanlığı'nca yayımlanan rapora göre, Türkiye kanser istatistikleri verilerinin 2013 yılında ülkemizin yüzde 50'sini kapsama oranına ulaştığını bildirdi.

İmmüno-Onkoloji Derneği tarafından 14-18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen "1.İmmüno-Onkoloji ve Hedefe Yönelik Kanser Tedavileri Kongresi", Antalya Belek'te Xanadu Otel'de başladı.

"TÜRKİYE'DE MEME KANSERİ RAKAMLARI BATILI ÜLKELERDEN AZ DEĞİL"

2014 yılında kurulum aşaması bitecek olan yeni merkezler ile 81 ilde de aktif kanser kayıt merkezi hizmetlerinin başlayacağını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve İmmuno-Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Çelik, “Rapora göre, ülkemizde her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadın kansere yakalanmakta. En sık görülen kanserler erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri. Akciğer kanserinde hastaların yarısı ileri evrede teşhis edilirken, meme kanserinde bu oran sadece yüzde 8'lerde. Meme kanseri doğuda az, batıda daha fazla görülüyor. Türkiye'de meme kanseri rakamları batılı ülkelerden az değil. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam ediyor” dedi.

KANSERDE COĞRAFİ FARKILIK

Türkiye’de kanser türleri ve oranlarının coğrafi bölgelere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. İsmail Çelik, şunları söyledi:

”Doğu Anadolu’da yaşayan biriyle İzmir’de yaşayan birinin kanser olma riskleri ve yakalanabilecekleri kanser türleri farklılık seyrediyor. Dünyada mide kanserinin bağırsak kanserinden fazla olduğu tek bölge Türkiye’nin doğusu. Erzurum’da yaşayan biri çayı sıcak ve çok fazla içiyor, kırmızı et tüketiyor, biraz da yaşlanınca çok da fazla hareket etmiyor, şişmanlıyor; bir de eğer sigara içiyorsa bunların hepsi mide ve yutak kanseri riskini artırıyor. Bu nedenle mide kanseri ve yutak borusu kanseri ipek yolu kanserleri olarak da adlandırılıyor.”

MELANOM ARTIŞ HIZI DİKKAT ÇEKİYOR

Melanom yani habis cilt kanserinin erkeklerde 5’inci ve kadınlarda 7’nci sıraya yükseldiğini belirten Prof. Dr. İsmail Çelik, “Artış hızı en yüksek olan kanser türü olarak dikkat çekiyor. Çok hızlı ilerleyen habis cilt kanserinden korunmak için güneş ışığı maruziyetine dikkat etmek ve erken tanısı için düzenli olarak kontrollere gitmek gerekiyor” dedi.

MEME KANSERİNDE HEDEFE YÖNELİK İLAÇ REKABETİ HASTANIN LEHİNE

Marburg Üniversitesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Direktör Yardımcısı Prof. Christian Jackisch ise, meme kanserinin, kullanılan yüksek teknolojik ürünler sayesinde artık ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp kronik bir hastalığa dönüştüğünü belirtti. Prof. Christian Jackisch, şunları söyledi:

“Meme kanseri dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Verilere göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 20 bin kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanseri tedavisinde önceleri klasik kemoterapi ilaçları dışında tedavi seçeneği yoktu, ancak artık günümüzde yeni ve daha etkin kemoterapi ilaçları, hormonal tedavi ilaçları ve hedefe yönelik ilaçlar kullanılmaya başlandı. Meme kanserinde her dört hastanın birinde pozitif olan HER2 proteini bu anlamda çok önemli bir hedeftir. Trastuzumab etkin maddeli ürün, HER2 proteini pozitif meme kanserli hastalarda dünyada ruhsatlandırılan ve kullanılan ilk hedefe yönelik ilaçtır. Hem erken hem de ileri evre hastalığı olanlarda kemoterapi veya hormonoterapi ilaçlarıyla birlikte standart tedavi olarak kullanılmaktadır. Aynı grup hastalarda ilaçlardaki gelişmeler rekabetin kızışmasına, daha farklı ve etkinlikte alternatiflerin çıkmasına yol açmaktadır. Trastuzumab dışında, Ado-trastuzumab emtansine, Pertuzumab ve Lapatinib gibi tedavi şansını daha da arttıran yeni ürünler, FDA ve EMA onay süreçlerine girmekte ve birçok ülkede kullanılmaya başlanmaktadır.”

 
Ovitle gelen bereket
 
Tüyler ürperten iddia
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı başladı
İHSAN KUMRU-8. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde başladı.
Altıparmak’tan Erzurum ekibine övgü
Altıparmak “Gerek Suriyeli mülteciler tarafından, gerekse kamptaki diğer ...
Kültür Kurumu öğrencilerinden engellilere destek
Yakutiye İlçesindeki Kültür Kurumu Ortaokulu öğrencileri, aralarında topladıkları ...
 
Yakutiye’de hüzünlü tören
Aile Haftası nedeniyle Yakutiye Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar ...
Hastalığa kulaç atıyorlar
Kurak havalar nedeniyle kuruyan Oltu Çayı’nda kalan su birikintilerinde ...
Bir iptal haberi de ETÜ’den
Soma’da maden ocağında meydana gelen kaza sonrası 232 işçinin hayatını ...
 
Aile Haftası Toplu Nikah Töreniyle başlayacak
Erzurum’da Aile Haftası etkinlikleri kapsamında toplu nikah töreni gerçekleştirilecek.
Pasinler ikinci hastanesine kavuşuyor
Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu, ilçeye yapılacak olan ikinci ...
Pazaryolu’nda Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti Projesi
Pazaryolu kaymakamlığınca bakıma muhtaç ve günlük ihtiyaçlarını göremeyen ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri