Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Erzurum’da 7.6 kilo metamfetamin ele geçirildi
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Allahuekber Şehitleri rahmet niyazlarıyla anıldı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
Doğu Ekspresi Erzurum’daydı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
17 Mart 2016 Perşembe - 11:08

Ceylan Urartu Tarihi’ne mercek tuttu

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Iğdır’da “Iğdır tarihinde Urartu izleri” konulu konferansta konuştu.

Ceylan Urartu Tarihi’ne mercek tuttu

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Iğdır’da “Iğdır tarihinde Urartu izleri” konulu konferansta konuştu. Iğdır Üniversitesi’nde Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa ilgi oldukça yoğun oldu.

ARAS HAVZASININ TARİHİ ÖNEMİ

Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer alan Iğdır’ın Aras Nehri boyunca Ermenistan sınırı tarafından ikiye bölündüğünü söyleyen Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Ermenistan tarafında kalan Revan Ovası ile birlikte Iğdır Ovası, “Sürmeli Çukuru” olarak adlandırılır. Bölgenin kuzey ve kuzeydoğu sınırını Ermenistan, batı ve kuzeybatısını Kars (Kağızman ve Digor) oluşturur. Güneyinde Ağrı (Doğubayazıt Taşlıçay) yer alır. Güneydoğusunda ise Nahcivan ve İran yer almaktadır. Iğdır’ın güneyi, yine bölgenin önemli volkanik dağlarından olan doğu-batı doğrultulu Karasu-Aras dağları ile sınırlanmıştır” dedi.

Iğdır Bölgesinin, Eskiçağlardan beri üzerinde yer aldığı konum ve elverişli coğrafi yapısı sebebiyle önemli yolların tam merkezinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “İran düzlüklerinin ve transit yollarının bağlandığı Iğdır Ovası, aynı zamanda eskiçağlardan günümüze bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının oluşumunda da önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca içinde barındırmış olduğu Asma Geçidi, Çilli Geçidi ve Pamuk Geçidi ile diğer komşu yöreler ile bağlantılarını geliştirmiştir. Özellikle Urartular döneminde Doğu Anadolu Bölgesi, imar ve iskan bakımından son derece önemli yeniliklere sahne olmuştur. Urartular, bilhassa yaptıkları geniş yol şebekeleri ile bu bölgenin hem ticari açıdan hem de askeri açıdan kalkınmasına vesile olmuşlardır. Nitekim Van (Tuşpa)’dan başlayıp, Erciş, Patnos-Tahir- Horasan-Hasankale-Erzurum-Erzincan’a kadar giden yolun yanında Iğdır-Kars tarihi yolu da Urartuların bu bölgelerde hakimiyet kurmasında çok önemli olmuştur” diye konuştu.

İLK BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Iğdır Ovası’nın çevresine göre rakımının azlığı, elverişli toprak yapısı, ulaşım ağının kolaylığı, tarihi yollar üzerinde bulunması, iklim ve yeryüzü şekillerinin de müsait olması bölgenin eski çağlardan itibaren yerleşim görmesini sağladığını kaydeden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Iğdır ve yöresindeki ilk tarihsel ve arkeolojik bilimsel çalışmalar İ. K. Kökten tarafından 1943 yılında yapılmıştır. Kökten, bölgeyle ilgili olarak Iğdır-Gökçeli Köyü’nde tespit ettiği mikrolit aletleri Mezolitik veya Neolitik Çağ’a tarihlendirirken, Iğdır’ın en eski yerleşim yerinin Gökçeli olduğunu ifade etmiştir. Iğdır Bölgesindeki diğer tarihi ve arkeolojik bulgular ise Kalkolitik, Tunç, Demir ve Orta Çağ özelliği göstermektedir. İlerleyen zamanlarda çeşitli bilim adamları tarafından birçok araştırmalar yapılmıştır. Türkiye, Iran, Kafkasya ve Orta Asya kültürleri arasında önemli bir köprü olan bu bölgede, 1942 yılında K. Kökten, 1956 yılında da C. A. Burney’in önemli çalışmalar yapmışlardır. 1963’te Barnett, bölgede çalışmalar gerçekleştirmiştir. 1966 yılında da K. Balkan, tarafından Melekli-Kültepe'de detaylı olmayan kazılar yapılmıştır.1944 yılında Melekli Höyük’te B. A. Kuftin tarafından yapılan kazılar, Iğdır’ın Urartu dönemine ışık tutacak önemli veriler ortaya çıkarmıştır. Daha sonra Iğdır ile ilgili olarak O. Belli’nin yürüttüğü yüzey araştırmaları bölgenin eskiçağ tarihinin aydınlatılması açısından önemlidir.

2002 yılından itibaren yaptığımız yüzey araştırmalarında çok sayıda arkeolojik merkez tespit edilmiştir. Bu merkezler arasında; Küllütepe Höyük, Kız Kalesi, Melekli Yerleşmesi, Kur(u)gan Kalesi, Deliklitaş Kalesi, Karakoyunlu Kalesi, Karakale Kalesi, Sürmeli Kalesi, Kasımıntığı Kalesi, Kalaca Kalesi, Akbulak Kalesi, Örgülütepe Kırkbulak Yerleşmesi, Abbasındüzü Yerleşmesi, Gökçeli Höyüğü, Asma Köyü Kaya Mezarı, Ülkütepe Kalesi ve Höyüğü, Atatepe Yerleşmesi, Caf Kalesi veYerleşmesi, Aşağı Erhacı Kaya Odaları, Aşağı Aktaş Kalesi, Sürmeli Kalesi, Yüceotağı Kalesi, Katırlı Kalesi ve Su Göleti, Yağlı Kalesi, Gedikli Kalesi, Aslanlı Kalesi, Gülahmet Kalesi, Âşık Hüseyin Kalesi I-II, Âşık Hüseyin Nekropolü ve Su Göleti, İnceköy Kalesi, Şedik Kalesi, Yüceotağı Kalesi II yer almaktadır.

Iğdır’ın coğrafi konumu, tarım ve hayvancılığa elverişli yapısı ve önemli yolların üzerinde bulunmasından dolayı M.Ö. IV. Binden itibaren yerleşim gören bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Hem antik kaynakların vermiş olduğu bilgiler hem de 20. Yüzyılın ortalarından itibaren bölgede yapılan küçük çaplı kazılar ve ekibimiz tarafından yapılan geniş çaplı yüzey araştırmaları Iğdır’ın eskiçağ tarihi hakkında oldukça önemli bilgiler vermektedir. 2002 yılından itibaren yürüttüğümüz yüzey araştırmaları sonucunda Iğdır’ın Doğu Anadolu, Kafkaslar ve Anadolu için son derece önemli olan arkeolojik bulgular verdiği anlaşılmıştır. Bununla birlikte özellikle Iğdır’ın İlk Tunç, Erken Demir ve Demir Çağlarında yoğun bir yerleşime sahne olmuştur.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, konuşmasının son bölümünde 2002 yılından itibaren aralıksız bir şekilde yürüttükleri çalışmalarda kendilerine her türlü destek olan ekip üyelerinden Öğr. Gör. Arslantürk Akyıldız ve Yrd. Doç. Dr. Oğuz Şimşek’e teşekkür etti.

 
Medya’ya sanat sitemi
 
Erzurum için Rafineri gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aktemur’dan Türk Mimari’sine eserli hizmet
Aktemur ve Haşimov’un, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’deki Mimarlık tarihini ...
Görmez’den dua çağrısı…
Görmez, Ankara’da meydana gelen terör saldırısına karşı vatandaşlara birlik, ...
Ertaş ‘Kendi Kenti’ni yazdı
Şair, yazar ve ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş’ın dördüncü kitabı “Kendi ...
 
Terör olaylarına bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, PKK- ...
Sigarayla mücadelede başarı
M.COŞKUN-Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakmak için ürettiği ücretsiz ...
Dumlu sürücü adaylarını uyardı
M.COŞKUN-Doğu Anadolu Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı ...
 
Biber, Kariyer Günleri’nin konuğuydu
Narman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen kariyer günleri etkinliğinin ...
‘Kadına en büyük değeri İslamiyet vermiştir’
M.COŞKUN-Yakutiye Müftülüğü Şube Müdürü Eyüp Karakelle, “Yıllar boyunca ...
Erzurum yabancı sayısında 43’üncü sırada
Türkiye’de tabiiyetine göre yabacı uyruklu 650 bin 308 kişi yaşıyor. Erzurum ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri