Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>EKONOMİ
1 Şubat 2016 Pazartesi - 15:33

DAP Çiftçi Eğitim Birimi hizmete açıldı

Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (TAHAM) bünyesinde faaliyet gösterecek “DAP Çiftçi Eğitim Birimi”nin açılışı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı.

DAP Çiftçi Eğitim Birimi hizmete açıldı

DAP Bölge kalkınma İdaresi tarafından desteklenen ve tarım ve hayvancılığın modern usullerle yapılmasını amaçlayan, Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (TAHAM) bünyesinde faaliyet gösterecek “DAP Çiftçi Eğitim Birimi”nin açılışı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yapıldı.

Fırat Üniversitesi Atçılık ve Binicilik Kulübü üyeleri, açılış alanına kadar, Bakan Yılmaz’ın aracına atlarıyla eşlik etti.

23 Ocak 2016 tarihinde gerçekleşen açılış törenine, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ömer Serdar, Ejder Açıkkapı, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Emniyet Müdürü Nihat İşlek, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Prof. Dr. Ahmet Kazez, Prof. Dr. Halil Hasar, Ticaret Odası Başkanı İdris Alan, Çiftçi Eğitim Birimi Müdürü Prof. Dr. Muhterem Aydın, Fırat Üniversitesi yöneticileri, DAP İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı ile çok sayıda davetli katıldı.

AYDIN: “UYGULAMALI EĞİTİMLER BURADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Program, “DAP Çiftçi Eğitim Birimi”nin tanıtımını içeren bir sunum gerçekleştirilerek başladı. Açılış töreninde konuşan Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı ve DAP Çiftçi Eğitim Birimi Müdürü Prof. Dr. Muhterem Aydın, modern bir tesisin açılışından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Artık burada uygulamalı eğitimleri gerçekleştireceğiz” diyen Aydın, konuşmasının devamında, merkezin kuruluşu, işleyiş amacı ve hayvancılık alanında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

DEMİR: “ÖNEMLİ BİR MİSYONU YERİNE GETİRECEK”

Daha sonra konuşan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, birimin DAP İdaresi tarafından sağlanan kaynakla yapıldığını ifade ederek, söz konusu merkezin bilimsel hayvancılık yapılmasında önemli bir misyonu yerine getireceğini ifade etti.

Başkan Demir, şunları kaydetti: “2015 yılında 5 milyon lira ek bir ödenek sağlayarak bölgede üç tane Çiftçi Eğitim Merkezi’yle beraber diğer üniversitelerimizin araştırma ve uygulama birimlerinin fiziki altyapılarının iyileştirilmesi bu proje kapsamında gerçekleştirildi. Çiftçi Eğitim Merkezleri’yle de, ziraat ve veteriner fakülteleri öğrencilerine uygulamalı eğitim imkânlarının sağlanması, tarım sektörüne hizmet veren kamu personellerinin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve mesleki becerilerinin artırılması ile bölge çiftçilerine yönelik konaklamalı eğitim imkânının sağlanması amaçlanmaktadır. Eğitime katıların masraflarını idare olarak kısmen karşılamaya devam edeceğiz” dedi.

2016 yatırım programında yer alan yenilenebilir enerji programı kapsamında bölgede 3 adet biogaz tesisi kurulmasını amaçladıklarını dile getiren Başkan Demir, ”Bu vesileyle Sayın Bakanımızın tensiplerine arz ederek, biogaz tesislerinden bir tanesinin de inşallah Elazığ’a kurulmasını amaçlıyoruz” dedi.

DEMİRDAĞ: “KENDİSİ KÜÇÜK AMA AMACI BÜYÜKTÜR”

Üniversitelerin temel görevinin eğitim ve öğretim olduğunu vurgulayan,  Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, bunu da günün şartlarına göre revize ederek yapmak gerektiğinin altını çizdi. Demirdağ, “Diğeri de bilimsel araştırmalardır. Diğer bir görevimiz de bölgenin öncelikleri çerçevesinde bizim de programlarımızı revize etmemiz ve birçok konuda önderlik yapmamız lazım. Bugün açılan Çiftçi Eğitim Merkezi, kendisi küçük ama amacı gerçekten büyük olan bu merkezimizdir” dedi.

YILMAZ: “NİTELİKLİ BİR PROJENİN AÇILIŞINDAYIZ”

Açılış töreninin son konuşmasını yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Elazığ'da, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Fırat Üniversitesi işbirliği ile tamamlanan Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde “DAP Çiftçi Eğitim Birimi'nin önemli hizmetler yapacağını kaydetti. Bakan Yılmaz, “Ölçek olarak çok büyük bir proje gibi gözükmeyebilir ama nitelik olarak çok önemli bir projenin açılışındayız” dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nin temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “Ama geleneksel tarım ve hayvancılıktan modern daha profesyonel tarım ve hayvancılığa geçişi sağlamamız gerekiyor. Katma değeri daha yüksek bir tarım sektörü ve buna dayalı olarak gıda sektörü başta olmak üzere sanayi sektörlerini geliştirmemiz gerekiyor. Tarım sektörü modası hiçbir zaman geçmeyecek bir sektör. İnsanlık var olduğundan beri bu sektör var, bundan sonra da var olacak. İnsanlar her zaman için bu sektöre ihtiyaç duyacaklar. Dolayısıyla tarım sektörü stratejik sektörlerden bir tanesi. Sadece bölgemiz için değil, ülkemiz için de çok önemli bir sektör. Bundan sonra da tarım sektörüne önem vermeye devam edeceğiz. Tabi tarım sektörü derken tarımın içinde de hayvancılık önemli bir altyapı. Bu açıdan da özellikle profesyonel hayvancılığın gelişmesi temel amaçlarımızdan bir tanesi” dedi.

“FIRAT ÜNİVERSİTEMİZ, İŞİ EN FAZLA SAHİPLENEN VE EN HIZLI ŞEKİLDE HAYATA GEÇİREN ÜNİVERSİTE OLDU”

Üniversitelerin Araştırma ve Uygulama Birimleri’nin fiziki altyapısının geliştirilmesi konusuna değinen Bakan Yılmaz, “Biz de DAP Eylem Planı’nı çalışırken bunları tespit ettik ve DAP’ın ilk yaptığı çalışmalardan biri bu bölgemizdeki ziraat fakültelerini ve veterinerlik fakültelerini güçlendirmek oldu. Bunu nasıl yapabiliriz diye çalıştık ve burada ki araştırma altyapılarına yatırım yapma kararı verdik. Üç tane de Çiftçi Eğitim Merkezi oluşturma kararı aldık. 4 milyon civarında bir yatırım gerçekleşti. Bunun yarısından fazlasını DAP İdaremiz sağladı, geri kalanı üniversitemiz tamamladı. Fırat Üniversitemiz bu üç merkez arasından işi en fazla sahiplenen ve en hızlı şekilde hayata geçiren üniversite oldu. Huzurunuzda Rektörümüzü ve çok değerli dekanımızı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

 “DAP EYLEM PLANIMIZ 21 MİLYAR LİRALIK YATIRIM ÖNGÖRÜYOR”

 “DAP Bölgesi 14 ilden oluşuyor” diyen Bakan Yılmaz, “Geçmişte biliyorsunuz GAP Projesi  hep  uygulandı, şimdi de devam ediyor. Fakat Doğu Anadolu için böyle bir planımız yoktu. Hükümetimiz ilk defa böyle bir idare oluşturdu: DAP Bölge Kalkınma İdaresi. Ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’ne değişik sektörlerde, farklı başlıklarda 21 milyar liralık bir yatırımı öngörüyor. Bir ‘Eylem Planı’mız var ve bunu peyderpey hayata geçiriyoruz. Maalesef belli olumsuzluklar, bölgemizden kaynaklanan bazı belli terör hadiseleri bazı illerde bu çalışmalarımızı zorlaştırsa da biz ısrarla bu yarımlarımıza devam ediyoruz. Kim ne derse desin inşallah Doğu Anadolu’yu elbirliğiyle iyi bir noktaya da taşıyacağız” değerlendirmesinde bulundu.

 “ÜNİVERSİTELERİN ÜÇ İŞLEVİNDEN BİRİSİ DE: KALKINMA”

Üniversitelerin, çiftçi, sivil toplum ve sanayi işbirliğinin önemine atıfta bulunan Bakan Yılmaz, şunları söyledi: “Üniversitelerimizi burada önemli bir partner olarak görüyoruz. Üniversitelerin üç temel işlevi var. Birisi eğitim, öğrencilerimize çok nitelikli ve kaliteli bir eğitim vermek. Bu merkez de inşallah bu eğitimi güçlendirecek, uygulamalı bir şekilde beceri kazandırarak öğrencilerimizi geleceğe hazırlayacak üniversitemiz. İkincisi araştırma tabii. Var olan bilginin üzerine yeni bilgiler koyacak üniversitemiz. Daha farklı alanlarda araştırmalar yaparak, sorunlara yeni yeni çözümler geliştirecek. Bu anlamda da önemli bir işlevi var üniversitemizin. Ama bununla yetinmiyoruz. Üçüncü işlevi de ilk ikisini dışlamadan kalkınma. Her üniversite aynı zamanda kalkınma kurumudur. Üniversitelerimiz bünyesinde çok sayıda nitelikli öğretim elemanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler var. İnsan kaynağı var. Kalkınmanın özünü de bu insan kaynağı oluşturuyor. Üniversitelerimizi sahip olduğu bu insan kaynağı içinde, bulundukları bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınması için harekete geçirmek zorundayız. Bu üçüncü başlıkta bilgiyi kullanmak aslında. Bu da işin kalkınma tarafı. Sahip olduğumuz bilgiyi üniversite içinde tutmak yerine çevremize o bilgiyi yayarak içinde bulunduğumuz yöreyi, bölgeyi daha ileriye taşımamız lazım. Elazığ’da, bu bölgede, Doğu Anadolu’da modern bir çiftçilik, tarım ve hayvancılık yapılacaksa, bu üniversitelerimizle birlikte olacak. Bunun gelişmiş dünyada birçok örneklerini biliyoruz, tanık oluyoruz. Bugün çok şükür üniversitelerimizde eskisi gibi içe kapanan üniversite yapısı yok. Toplumla, iş dünyasıyla, çiftçiyle, yerel yönetimle, toplumun sivil kesimleriyle herkesle daha iyi diyalog içinde olan açık sistemler olarak çalışan üniversitelerimiz var. Bundan sonra da inşallah bu yönde devam edeceğiz. Bu çerçeve de Kalkınma Bakanlığı olarak YÖK’le de bir çalışma başlattık. Kalkınma fonksiyonunu nasıl güçlendiririz üniversitelerimiz eliyle… Onu da önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz. Özellikle üniversitelerimizi nasıl farklılaştırabiliriz bunun üzerinde duruyoruz. İçinde bulunduğu bölgeye göre misyon farklılaşması nasıl sağlarız? Katkılarını nasıl arttırırız? Bu konuları da daha sistemli bir şekilde ele alıyoruz. Ben bu projenin hatırlı ve uğurlu olmasını diliyorum”

Konuşmaların ardından, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’e Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Demirdağ tarafından plaket takdim edildi. Bakan Yılmaz, ayrıca, eğitim alan çiftçilere de sertifikalarını verdi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, programın ardından, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ile birlikte Çiftçi Eğitim Birimini gezerek bilgi aldı.

 
Erzurum’a teknoloji ve yazılım yatırımı
 
Terörün izleri silinecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’a teknoloji ve yazılım yatırımı
Adnan Metin ve ekibinden Esat Çakıcı, Borsa İstanbul İştiraklerinden olan ...
Erzurum kamuda 15’inci sırada
M.AKDAĞ-Kamu harcamalarının en yüksek olduğu 15 il içinde bulunan il, ...
Tarım sendikacılığında bir ilk
M.COŞKUN-Türk Tarım Orman Sendikası Erzurum Şubesinin Kadın Kolları Başkanlığı kuruldu.
 
Sekmen: ‘Sıra markalaşmada’
Sekmen, yeni kurulan derneğin desteğiyle üreticilerin bundan sonraki adımda ...
Toğrul’dan vergi değerlendirmesi
Koop İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Tarık Toğrul, gelir Vergisi uygulamalarında ...
EMİTT Erzurum Standı sanatçıları ağırladı
Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden Hababam Sınıfı filminin efsane ...
 
SGK’dan kayıtdışılıkla etkin mücadele
M.COŞKUN-Erzurum Sosyal Güvenlik Kurumu’na toplamda 3 Bin ihbar dilekçesi ...
Dış ticarette 58 milyon eşiği
Ekonomi Bakanlığı 2015 yılı Erzurum dış ticaret verilerini paylaştı.
Erzurum ilgi odağı oldu
Dünya’nın en büyük beşinci turizm fuarından biri olan Doğu Akdeniz Uluslararası ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri