Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
HABERLER>EĞİTİM
13 Eylül 2011 Salı - 07:38

DES'ten 12 Eylül tepkisi

12 Eylül askeri darbesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan DES Şube Başkanı Kotanlı, “Darbe, muhtıra ve cuntaların izleri eğitimden silinmelidir. Darbe ve cuntacıları çağrıştıran okul isimleri değiştirilmelidir. Yürürlükteki kıyafet yönetmeliği ve Kur’an Kursu yasağı başta olmak üzere eğitim sistemimizdeki darbe mirası tüm yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır” dedi.

DES ten 12 Eylül tepkisi

ERZURUM (İHA) - 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, “Darbe, muhtıra ve cuntaların izleri eğitimden silinmelidir. Darbe ve cuntacıları çağrıştıran okul isimleri değiştirilmelidir. Yürürlükteki kıyafet yönetmeliği ve Kur’an Kursu yasağı başta olmak üzere eğitim sistemimizdeki darbe mirası tüm yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır” dedi.
DES AÇIKLAMASI
12 Eylül askeri darbesi başta olmak üzere, darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sisteminde onulmaz yaralar açıldığını, milli eğitimin hedef ve amacından uzaklaştırıldığını, eğitimde baskıcı ve antidemokratik uygulamaların başladığını, binlerce eğitimcinin, öğrencinin ve kamu görevlisinin zulüm gördüğünü, on binlerce öğrencinin sürgün ve kıyımlarla canından bezdirildiğini kaydeden DES Erzurum Şube Başkanı Kotanlı , “Darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sistemimiz yabancı uzmanların kontrol ve müdahalelerine açık hale getirilmiştir. Gençlerimiz milli ve kültürel kimliklerinden uzaklaştırılmış adeta tarihinden ve geleneğinden utanır hale getirilmiştir. Milli ve manevi değerlerinden koparılmış, yabancı kültürlere hayran, kendi değerlerini küçümseyen, kozmopolit bir ruhla yetiştirilmiş bir gençlik oluşturulmuştur. Bu nedenle, eğitim sistemimizdeki bütün antidemokratik müdahalelerin izlerinin silinmesini istiyoruz. Demokratik, bilimsel, nitelikli ve verimli bir eğitim sistemi için darbe mirası bütün yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır” dedi.
“KOZMOPOLİT BİR GENÇLİK YARATILDI”
Yalnızca 12 Eylül darbesinde 3 milyon kişiye soruşturma açıldığını, 650 bin kişinin gözaltına alındığını, 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiğini, 3 bin 854 öğretmenin ve 120 öğretim üyesinin işine son verildiğini, gazetelerin 300 gün yayın yapamadığını, siyasi partilerin ve sendikaların kapatıldığını ve milyonlarca kitabın yakıldığını hatırlatan DES Erzurum Şube Başkanı Kotanlı , 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat darbesi yüzünden, hesap soramayan, okumayan, araştırmayan, sorgulayamayan, güç karşısında evirilen ve hakkını aramaktan korkan pısırık bir gençlik yaratılmaya çalışılmıştır. Biz çocuklarımıza demokrasi dersini anlatıyoruz. Bir taraftan da demokrasiyi kesintiye uğratan, darbelerle anılan, göz altıları, işkenceleri, fişlemeleri gerçekleştiren isimleri okullarımıza, parklarımıza, caddelerimize veriyoruz. Bu çelişki son bulmalıdır” diye konuştu.
“YABANCI DİLDE EĞİTİM PALAZLANDIRILDI”
Türkiye’deki yabancı dilde eğitimin özellikle darbe dönemlerinde, darbecilerce palazlandırıldığını söyleyen DES Şube Başkanı Kotanlı, yabancı dilde eğitime sömürge ülkelerde rastlandığını, hiçbir bağımsız ve onurlu ülkede yabancı dilde eğitim yapılmadığını ve bu nedenle Türkiye’de de yabancı dilde eğitimin son bulmasını istediklerini söyledi.
Kotanlı, “12 yaş altında çocuklara Kur'an kursu yasağı getirilmesi, temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan antidemokratik bir uygulamadır. Başbakan’dan ve Milli Eğitim Bakanından çocuklarımızın etik, moral ve dini değerlerini öğrenmesi ve pekiştirmesi, kutsal kitabını tanıması için ilköğretim birinci sınıftan itibaren Kur'an kurslarında yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Bu itibarla 28 Şubat ürünü yasak ve kısıtlamalar derhal TBMM gündemine alınmalıdır.” dedi.
“EĞİTİMİN SORUNLARI YERİNE KILIK KIYAFETLE UĞRAŞILDI”
12 Eylül darbesinin mirası olan kıyafet yönetmeliğinin kaldırılmasını istediklerini söyleyen Kotanlı , “Üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bu gün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmelik kaldırılmalı yahut esnetilmelidir. Bütün demokratik ve özgür ülkelerde kıyafet özgürlüğü vardır. Eğitim yuvalarının disiplinini tehdit eden unsurları kılık kıyafette aramak, okullarımızda kot pantolonu, başörtüsünü yahut serbest kıyafeti tehlike olarak görmek bağnazlıktır. Nitelikli, bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu yönetmelikle yakalamamız mümkün değildir. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'i yeni ve cesur bir adım atarak, Türk eğitim tarihine geçmeye çağırıyoruz'' diye konuştu.

 
Herkese Kur’an öğrenme imkanı
 
Bayram yaklaştı, et fiyatları arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Minik öğrenciler okulla tanıştı
İlköğretim birinci sınıf ve bu yıl ilk kez okulla tanışan anasınıfı öğrencileri ...
Okul yönetimi hatayı öğrencide buldu
Erzurum’da diploma notunun eksik yazılması sebebiyle okumak için hayal ...
Eğitim Bir-Sen kurs açtı
Eğitim- Bir- Sen‘in açtığı müdür ve müdür yardımcılığı kursuna katılan ...
 
Erzurum Eğitim Şehri
Winter Universiade 2011 organizasyonuyla ismini dünyaya duyuran Atatürk ...
Aziziyeli üniversitelilere destek
Aziziye Belediye Başkanı Cengiz, ilçede üniversiteye kazanarak, şehir ...
Koçak’tan engellilere destek
Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Gürdal Gümüş, beraberindeki heyetle ...
 
SGK 15 bin öğrenciye burs verecek
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 2011-2012 eğitim öğretim yılında 14 ...
Öğrenci kayıt süresi uzatıldı
Erzurum’da ilköğretim okullarının kayıt süresi 19 Eylül tarihine kadar uzatıldı.
Hakkını mahkemede arayacak
Erzurum'daki 3 Temmuz Lisesinden 2011 yılında mezun olan Akpınar, YGS’ye ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri