Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mütefekkir Erol Güngör'e vefa
Mütefekkir Erol Güngör'e vefa
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
Aliyev’den Fransa’ya gözdağı
Yumaklı tarımsal ihracat verilerini paylaştı
Yumaklı tarımsal ihracat verilerini paylaştı
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
MEB Yeni müfredat taslağı büyük ilgi gördü
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
HABERLER>BÖLGEDEN
19 Aralık 2023 Salı - 01:51

Doğu Anadolu belediyelerinde beyaz mesai

Doğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaşan kar yağışı Erzurum başta olarak bölgedeki tüm illerde gündelik yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiledi. Bölge illeri belediyeleri kent merkezlerinde olduğu gibi kırsalla bağlantı sağlayan yollarda karla mücadele çalışmalarına odaklandı.

Doğu Anadolu belediyelerinde beyaz mesai

Doğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaşan kar yağışı Erzurum başta olarak bölgedeki tüm illerde gündelik yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiledi. Bölge illeri belediyeleri kent merkezlerinde olduğu gibi kırsalla bağlantı sağlayan yollarda karla mücadele çalışmalarına odaklandı.

KAR KALINLIĞININ 2 METREYİ BULDUĞU BÖLGEDE YOL AÇMA ÇALIŞMASI

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu askeri üs bölgelerinde yol açma çalışmaları devam ediyor.

Yüksekova’da etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan Meşkan Tepe ve Çobanpınar üs bölgelerinin yolunu ulaşıma açan Hakkari İl Özel İdaresi ekipleri; Koçtepe, 34, Süpürge ve Kalane üs bölgelerinin yollarında da çalışma başlattı. Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri, Yüksekova ilçesinde kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu Süpürge, Kalane ve 34 üs bölgeleriyle il merkezindeki Koçtepe üs bölgesi yolunda yürütülen karla mücadele çalışmalarının aralıksız sürdüğü belirtildi. Yetkililer, “Zor şartlarda çalışmalarını sürdüren ekiplerimiz, yolu kapalı bulunan üs bölgelerinin bir an önce ulaşıma açılması için geceli-gündüzlü çalışıyor" dediler.

KAR YAĞIŞI SONRASI HAYVAN SÜRÜLERİNİN ZORLU KIŞ DÖNÜŞÜ BAŞLADI

Iğdır’da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sonrası merkez köylerde yaşayan köylüler sabah saatlerin ilk ışıkları ile Iğdır merkeze hayvan sürüleri ile yola çıktı.

İklimi ve coğrafi şartları ile "Doğu'nun Çukurova’sı" olan ve küçükbaş hayvancılıkta da Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer alan Iğdır’da dün etkili olan kar yağışı hayat şartlarını zorlaştırdı. Yüksek kesimlerde yer alan köylerde kar kalınlığı bazı yerlerde bir metreyi bulurken 44 köy yolu ise ulaşıma kapandı. İlkbahar ayında köye giden ve kış ayında da merkeze inen köylüler de dün etkili olan kar yağışı sonrası bütün arazilerin kar ile kaplanması ve hayvanların yem bulamaması sonucu sabahın ilk ışıkları ile dönüş yoluna girdi. Iğdır merkeze gidecek olan köylüler sürülerinin önüne düşerek yola düştü.

Iğdır’ın Kavaktepe köyünden sürüsü ile yola çıkan Muharrem Beksarı yağan kar yağışı sonrası ilkbahara kadar Iğdır merkezde kalacaklarını belirterek, “Dün akşam şiddetli kar yağışından sonra çare kalmadı, biz de Iğdır'a göç ediyoruz. Dün akşam çok şiddetli kar ve fırtına vardı, kapılar kapandı. Hayvanlarımız o saatte dışarıdaydı, içeri getirene kadar çok zorluk yaşadık. Çok sıkıntı yaşadık. Evimize sağ salim varabilirsek şükür edeceğiz. Artık Iğdır'a yolculuk başladı. Iğdır'a gideceğiz orada hayvanlarımıza bakacağız artık ilkbahara kadar orada hayvanlara bakacağız” dedi.

Hayvan sürülerinin zorlu kış dönüşü havadan da görüntülendi.

SAHARA’DA KARLA MÜCADELE

Artvin'de gece etkili olan kar yağışı nedeniyle 13 köy yolu ulaşıma kapandı. Artvin’de etkili olan soğuk hava dalgası, yüksek kesimlerinde kar yağışına neden oldu.

Şavşat ilçesinde 13 köy ile ulaşım sağlanamazken, İl Özel İdaresi ekipleri, kardan kapanan yolların açılması için çalışma başlattı. Atabarı Kayak Merkezi'nde ise kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken, Şavşat-Ardahan kara yolu üzerindeki Sahara Geçidinde etkili olan yağış sebebiyle Karayolları ekipleri, trafikte aksama yaşanmaması için kar küreme çalışması yapıyor.

KARS’TA 4 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kars’ta 4 köy yolu kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşıma kapandı.

Kars’ta önceki gün etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, kar ve tipiden dolayı merkez Akdere ve Akyaka ilçesine bağlı İbiş, Kürekdere ve Süngüderesi köylerinin yolları ulaşıma kapalı bulunuyor.

Kars yağışının ardından harekete geçen İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri, kapalı bulunan köy yollarında çalışma başlattı. Ekipler köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için yoğun çaba sarf ediyor. Özel İdare karla mücadele ekiplerinin köy yollarını kısa sürede yeniden ulaşıma açacağı öğrenildi.

KARS ÇAYI BİR GÜNDE KISMEN DONDU

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 14 dereceye düşmesiyle birlikte çağlayarak akan Kars Çayı’nın yüzeyi bir günde kısmen dondu.

Kars’ta önceki gün yağan kar hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışının ardından hava sıcaklığının eksi 14 dereceye düşmesinden merkezden geçen Kars Çayı da nasibini aldı. Bir gün öncesine kadar coşkuyla akan çayın yüzeyi bugün kısmen buz tuttu.

Hava sıcaklığının 1 günde 10 derece düştüğünü ifade eden vatandaşlar, “Kars dün akşam baya soğuk oldu. bugün de Kars Çayı kısmen dondu. Hava sıcaklığı gece eksi 16 dereceyi gördü. Kars’ta soğuk, kış başladı diyebiliriz” dedi.

 

“Eksi 15 derece ile uyandık”

Kars’ta sabah eksi 15 dereceyle uyandıklarını ifade eden vatandaşlar, “Bu sabah eksi 15 dereceyle uyandık. Kars adeta buz kesti. Kars Çayı tamamen dondu” diye konuştu.

AĞRI’DA 86 KÖY YOLU KAR NEDENİYLE ULAŞIMA KAPANDI

Ağrı’da sabah saatlerinde etkisini artıran soğuk hava nedeniyle kentin birçok yerinde don meydana geldi.

Soğuk havanın etkisini iyice hissettirmeye başladığı Ağrı’da, dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca etkisini gösteren kar yağışı sabah yerini soğuk havaya bıraktı. Yerlerde buz tabakalarının oluştuğu kentte, bitkiler de buzla kaplandı. Kent merkezinin üzerini kaplayan sis bulutu nedeniyle trafikte görüş mesafesi düştü.

Etkili olan kar yağışının ardından 86 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı personel ve araçlar yolların yeniden ulaşıma açılması için çalışma başlattı.

KARLIOVA’DA HAVA SICAKLIĞI EKSİ 10 DERECEYE KADAR DÜŞTÜ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde hava sıcaklığı eksi 10 dereceye kadar düştü. İşyerleri ve araçların camları buz tuttu.

Her yıl metrelerce kar yağışı olan Bingöl’ün Karlıova ilçesinde henüz beklenen kar yağmadı ancak dondurucu soğuklar etkisini göstermeye başladı. Akşam saatlerinde yağan birkaç santim karın ardından ilçede hava sıcaklığı eksi 10 derecelere kadar düştü. Sabah işyerini açmaya gelen vatandaşlar, soğuk hava nedeniyle işyerlerinin camlarının buz tuttuğunu gördü.

Beklenen karın henüz yağmadığını aktaran vatandaşlardan Ahmet Kanat, “Beklediğimiz kışı bu sene daha yaşayamadık. Beklenen kar da yağmadı. Birkaç sefer kar yağdı ama beklediğimiz gibi değildi. Dün akşam kar yağdı birkaç santim arkasından hemen tipiye çevirdi. Şimdi de soğuklar var. Termometrelerimiz ilçede gece eksi 12'yi gösteriyordu” diye konuştu.

ARDAHAN-ÇILDIR KARAYOLU'NDA KAR VE TİPİ NEDENİYLE TIRLAR MAHSUR KALDI

Ardahan’da etkili olan kar ve tipiden dolayı tırlar yolda mahsur kaldı. Kent genelinde 13 köy yolu ulaşıma kapandı.

Ardahan-Çıldır Karayolu'nda etkili olan kar yağışı ve tipiden dolayı buzlanan yolda tırlar mahsur kalırken, kentte sabah saatlerinde başlayan kar yağışı ve tipi, ulaşımda aksamalara neden oldu. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Ardahan-Çıldır Karayolu'nda kontrollü geçişe izin veriliyor. Araç sürücülerinin zincir takarak ilerlemeye çalıştığı buzlu yolda, bazı tır sürücüleri kurtarılmayı bekliyor. Karayolları ekiplerinin yol açma ve tuzlama çalışmaları ise aralıksız sürüyor.

13 köy yolu ulaşıma kapandı

Ardahan’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 13 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kentte aralıklarla süren kar yağışı, merkez ve ilçelerde etkili oldu. Merkezde 10, Posof'ta 1, Hanak’ta 1 ve Göle’de 1 olmak üzere toplam 13 köy yolu kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan yolları tekrar açmak için çalışmalarını sürdürüyor

BESİCİLERİN KIŞ MESAİSİ BAŞLADI

Hava sıcaklığının geceleri sıfırın altına düştüğü Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerde aralıklı kar yağışı etkisini sürdürüyor. Kardan beyaza bürünen yüksek kesimlerde bulunan köylerdeki besicilerin kış sezonu start aldı.

Kış sezonunu başlayan besiciler koyun sürülerini ağıllarda beslemeye devam ediyor. Ağıl önlerinde bulunan karla kaplı araziye ot, saman bırakan besiciler günde 3 öğün hayvanlarını besliyor. Soğuk havayla birlikte zamansız dünyaya gelen kuzuların sağlıklı dünyaya gelmeleri için geceleri ağılları sıcak tutarak zaman zaman nöbet tutuyorlar.

Karla birlikte kış sezonunun başladığını belirten besici, “Geçimimizi besicilik yaparak sağlıyoruz. Yaz aylarında yaylalarda kışın gelmesiyle birlikte koyunlarımıza ağıllarda bakıyoruz. Bu şekilde kışı da çıkaracağız” dedi. Yazın yaylalarda otlattıkları hayvanlarına kış boyunca ağıllarda bakan besiciler, gün içerisinde çıkardıkları hayvanlarına kar üzerinde yem veriyor. Otları, ezdikleri karın üzerine seren çiftçiler, ağılda beklettikleri hayvanlarını bu alana getirerek gün boyunca yemliyor. Besiciler, akşam saatlerinde koyunlarını yeniden ağıla götürüyor.

ERZİNCAN BUZ TUTTU

Yüksek kesimlerde kar yağışının ardından etkili olan soğuk hava nedeniyle Erzincan kent merkezinde sabah saatlerinde araçların camı, su birikintileri buz tuttu.

Erzincan’da soğuk hava etkisini artırdı. Gece sıfırın altına düşen hava sıcaklığı nedeniyle araçların camları buz tuttu. Sabah iş ve çocuklarını okula götürmek için yola çıkmaya hazırlanan vatandaşlar önce buz tutan araçlarının camını kazıdı.

Erzincan’da soğuyan havayla birlikte kış mevsiminin iyice hissedilmeye başladığını belirten vatandaşlardan Ahmet Köksal, “Kış ayına girdik. Bugün de çok soğuk bir havayla karşılaştık. Araçların camı buz tutmuş. Çocuğu okula götürmek için yola çıkacaktım bu durumu görünce camları kazıyorum.” dedi.

VAN’DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

Van'da dün akşam saatlerinde etkili olan yoğun kar yağışı ile birlikte çalışmalarına başlayan Van Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, gece boyu çalışmalarını sürdürdü.

Meteorolojik verileri dikkate alarak tüm tedbirlerini önceden alan Cfı Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, kent genelindeki 25 ana arter ve 65 ara arterde küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Gece boyu canla başla çalışan ekipler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte vardiya değiştirerek çalışmalarını sürdürdü. Ana ve ara arterlerdeki kar temizleme çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan ekipler, kaldırım ve yaya yolu temizleme çalışmalarını da sürdürüyor. Kent genelinde yaklaşık 600 personel ve 370 iş makinesi ile yürütülen çalışmalar 7/24 saat esasına göre devam ediyor.

Ayrıca kırsalda da kapalı mahalle yollarını açmak için yoğun mesai harcayan ekipler, kar yağışı nedeniyle kapanan 68 mahalle ve 70 mezra yolunun yeniden açılması için aralıksız çalışıyor.

 

 
Konut fiyat endeksi açıklandı
 
AÜTK 2 toplantısı tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pekmezci KUDAKAF 2023 heyecanını paylaştı
Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı (KUDAKAF), Cumhurbaşkanlığı İnsan ...
Çakır: 'Cumhur’un emrindeyiz'
MHP’den Aziziye Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Mehmet Musa Çakır, ...
Bektaş deprem gerçeğine dikkat çekti
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde ...
 
Yıldırım, Kayak Merkezi'nde incelemelerde bulundu
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, ...
Merga Bütan Kayak Merkezinde sezon açıldı
Hakkari Merga Bütan Kayak Merkezinde kar kalınlığının istenilen seviyeye ...
Ergan Dağı 2. etap kayak pisti açıldı
Erzincan kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Munzur Dağları'nın eteklerinde ...
 
Gazze'ye destek için ziynet eşyalarını bağışladılar
Muşlu kadınlar, İsrail'in saldırısı altındaki Gazze halkına ulaştırılması ...
‘Anıt mezarlar Türk milletinin tapu senedi’
Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam Mezarlığı ...
Doğu Ekspresi yolcularına halaylı karşılama
Kars - Erzurum güzergahından hareket ederek Sivas’ta mola veren Turistik ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri