Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
HABERLER>EKONOMİ
14 Nisan 2015 Salı - 17:59

DAP’ta Türkiye’de bir ilk

Özel bir şirket tarafından ilk etapta 20 dönüm araziye kurulan ve topraksız tarım uygulaması ve jeotermal enerjiyle ısıtılan serada yılın her ayı salkım domates üretiliyor. Bu üretimle sıfırın altında 35 derece soğuğa rağmen domates üretimi gerçekleştiriliyor.

DAP’ta Türkiye’de bir ilk

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 85 derece jeotermal su kullanılarak serada domates yetiştiriliyor.

Özel bir şirket tarafından ilk etapta 20 dönüm araziye kurulan ve topraksız tarım uygulaması ve jeotermal enerjiyle ısıtılan serada yılın her ayı salkım domates üretiliyor. Bu üretimle sıfırın altında 35 derece soğuğa rağmen domates üretimi gerçekleştiriliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan firma yetkilisi Erdal Bakır, jeotermal ısıtma yöntemiyle seracılık yaparak hem Diyadin’e, hem ülke ekonomisine hem de istihdama katkı sağlayacaklarını ifade etti. Bakır, “Seracılıkta en önemli faktör sıcaklıktır. Bizim yaptığımız, kış aylarında, sıcaklığın sıfırın altında 35 dereceyi gördüğü şartlarda seracılık yapmanın, domates üretmenin aslında mümkün olduğunun bir kanıtıdır” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAPALI SERASI

Yıllardır atıl durumda bekleyen ve boşa akan jeotermal suyu üretimde kullanarak verimliliği artıracaklarını, Türkiye’nin en büyük kapalı serasını Diyadin’e kurarak yılın her ayı domates üreteceklerini belirten Bakır, yakın bir zamanda ise yetiştirilen domatesleri ihraç edeceklerini söyledi. Bakır, “Jeotermal kaynakların kullanımıyla, hem seracılık hem de termal turizm için yapılacak yatırımlar sadece Diyadin ve Ağrı’nın değil bölgenin hayat tarzını, ekonomisini etkileyecektir. Burada üreteceğimiz sebzeleri doğrudan İran’a, Irak’a, Rusya’ya, Azerbaycan’a ihraç etmeyi planlıyoruz” dedi.

Topraksız tarım sayesinde, bitki fizyolojisine bağlı kalarak toprak yerine torf, perlit, ağaç kabuğu, cocopeat diye bilinen Hindistan cevizi kabuğunun preslenmiş halini kullandıklarını ifade eden Bakır, şunları kaydetti:"Burada bitki topraktan alması gereken besin elementini azot, potasyum, fosfor, magnezyum gibi damla sulama yöntemiyle doğrudan bitkinin köküne verilmesi olayıdır. Bitki yetiştirme tamamen sizin kontrolünüzde olduğu için topraklı tarıma göre 4 kat daha verim alınabilmektedir" Her şeyin para olmadığını, ancak insana yapılan yatırımın çok değerli olduğunu dile getiren Bakır, jeotermal kaynak suyunu üretimde kullanmanın sevincini yaşadığını ifade etti. Bakır, “Biz seraya domates fidesi değil, umut ektik. Herkesi, zemheri ayında Diyadin’e taze sebze yemeğe, taze domates yemeğe davet ediyorum” dedi.

AZERBAYCAN TECRÜBESİ

Sera işini Azerbaycan’da yaptıklarını ve bu alanda tecrübeli olduklarını ifade eden Bakır, “Diyadin’de boşa akan jeotermal kaynak suyunu ısıtmada denemek istedik. Denedik ve başarılı sonuç aldık. Sera dışında bir metre kar varken seramızda domateslerimiz kızarıyor. Burada ürettiğimiz domatesler bölgenin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek seviyede. Bunun yanında, ilk ihracatımızı Azerbaycan’a, yakında ise Rusya’ya yapacağız. Bu ise Diyadin tarihinde bir ilk” dedi.

Diyadin’de mevcut jeotermal kaynak su ile ilçede Jeotermale dayalı seracılık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Bölgesi (TDİOSB) kurulum çalışmaları için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından ön izin süreci tamamlandı. TDİOSB kapsamında bin  dönüm sera kurulmasına yönelik planlama ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir.

 
Yaylalı Bakü’de ETÜ’yü anlattı
 
DAP-ETÜ işbirliğiyle Bilim Şenliği…
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa cenk özakın 15 Nisan 2015 Çarşamba 13:55

haberin başlığı bence yanlış olmuş, böyle seralardan Ege bölgesinde çok var, Agro tarımcılığın serası toplamda 260 dönüm arazinin üzerinde kurulu ve jeotermal kaynakla topraksız tarım uygulaması yapılıyor.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum için 463 proje
Altıparmak, Toplam Proje Sayısının 463, Proje Tutarının 7 Milyar 461 Milyon ...
Orhan belediye işçilerini sevindirdi
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, belediye işçilerine yüzde ...
ENER’den vizyon proje önerisi
Merkezi Ankara’da bulunan Erzurum Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet ...
 
DAP İdaresi Sözleşmeli Uzman Personel alacak
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 13 uzman personel alımı yapacak.
Süt Üreticileri Birliği’nden üreticilere destek
Aziziye Süt Üreticileri Birliği, TKDK ile birlikte yaptığı proje ile bölgedeki ...
Taşeron işçiler sendikalaşıyor
Erzurum’da büro iş kolunda kamuda çalışan taşeron işçiler birleşiyor.
 
Erzurum'da Tarım arazileri için 3 bin başvuru
M.COŞKUN-Erzurum’da 2011 yılında satışına başlanan hazineye bağlı Belediye ...
Kim olacak?...
M.AKDAĞ-Erzurum’un vergi rekortmenleri Mayıs ayı içinde açıklanacak. Gelir ...
Erzurum ekonomisi büyüyor
Mahmut AKDAĞ-Erzurum ekonomisindeki büyüme ve gelişme seyri Çek verileriyle de belgelendi
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri