Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>BÖLGEDEN
11 Aralık 2013 Çarşamba - 01:04

Doğu’da ‘Beyaz iklim’

DİLEK BAYRAK-Erzurum’da Pazar gününe kadar hava sıcaklık değerleri geceleri eksi 20, gündüzleri ise eksi 9 derece arasında seyredecek. Çarşamba ve Perşembe günleri kar yağışının beklendiği Erzurum’da Cuma, cumartesi ve Pazar günü soğuk etkili olacak, don olayları görülecek.

Doğu’da ‘Beyaz iklim’

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış kar yağışı ve soğuğuyla etkili olmayı sürdürüyor. Bölgede kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için Karayolları ve İl özel idareleri 24 saat mesai yaparken, bölge illeri kent içi ulaşımlarında da da zaman zaman aksaklıklar yaşanıyor.

Erzurum’da Pazar gününe kadar  hava sıcaklık değerleri geceleri eksi 20, gündüzleri ise eksi 9 derece arasında seyredecek. Çarşamba ve Perşembe günleri kar yağışının beklendiği Erzurum’da Cuma, cumartesi ve Pazar günü soğuk etkili olacak, don olayları görülecek.

VALİ AZİZOĞLU, KARLA MÜCADELE KONUSUNDA DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, karla mücadele çalışmaları konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Soğuk ve yağışlı havaların etkili olduğu Ardahan’da karla mücadele çalışmalarını değerlendiren Vali Seyfettin Azizoğlu, Ardahan’da karla mücadele konusunda ekiplerin çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi. Kar yağışı nedeniyle zaman zaman köy yollarında aksaklıkların olduğunu belirten Vali Azizoğlu, İl Özel İdaresi ekipleri ile Karayolları ekipleri tarafından yolların trafiğe açılması konusunda yoğun çalışmaların yapıldığını kaydetti.
Vali Azizoğlu, son bir hafta içerisinde karla mücadele konusunda Posof ve Göle ilçelerinde hastaneye gitmek üzere yola çıkan 6 hastanın kar yağışı ve tipi nedeniyle yolda mahsur kaldığını, bu süreçte İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin Jip tipi Ambülanslarla bölgeye ulaşarak hastalara müdahale ettiğini bildirdi.
Kar yağışı ve tipinin yoğun olduğu bölgelerde toplamda 253 köy yolunun ulaşıma kapandığını da belirten Vali Azizoğlu, İl Özel İdaresi ve Karayolları ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda yolların yeniden ulaşıma açıldığını ve yollarda mahsur kalan 7 aracında ekipler tarafından kısa sürede kurtarıldığını kaydetti.
Bu gün itibariyle Ardahan’da kapalı yolun bulunmadığına işaret eden Vali Azizoğlu, karla mücadele konusunda üzerine görev düşen bütün birimlere talimat verdiğini, vatandaşların yollarda mağdur olmaması için gerekli önlemleri önceden aldıklarını sözlerine ekledi.

IĞDIR'DA PARKLARA KUŞLAR İÇİN YEM BIRAKILDI
Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü personeli tarafından kent merkezindeki parklara kuşlar için yem bırakıldı.
Konu hakkında bilgi veren Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, iklim göstergeleri açısından mikroklima özelliği olan Iğdır'da kar yağması nedeniyle il merkezinde kuşların yem bulmakta zorluk çektiğini, bu kapsamda soğuk havayı göz önüne alarak kuşlar için kentin farklı yerlerinde yemleme çalışması yaptıklarını söyledi. Türkoğlu, "Şube müdürlüğümüze bağlı av ve yaban hayatı ekiplerince ilimizde kuşların ve güvercinlerin yoğun olduğu yerlere buğday-arpa kırığı bıraktık. İlimizin ve ilçelerimizin dağlık kesimlerine kış aylarında yem bulmakta zorluk çeken yaban hayatı için il şube müdürlüğümüzce yemleme programı yapılarak kış sezonu sonuna kadar yemleme çalışması devam edecek. Biz yaban hayatına önem veriyoruz. Bu nedenle doğada yaşayan hayvanlara da kış sezonunda yemleme yapacağız” dedi.
Türkoğlu, kış sezonu için 8 ton besi yemi, 1 ton sakatat, 500 kilogram pazar atığı, 200 kilogram saman, 200 kilogram ot-yonca, 600 kilogram yemek atığı olmak üzere toplam 10 ton 500 kilogram yemleme yapacaklarını da sözlerine ekledi.

KAR YAĞIŞI KAZALARI DA BERABERİNDE GETİRDİ
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde etkili olan kar yağışı trafik kazalarını da beraberinde getirdi.
İlçede iki günden beri devam eden yoğun kar yağışı hayat durma notasına getirdi. Kar yağışından dolayı birçok yerde trafik kazaları da meydana geldi. Türkiye-İran transit yolunda meydana gelen kaza nedeniyle yaklaşık iki saat tek şeritten ulaşım verildi. Ekiplerin uzun süreli çalışmalarından sonra kaza yapan araçlar çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı.

VAN, HAKKARİ, MUŞ VE BİTLİS’TE YOĞUN KAR YAĞIŞI UYARISI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 14. Van Bölge Müdürü Sami Çevik, yoğun olarak görülecek kar yağışının Van, Hakkari, Muş ve Bitlis genelinde çarşamba ve perşembe günleri etkili olacağını tahmin ettiklerini söyledi. 
Yazılı bir açıklama yayınlayan Sami Çevik, bölgede bugün gece saatlerinden itibaren kar yağışı beklenmediğini belirtti. Çevik, “Yoğun olarak görülecek kar yağışı, bölge genelinde çarşamba ve perşembe günleri etkili olacağı tahmin edilmektedir. Cuma günü kar yağışının etkisini kaybetmesi beklenmektedir. Son 24 saat içersinde ölçülen kar kalınlıkları Van 1, Hakkari 12, Tatvan 5, Muş 5, Yüksekova 12 ve Bitlis’te ise 15 santimetredir. Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren rüzgar kuzey ve doğu yönlerden kuvvetli olarak esecek. En düşük hava sıcaklığı eksi 15 ila 20 derece arasında seyredecek. En yüksek hava sıcaklığı eksi 4 ila sıfır derece arasında seyredecek. Çarşamba ve perşembe günleri görülecek yoğun kar yağışının oluşturacağı olumsuzluklara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları önerilmektedir” dedi.

ERZİNCAN BEYAZA BÜRÜNDÜ
Erzincan’da öğlen saatlerinde başlayan kar yağışı ile birlikte kent merkezi beyaza büründü. Buzlanma nedeniyle çok sayıda kaza meydana geldi 
Erzincan ve çevresinde etkili olan kar yağışı öğlen saatlerinden itibaren etkisini kent merkezinde de göstermeye başladı. Şehir beyaz örtü ile tanışırken Erzincan Belediyesi de tuzlama çalışmalarına başladı. Hava sıcaklığının gündüz eksi 6, gece ise eksi 12 dereceye düştüğü kentte soğuktan en çok sokakta çalışmak zorunda kalanlar ve hayvanlar olumsuz etkileniyor.
Öte yandan trafik ekipleri de sürücülerin yavaş seyretmeleri noktasında uyarılarda bulunurken, buzlanma nedeniyle trafikteki sürücüler zor anlar yaşadı. Kar yağışının bölgede aralıklı olarak devam edeceği öğrenildi.

ERZİNCAN’DA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Erzincan ve çevresinde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunan 50 köy yolunda karla mücadele çalışması sürüyor. 
Erzincan İl Özel İdaresi’ne bağlı Köylere Hizmet Götürme Birliği karla mücadele ekipleri il genelinde yolu kapalı bulunan köylerde hava şartlarına bağlı olarak gece gündüz çalışıyor. Kar yağışının etkili olduğu Erzincan ve çevresinde merkezde 3, Çayırlı’da 4, Kemah’ta 7, Kemaliye’de 5, Otlukbeli’nde 2, Refahiye’de 15, Tercan’da 10 ve Üzümlü ilçesinde 4 olmak üzere 50 köy yolunda devam eden çalışmalarda karla mücadele ekipleri 8 Greyder, 2 dozer, 3 bıçaklı kamyon, 5 kepçe, 2 kar makinesi ve 7 ekiple karla mücadele ediyor.

KARS’TA AKÜLÜ ARABASIYLA EKSİ 18 DERECEDE 8 KİLOMETRE YOL KAT EDİYOR 
Kars merkez Karacaören köyünde oturan ve ayaklarını iş makinesine kaptırdıktan sonra yürüyemeyen 40 yaşındaki Duru Satılmış, eksi 18 derece soğuğa aldırış etmeden akülü arabasıyla ihtiyaçlarını gidermek için kent merkezine geliyor. 
Kars’ta çalıştığı fabrikada iş kazası geçirerek ayaklarını iş makinesine kaptıran ve sakat kalan Duru Satılmış (40), yaklaşık 15 yıldır merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Karacaören köyünden kent merkezine akülü arabasıyla gidip geliyor. Dolmuşlarda özürlü yeri olmadığından dolayı yaz kış demeden hafta en az 2 gün Kars’a gelen Duru Satılmış, ihtiyaçlarını giderdikten sonra evine dönüyor. Toplamda 16 kilometre yol gidip gelen Duru Satılmış, soğuğa aldırış etmiyor. Kars’ta daha zor kış şartları gördüğünü ifade eden Satılmış, dolmuşculardan özürlülere karşı duyarlı olmalarını istiyor.
Soğuğa aldırış etmeden trafiğe çıkarak akülü arabasıyla Kars’a merkeze gelen Satılmış, zor kış şartlarında zaman zaman da tehlike atlatıyor. Ayaklarını kaybettikten sonra hayata daha da sıkı sarılan Duru Satılmış, verdiği mücadeleyle kendi durumunda olanlara örnek oluyor.
Kent merkezine uzak olan ve yerleşim birimlerin dışında kalanköyüne gidip gelirken, sıkıntılarda yaşayan Duru, eksi 18 derece soğukta yaşam mücadelesi veriyor. Bekar olan Duru, her türlü ihtiyacını kendisi gideriyor.

MALATYA İL ÖZEL İDARESİ KARLA MÜCADELE EKİPLERİ HAZIR
Malatya İl Özel İdaresin Genel Sekreterliği Yol ve Ulaşım Müdürlüğü bünyesinde, Malatya genelinde yağan kar nedeniyle kırsalda hizmet verecek karla mücadele ekibi kuruldu.
Kışın gelmesi ile yağan kardan dolayı yüksek yerlerde bulunan köylerin yollarının kapanmaması için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan Kaya, “İlimize bağlı olarak 13 ilçemiz, 495 köyümüz, bin 102 mezramız bulunmakta. İhtiyaç duyulan yerler için İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri bünyesinde 18 ayrı noktada 18 adet karla mücadele ekibi oluşturduk. Ekipler, köy yollarının sürekli açık tutulmasını sağlayacaklar” dedi.
Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Malatya İl Özel İdaresi olarak, sorumluluk sahamızda bulunan toplamda 6 bin 279 kilometrelik yol ağımızda, 25 greyder, 15 dozer, 1 kar marinası, 10 yükleyici kepçe, 6 kamyon, 23 servis aracı karla mücadele çalışması yapacak.
Karla mücadele çalışmalarından 95 personelimiz görevlendirildi. Karla mücadele ekibi, kar yağmasa bile bulundukları bölgelerde hazır olarak bekleyeceklerdir. Ayrıca acil olaylara karşı en yakın ekip, en kısa zamanda o bölgeye yönlendirilecek. Yollarda mahsur kalan vatandaşların her türlü ihtiyaçlarına da yardımcı olacak.
Malatya Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan Valilik kriz merkezine köy yollarının durumu ve yapılan karla mücadele çalışması mail yolu ile bilgilendirilecektir. Bu çalışmalar Malatya İl Özel İdaresi sitesinde de yayınlanacaktır.”
ASILSIZ İHBAR YAPILMAMASI İSTENDİ
Kardan kapalı köy yollarının açılması için zaman zaman asılsız ihbarlar yapıldığını söyleyen Kaya, “Bizlerin işlerinin kolaylaştırılmasında muhtarlarımız ve vatandaşlara da önemli görev düşüyor. Asılsız gelen ihbarlar ekiplerimizin çalışmalarımızı zora sokmakta olduğu gibi gerçek ihtiyacı olan yerlere hizmetin gitmesi gecikiyor. Bu konuda herkesin duyarlı olmalarını bekliyorum” diye konuştu.

ARAÇLARI DONAN SÜRÜCÜLER YARDIM BEKLİYOR
Van’ın Muradiye ilçesinde eksi 25 dereceye kadar dayanıklı diye aldıkları minibüsleri donan sürücüler yardım bekliyor.
İlçede etkili olan kar yağışı ve yaşanan dondurucu soğuklar, hayatı olumsuz etkiliyor. İki gündür yolda kaldıklarını belirten Ali Hakan isimli sürücü, “Bize garantili eksi 25 dereceye kadar dayanıklı diye satılan araçlar eksi 5 derecede dondu. İlçeye 16 kilometre mesafede mahsur kaldık. İlgili servisi arıyoruz ancak bir sonuç alamıyoruz. Biz mağdur durumdayız” dedi.
Sürücü Kamuran Sürme de geçen yıldan bu yana aynı sıkıntıları çektiklerini belirterek, “Minibüsümü öğrenci servisi olarak kullanıyorum. En ufak bir soğuk havada araçlar donuyor, çalışamıyoruz. Bu kadar para verdik, şimdi borçlarımızı ödeyemiyoruz” diye konuştu.
Eyüphan Yerlikaya ise satın aldıkları 2013 model araçların soğukta çalışmadığını belirterek, “Firmanın yaptığı ısı sistemi ön camları bile ısıtmıyor. İçindeki öğrenciler donma tehlikesi yaşıyorlar. Ben servisi arıyorum, 'Bu neden ısıtmıyor?' dediğimde bana, ‘Tamam bir hata olmuş. Biz ısıtıcı takmamışız. Getirin ısıtıcı takalım, parasını siz ödeyeceksiniz’ diyorlar. Biz işimizi bırakıp servis servis gezecek miyiz? Bizi neden kandırdılar? Biz servisleri ve tüm yetkilileri arıyoruz, bir çare bulamadık. Sürücüler olarak mağduruz” şeklinde konuştu.

VAN BUZ KESTİ 
Van’da kar yağışının ardından etkili olan dondurucu soğuklardan dolayı Sıhke Göleti kısmen donarken, aç kalan kuşlar ise çöplüklere akın etti. 
Kar yağışının ardından her tarafın beyaza büründüğü Van'da, dondurucu soğuklar hüküm sürüyor. Gece eksi 15 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan Sıhke Göleti kısmen dondu. Yetkililer, aşırı soğukların bir süre daha devam edeceğini belirtti.
KUŞLARIN HAYATTA KALMA ÇABASI
Van'da kar yağışından sonra etkisini gösteren soğuk hava şartları insanlar kadar hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor.. Günün bir bölümünde açan güneşli havayla birlikte yuvalarından çıkan kuşlar, yem bulma telaşı yaşıyor. Karınlarını doyurmak için Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan şehir çöplüğüne akın eden binlerce kuş ilginç görüntüler oluşturuyor. Çöp araçlarının getirip döktüğü atıklar arasında yiyecek bulmaya çalışan kuşlar, gruplar halinde yere konup karınlarını doyurmaya çalışıyor.

 VAN’DA KAR YAĞIŞI VE FIRTINA 
Van’da etkili olan kar yağışı ve fırtınadan dolayı kapanan Ortanca Grubu köy yolunda mahsur kalan vatandaşlar, İl Özel İdaresi ekiplerinin 4 saatlik çalışması sonucu kurtarıldı. 
Van merkeze bağlı Ortanca Grup köy yoları kar yağışı ve tipi nedeniyle kapandı. Ortanca ve Gövelek köylerine gitmeye çalışan ve bu köylerden şehir merkezine gelmeye çalışan ve içinde çok sayıda vatandaşın bulunduğu araçlar, fırtınadan dolayı yolun kapanmasıyla mahsur kaldılar. Telefonların çektiği bölgeye çıkan vatandaşlar, Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi (UMKE) ile İl Özel İdaresi ekiplerine haber verdiler. Kısa sürede bölgeye giden, İl Özel İdaresi ekipleri, şehir merkezinden köye giden araçların bulunduğu bölgeye kadar yolu açmasıyla araçlar geri göndü. Gövelek köyünde taziye dönüşü mahsur kalanlar ise İl Özel idaresi ekipleri yol açma çalışmaları sırasında kara saplanan minibüsü mahsur kaldığı yerden çıkardı. Yaklaşık 4 saatlik bir çalışmanın sonucunda mahsur kalan vatandaşlar kurtardı.

CENAZEYE GİDEN KÖYLÜLER YOLDA MAHSUR KALDI
Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde cenazeye giden köylüler yolda mahsur kaldı. 
Yıldızeli’nde hafta sonu başlayan kar yağışı yer yer tipiye neden oldu. Soğuk havanın da etkisiyle buzlanarak kapanan yollar vatandaşlara zor anlar yaşattı.
İlçeye bağlı Yusufoğlan, Demirözü Köyü ve Güneykaya beldesinde yaşayan vatandaşlar, Yusufoğlan köyünde bulunan cenazeye katıldıktan sonra ilçe merkezine gitmek için yola çıktı. Yaklaşık 30 kişi, Çırçır yolu üzerindeki 1720 rakımlı Çakmak Beli Geçidi'ne geldiklerinde tipi nedeniyle kapanan yolda mahsur kaldı. Araçları kara saplanan vatandaşlar, yetkililerden yardım istedi. Karayollarına ait kar küreme araçlarının geç kalması nedeniyle köylüler yolu küreklerle temizleyip araçlarına zincir takarak kendi imkanlarıyla kurtulmayı başardı.
Yolda mahsur kalan Demirözü köyünden Recep Alkan, “İlçe merkezine gitmek için yola çıktık. Yusufoğlan köyündeki cenaze nedeniyle yolda çok sayıda araç ve yolcu vardı. Çakmak Beli Geçidi'ne geldiğimizde yoğun tipi vardı. Burada kar nedeniyle kapanan yolda araçların bazıları kara saplandı, bazıları ise yoldan çıktı. Hemen yetkililere haber verdik. Kurtarma ekipleri geç kalınca kendi imkanlarımızla araçlara zincir taktık, küreklerle yolu temizledik. Biz araçları kurtardıktan sonra Karayolları ekipleri geldi. Araçlarda çok sayıda kadın ve çocuk da bulunuyordu. Bu nedenle kurtarma ekiplerini beklemedik. Yaklaşık 3 saat uğraşarak araçları kurtarabildik” dedi.
Kar yağışı bugün ilçe merkezinde ve köylerde etkili olmaya başladı. Kar kalınlığı ilçe merkezinde yaklaşık 15 santimetre olurken, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye kadar çıktı. İlçede sıcaklık gece saatlerinde eksi 15 dereceye kadar düştü.
Kar yağışı nedeniyle ilçede kriz masası oluşturuldu.

 
Kulüp -Okul Futbol Projesi eğitim seminerleri başladı
 
ATAÜNİ’de formasyon tepkisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karda mahsur kalan 11 köylü kurtarıldı
Iğdır’da yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan 11 köylü, İl Özel ...
Oltu'da 40 köy yolu kapalı
Oltu ilçesinde cumartesi ve pazar günü etkili olan kar yağışının ardından ...
Doğu Anadolu’da beyaz yaşam
Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi illerinde iki gündür devam ...
 
Yangına giden itfaiyeci polisle tartışınca gözaltına alındı
Erzincan'da, bir alışveriş merkezinde çıkan yangın sonrası itfaiyeciler ...
Bayburtspor nazara geldi
Bayburt Grup Özel İdare 11. Hafta da Kalkanderespor ile karşılaştı. 9 ...
Kura Nehri dondu
Yüzeyi tamamen buz tutan Kura nehri üzerine çıkan liseli gençler halay çekerek keyif yaptı.
 
KUDAKA Bölgesinde Bilim-Sanayi İstişaresi
Bayburt Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü bünyesinde “Bilim Sanayi ...
Erzincan yolunda tarihi eser operasyonu
Erzincan-Erzurum karayolu üzerinde yol uygulaması yapan Erzincan Emniyet ...
Baksı Müzesi’ne Avrupa Konseyi ödülü
Bayburt’un 45 kilometre dışında bulunan Bayraktar köyünde, Prof. Dr. Hüsamettin ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri