Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
14 Aralık 2014 Pazar - 07:50

Doğu’da antik gizem: Alparslan Adası

Bölgede En kapsamlı çalışma 2004-2005 yıllarında Kars Müze Müdürlüğü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Alparslan Ceylan’ın bilimsel başkanlığında on kişilik bir ekiple yapılan kazılarda M.Ö. 7000-8000 yıllarına ait 3 tarihi kalıntı ortaya çıkarıldı.

Doğu’da antik gizem: Alparslan Adası

Çıldır Gölü sınırlarında bulunan Akçakale Ada Şehri, diğer adıyla Alparslan Adası, doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık tarihin de izlerini taşıyor. Antik kent olma özelliğine sahip Akçakale Ada Şehri’nde, Neolitik dönemden günümüze pek çok mimari yapının kalıntılarını görmek mümkün.

Ardahan’a 70, Kars’a ise 86 kilometre uzaklıkta bulunan Akçakale Ada Şehri, doğal güzelliklerinin yanı sıra 10 bin yıllık tarihin de izlerini taşıyor. Karayla bağlantısı bulunmayan Ada Şehri’nde, sonradan eklenen köprü ile giriş çıkışların sağlandığı belirtiliyor. Ada Şehri’nin tarihine yönelik ilk araştırmayı 1952 yılında başlatan İsmail Kökten, araştırma neticesinde, tümülüs eteklerine kurulmuş olan taş damların Neolitik devir işçiliğine uygun bir biçimde yapıldığını belirlemiş. Ayrıca dikilitaşlar, kurganlar ve harçlı duvar yıkıntıları da belirleyen Kökten, bir dolmen içerisinde yapılan sondaj çalışmasında ise kalkerden bir alete rastlamış. Çalışmada mimari kalıntıları oldukça belirgin olan bir kale de belirleniyor. Bu kaleye Ermenilerin “Pağkatsıs”, Türklerin ise “Akçakale” ismini koyduğu ve daha sonradan bu ismin, Ada Şehri’nin karşısındaki köye adını verdiği sanılıyor.

AKÇAKALE ADA ŞEHRİ GÖZETLEME KULESİ

Bölgede En kapsamlı çalışma 2004-2005 yıllarında Kars Müze Müdürlüğü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Prof. Dr. Alparslan Ceylan’ın bilimsel başkanlığında on kişilik bir ekiple yapılan kazılarda M.Ö. 7000-8000 yıllarına ait 3 tarihi kalıntı ortaya çıkarıldı. Bunlardan en önemlileri olan ve MÖ 8000’e dayandırılan “Taş Dam”, daha önceden birçok kez defineciler tarafından tahrip edildi.. Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Ada Şehri’nin pek çok noktasında kaçak kazıların olduğunu ve bunlara önlem alınması gerektiğini çalışmasında vurguladı.

NE KADAR KORUNUYOR

Akçakale Ada Şehri, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescil edilen Kurt Kalesi, Çıldır Gölü, Kuş Adası ile beraber 13 Şubat 1986’da “arkeolojik ve doğal sit alanı” ilan edildi. Bu karar Ada Şehri’nin yapılarının köylüler tarafından yağmalanmasına engel oldu; fakat definecilerden kurtarmadı. Ada Şehri, özellikle son yıllarda olmak üzere yoğun bir defileci tahribine maruz kalmdı. Bunu Ada Şehri’nin çeşitli yerlerinden görmek mümkün. Öyle ki, Ada Şehri’nin karşısında yaşayan Akçakale Köyü halkı, 2012 yılında tam 20 gün her gece kazı yapıldığını söylüyor ve bu duruma ise seyirci kalındığını ekliyorlar. Ayrıca köy halkı, gelen piknikçilerin ve turistlerin buraya çöplerini bırakarak Ada Şehri’ni kirlettiğini de söylüyor.

En büyük sorun ise her yıl düzenli olarak yaz aylarında yapılan Çıldır Göl Festivali’nin adaya verdiği zarar. Festival’e 8-9 bin kişinin üzerinde katılım oluyor ve tarihi adadaki kale ile bitki örtüsü tahribata uğruyor. Festivale katılanların çevreye rastgele saçtıkları atıklar, arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı 10 bin yıllık tarihe sahip adayı çöplüğe yığınına çeviriyor. Festivale katılanların tuvalet ihtiyaçlarını giderilmesi için ise Çıldır Belediyesi, kepçeler ile adanın birçok yerinde çukurlar açıyor ve bu da adaya büyük zarar veriyor. Festivale katılan binlerce kişinin gelişi güzel çevreye attıkları atık ve çöpler, 10 bin yıllık tarihi adayı çöplüğe yığınına çeviriyor.

 
Eyüp’ten Erzurum’a sılayı rahim
 
‘Eşkıya ile konuşacak hiçbir şeyimiz yok’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Erzurum’da kendimizi ifade imkanı bulduk’
Başkan Özsoy, ilk defa kendilerini burada ifade etme fırsatını veren Başkan ...
Kırım dramı konferansla anlatıldı
İsmail Gaspıralı’nın vefatının 100. yılı münasebetiyle, Necmettin Erbakan ...
Görmez Avrasya’ya seslendi
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Rusya’da Uluslararası İslami Eğitim ve Bilim Konferansı verdi
 
İMK’den ‘Mühendislik Şuuru’ Paneli
Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan İlim ve Mühendislik Kulübü tarafından ...
‘Dedemi Karaladılar’
Osman Mayatepek, dedesi Enver Paşa’yla ilgili iddiaları yalanladı
Din Şurası’nda tarihi tespitler
V. Din Şurasının son gününe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil ...
 
Hem eğitim, hem üretim
Yakutiye Belediyesi'nin Meslek Edindirme ve Beceri Kursları, kurs vasfını ...
Atama kararları yayımlandı
Bakanlıklara ait atama kararları Resmi Gazete'de yayınlandı.
Erzurum’da MAKS Uygulama Projesi
Afyonkarahisar, Gaziantep, Erzurum ve Yalova' da yer alan adres bileşenlerinin ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri