(İHA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Birinci aşama, 31 Nisan 2012 tarihine kadar. Elbette makul süre, biz önümüzdeki yılın sonuna anayasa konusunu noktalamak istiyoruz. Herkes de buna katkı vermiş olursa memnun olacağız'' dedi. Çiçek, "31 Aralık'a kadar bu sürece katkı vermek isteyen herkesin yazılı görüşlerini istiyoruz'' şeklinde konuştu.
ÇİÇEK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı sonrasında TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Çiçek, yeni anayasa için toplumun hemen her kesiminin olabildiğince katılımını sağlamak üzere bir mutabakat sağlandığını ve kamuoyunun da böyle bir beklentisinin bulunduğunu kaydetti. Bugünden itibaren bu komisyonun usul ve esaslarının belli olduğunu ve bu çerçevede işin esasına yönelik bir çalışmayı bundan sonra sürdüreceklerini ifade eden Çiçek, "Bu süreçle ilgili 4 aşama öngörüyoruz. Birinci aşama; Katılım, veri toplama ve değerlendirme. İkinci aşama; İlkelerin belirlenmesi ve metin oluşturma. Üçüncü aşama; Hazırlanan metnin kamuoyuna sunulması ve kamuoyunca tartışılması. Dördüncü aşama; Komisyonda beliren görüşlere göre taslağın gözden geçilerek teklif haline getirilmesi. Bugünden itibaren vardığımız mutabakat şu ki yarın itibariyle birinci aşama dönemine geçmiş oluyoruz. Bununla ilgili 30 Nisan 2012 tarihine kadar bu sürece katkı vermek isteyen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, şahıslar, meslek örgütleri dahil olmak üzere kim bu sürece katkı vermek istiyorsa, ne düşünüyorsa, bunu bu süre zarfında Meclis Başkanlığına iletmiş olacaklar" dedi.
ÜÇ ALT KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Bununla ilgili olarak da hem teknik komisyon hem de her partiden birer kişi olmak üzere üç alt komisyon kurulmuş olacağını belirten Çiçek, "Birinci komisyon, siyasi partileri ve Anayasal kuruluşların görüşlerini, düşüncelerini alacak. İkinci komisyon, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri dahil olmak üzere meslek örgütlerinin görüşlerini alacak. Üçüncü komisyon da sivil toplum kuruluşlarının, fiili oluşumların görüşleri de alınmış olacak. Ancak burada hassaten üzerinde durduğumuz konu, 31 Aralık tarihine kadar siyasi partilerimiz, özelikle Mecliste temsil edilmeyen siyasi partilerimiz, meslek örgütlerimiz, sivil toplum kuruluşları, Anayasal kuruluşlar dahil olmak üzere herkesin öncelikle yazılı görüşünü istiyoruz. 31 Aralık'a kadar bu sürece katkı vermek isteyen herkesin yazılı görüşlerini istiyoruz'' şeklinde konuştu.
TBMM'de konuyla ilgili internet sayfası açtıklarını ve şu ana kadar bin civarında görüş geldiğini belirten Çiçek, "Biz bunları teknik heyetler yoluyla değerlendiriyoruz, değerlendireceğiz. Siyasi partilerimiz hem kendi üyelerini hem bu teknik heyete verecekleri üyeleri 15 Kasım'a kadar Başkanlığa bildirmiş olacaklar. Böylece hem teknik heyet hem de her partiden birer sayın üyeden oluşan üç ayrı heyet bu süreçle ilgili kendi değerlendirmelerini, çalışma takvimlerini ortaya koymuş olacak. Çalışmaları aşama
aşama götürüyoruz. Birinci aşama, 31 Nisan 2012 tarihine kadar. Elbette makul süre, biz önümüzdeki yılın sonuna anayasa konusunu noktalamak istiyoruz. Herkes de buna katkı vermiş olursa memnun olacağız'' dedi.