Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>BÖLGEDEN
3 Ocak 2014 Cuma - 06:06

Doğu’da ağaçlar ‘buz’ açtı

Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı yerini dondurucu soğuklara bıraktı. Erzurum’da geceleri soğu hava ile birlikte ağaçlara düşen kırağı ilginç görüntüler oluşturuyor. Bölgede ilk kez bir valilik kış genelgesi yayımlayarak, buzlu göl, nehir ve derelerden uzak durma çağrısı yaptı.

Doğu’da ağaçlar ‘buz’ açtı

~~Doğu Anadolu Bölgesinde kar yağışı yerini dondurucu soğuklara bıraktı. Erzurum’da geceleri soğu hava ile birlikte ağaçlara düşen kırağı ilginç görüntüler oluşturuyor. Bölgede ilk kez bir valilik kış genelgesi yayımlayarak, buzlu göl, nehir ve derelerden uzak durma çağrısı yaptı.
Sibirya soğuklarının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı eksi 15 derece ile Iğdır’da yaşandı.
Yüksek basınç sistemi altında bulunan Doğu’da soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Gece en düşük hava sıcaklıkları Iğdır'da eksi 15, Erzurum'da eksi 14, Erzincan'da eksi 10, Ardahan'da eksi 9, Ağrı ve Kars'ta eksi 8 derece olarak ölçüldü. Gece yaşanan aşırı soğuk ve buzlanma nedeniyle çatılarda oluşan buz sarkıtları vatandaşlar için tehlike oluştururken yetkililer, buzlanma ve don olaylarını karşın vatandaşlara uyarılarda bulundu.
DOĞAYA YEM BIRAKILDI
 Iğdır'da, ağır kış şartları nedeniyle yiyecek bulmakta güçlük çeken akbabalar için doğaya sakatat bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ekipleri, olumsuz hava koşullarından etkilenen akbabalar için Ermenistan-Türkiye sınırı mevkisindeki Tuzluca ilçe çöplüğüne sakatat, et parçaları ile kuşlar için yem bıraktılar. Orman ve Su işleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, bölgede son günlerde soğuk havanın etkili olduğunu ve soğuk havanın en çok yaban hayatı olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Akbabaların Tuzluca çöplüğüne sürekli olarak uğradığını, bundan dolayı yemleme çalışmasını burada yaptıklarını belirten Türkoğlu, "Biz müdürlük olarak doğal yaşam için seferber oluyoruz. Ekiplerimiz sürekli olarak doğal yaşam için yemleme çalışması yapıyorlar. Bu çalışmalarımızı kış mevsimi boyunca devam ettireceğiz" dedi.
“KIZLIK AKBABALAR DOĞANIN ÇÖPCÜLERİDİRLER”
Ermenistan-Türkiye sınır noktasında yemleme çalışması yaptıklarını anlatan Türkoğlu, akbabaların doğadaki leşleri topladığından insan yaşamı için çok önemli olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Bu hayvanlar leşleri kısa sürede ortadan kaldırdıkları için biz bu hayvanlara 'doğanın çöpçüleri' diyoruz. Türkiye'de yaban hayatı azaldığı için bu hayvanların doğal besinleri azaldı. Akbabalar bu bölgede oldukça yoğun görülürler. Bizim ilçe halkından isteğimiz, telef olan hayvanları buraya getirmeleridir. Bu çalışma yapılırsa akbabalar için fayda sağlar. Bu hayvanlar genelde leş yerler. Kış mevsimi olduğu için bu hayvanların bakıma ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Bundan dolayı soğuk hava ve kış boyunca akbabalar için doğaya et bırakacağız. Sadece akbabalar değil, bütün yaban hayvanlar için yemleme çalışması yapıyoruz’’ şeklinde konuştu.
KAYAN ARACIN ALTINDA KALMAKTAN SON ANDA KURTULDU
Bitlis’in Tatvan ilçesinde MOBESE kameralarına takılan bir görüntü, saniyelerin bile ne denli önemli olduğunu ortaya koydu. İlçe merkezinde yürüyen bir kişi, kaygan zeminli yolda kayan aracın altında kalıp ezilmekten kıl payı kurtuldu.
Olay geçtiğimiz günlerde Tatvan Devlet Hastanesi yanındaki Tatvan-Ahlat Kavşağı’nda meydana geldi. MOBESE kameralarına anbean yansıyan görüntülerde; yol kenarında yürüyen bir kişi, hastanenin acil girişinde bulunan demir korumalı köprüyü geçmek üzereyken arkasından kayarak hızla kendisine yaklaşan araçtan saniye farkıyla kurtuluyor.
MOBESE’ye takılan diğer görüntülerde ise bir önceki kazanın meydana gelmesine neden olan buzlu yolun diğer sürücülere yaşattığı zor anlar göz çarpıyor. Aynı yoldan geçen onlarca araç, aynı noktada ya yoldan çıkıyor ya da yol ortasında dönüyor. Buz pistine dönen yolda neyse ki başka kaza meydana gelmiyor.
MOBESE’ye takılan diğer kaza görüntüleri ise özellikle karlı havalarda ne denli dikkatli olunması gerektiğini gösterirken, sürücü ihmallerini de gözler önüne seriyor.
MUŞ VALİLİĞİ’NDEN KIŞ GENELGESİ
Muş Valisi Vedat Büyükersoy, bir genelge yayımlayarak buz tutan gölet ve akarsulara yaklaşmanın yasaklandığını duyurdu. Vali Büyükersoy tarafından kamu kurumlarına ve basın kuruluşlarına gönderilen genelgede, Muş’ta kış mevsiminin hava şartları bakımından ağır geçtiği belirtildi. Bazı vatandaşların buz tutan gölet ve akarsu gibi yerlerde gezindiği veya avlandığıyla ilgili basında çeşitli haberlerin yer aldığının belirtildiği genelgede; “İlimizde özellikle kış mevsimi hava şartları bakımından çok ağır geçmektedir. Vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması ile birlikte kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması önem arz etmekte olup, su kaynaklarının yoğun olduğu ilimizde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan gölet, akarsu ve benzeri buz tutmuş sular üzerinde bazı kişilerin yaya gezdikleri veya bazılarının da herhangi bir araçla tur attıkları gazete haberlerinden anlaşılmaktadır. Buz tutan sularda, akarsu, göl, gölet gibi, gezinen, kayan, araç kullanan veya avlanmak isteyen vatandaşlarımızın buz kütlesinin arasından suya düşerek boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmamaları ve istenmeyen üzücü olayların meydana gelmemesi için vatandaşlarımızın uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir” denildi.
Buz tutan göller ve akarsuların tehlikeli olduğunun ifade edildiği genelgede, ayrıca buz tutan gölet ve akarsulara belli bir mesafeden yaklaşmanın yasaklandığı belirtildi. Ailelerin de uyarıldığı genelgede; “Bu bilinç ve sorumluluk duygusundan hareket ederek özellikle soğuk kış mevsiminin hakim olduğu bölgemizde aşırı soğuklar nedeniyle üzeri donmuş göller, göletler, akarsular ve su birikintilerinin tehlikeli olduğu, üzerinde hareket edilen buz tabakalarının kırılması halinde kişilerin can ve mal kaybı ile karşı karşıya kalabilecekleri, donan suların da her zaman kırılma tehlikesi taşıdığı gerçeği devamlı göz önünde bulundurulmalıdır. İlimizde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan gölet, akarsu ve benzeri buz tutmuş tehlikeli su birikintilerine belli bir mesafeden fazla yaklaşmak suretiyle gezinmek zaman zaman üzücü hadiselerin yaşanmasına neden olduğundan yasaklandığı hususu mutat vasıtalar ile usulüne uygun ilanının temini ve ilgililere tebliği sağlanacaktır. Ayrıca, özellikle anne ve babaların çocukları üzerindeki sorumluluk ve gözetim görevlerini titizlilikle yerine getirerek tehlike arz eden buz tutmuş su birikintileri üzerinde gezmelerine müsaade etmeyeceklerdir. Yazılı ve görsel basın ile web ortamında ilanen duyurulan bu genelge hükümleri çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet alanlarında gerekli tedbirleri almalarını, vatandaşlarımızın da buz tutmuş göl, gölet, akarsu gibi su birikintileri üzerinde kesinlikle yürümemeleri ve herhangi bir araç ile dolaşmamaları konusunda hassasiyet göstermelerini önemle rica ederim” denildi.
MALATYA’DA KAR NEDENİYLE 6 KÖY YOLU KAPALI
Malatya’da kar nedeniyle kapalı köy sayısının 6’ya düştüğü bildirildi.
İl Özel İdaresi’nden alınan bilgiye göre dün 22 olan köy yolu sayısı yapılan çalışmalarla 6’yü düşürüldü. Akçadağ 5 ve Pütürge ilçesi de 1 olmak üzere toplam 6 köy ile irtibat kesik durumda. İl Özel İdaresi’ne ait ekiplerin kardan kapalı köy yollarını açma çalışmalarını sürdürdüğü ifade edildi.
VAN’DA AĞAÇLAR BUZ AÇTI
Van'ın Özalp ilçesinde etkili olan soğuk hava yaşamı olumsuz yönde etkilerken, ağaç dallarının buz tutması ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava, Van’da da kendisini hissettiriyor. Birçok olumsuzluğu beraberinde getiren kar yağışı ve soğuk hava, güzel görüntülere de sebep oluyor. Gece hava sıcaklığının eksi 25 dereceye kadar düştüğü ilçeye bağlı Emek köyünde, ağaçların dalları buzla kaplanarak beyaza büründü. İlkbahar mevsiminde çiçek açmış gibi ilginç ve güzel bir görüntü oluşturan ağaçlar, günün ilerleyen saatlerinde donan karların erimesi ile çıplak görüntüsüne geri dönüyor.

 
Polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti
 
Erzurum değerleri ülke gündemine taşınacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yazar Yalçın mersiyelerle uğurlandı
Iğdır’da, yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek hayatını kaybeden ...
Akaryakıt tankerinden 87 bin paket sigara çıktı
Bingöl’de polis tarafından durdurulan bir akaryakıt tankerinin tankında ...
‘Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’ etkinlik programı açıklandı
Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin asker, 3 gün sürecek etkinliklerle anılacak.
 
Yeni Yıla Ovit Tüneli’nden girdiler
Rize’nin İkizdere ilçesi ile Erzurum’un İspir ilçeleri arasında yapımı ...
Şehitler için bin 856 kilometre pedal çevirdiler
Sarıkamış Harekatı’nda donarak şehit olan 90 bin asker için bin 856 kilometre ...
Sarıkamış Şehitleri ve Yazıcıoğlu mevlitle anıldı
Kars’ın Sarıkamış ilçesinde BBP İlçe Başkanlığı tarafından, Sarıkamış ...
 
Doğu’da kışın yaşamak da ölmek de zor
Hava sıcaklığının eksi 40 dereceye düştüğü Erzurum'da, mezarlar kompresör ...
Doğu’dan Alaska manzaraları
Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Oruçlu köyü sakinleri, baltayla buzları ...
Girlevik şelalesi dondu
Erzincan ve çevresinde etkili olan aşırı soğuklar Girlevik Şelalesi’ni ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri