Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>BÖLGEDEN
16 Ağustos 2013 Cuma - 00:24

Doğu vicdanı ayakta

Mısır’da darbecilerce işlenen katliama Doğu Anadolu Bölgesi illerinden tepki yağıyor.

Doğu vicdanı ayakta

ERZURUM (İHA) - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, "Mısır`da darbecilerin hiçbir hukuki sınır tanımadan, halkın irade ve inancına yönelik silahlı saldırılarını, nefretle kınıyorum" dedi.
Küçükler, Mısır`da darbeyi kabul etmeyen sivil halka karşı devam eden öldürme hadiselerinin Türk milletinde büyük bir üzüntü meydana getirdiğini ve vicdanları derinden yaraladığını söyledi.
Darbelerin hiçbir zaman insanlara özgürlük ve refah getirmediğini, halkın iradesinin geçerli olmadığı her toplumda geçerli olan tek şeyin baskı, zulüm ve sömürü olduğuna dikkat çeken Küçükler, kınama mesajında şu görüşlere yer verdi:
‘Mısır’da darbeciler insanlık suçu işlemektedir. Darbe karşıtı binlerce insan katledildi, katledilmeye de devam ediliyor. Hiçbir gerekçe bu katliama meşruiyet kazandıramaz. Bunu adı cinayettir, bunun adı katliamdır. Gasp edilmiş hakları için meydanları dolduran Mısırlı halkının üzerine mermi yağdıranlar, canilerdir.
Darbecilerin Mısır halkına yaptıklarını asla kabul etmiyoruz. Mısırda devam eden vahim hadiselerin en dramatik tarafı ise, Mısır ordusunun kendi halkını, kendi vatandaşını insafsıca katletmesi ve dünyanın da bunu seyretmesidir. Fakat şu unutulmamalıdır: Bu katliamı işleyenler kadar, sessiz kalanlar da bu cinayetlerden sorumludur. Masum kadınlar, erkekler, hatta çocuklar alçakça katledilirken sadece vicdanlarını kaybetmişler bu manzara karşısında susabilir. Biz susmuyor ve bu barbarlığı şiddetle kınıyoruz."

BİNGÖL'DE STK'LAR, MISIR'DA KATLEDİLEN MÜSLÜMANLAR İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILDI
Bingöl'de, Mısır'da hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
İkindi namazının ardından Dörtyol Saat Kulesi önünde bir araya gelen yaklaşık 20 sivil toplum kuruluşu (STK) üyesi, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiat'ül Adeviyye ve Nahda meydanlarında katledilen darbe karşıtları için gıyabi cenaze namazı kıldı. STK’lar namazın ardından yaptıkları basın açıklamasıyla, Mısır’daki katliamı kınadıklarını belirtti.
Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Bilgi ve Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz, son birkaç yıldır İslam dünyasında bir uyanış hareketine şahitlik ettiklerini söyledi. Uyanış hareketinin Kuzey Afrika’dan başlayarak Ortadoğu’nun derinliklerine kadar uzandığını kaydeden Yılmaz, ”Ulus anlayışlarıyla parçalayan bölen Batı’nın ulus devlet çıkarma projesinin sonunda Müslümanların uyanış hareketidir. Bu uyanış hareketi Kuzey Afrika’dan Tunus’tan ateşi yakılmış ve bugün en son hararetli bir şekilde Mısır’da devam etmektedir. Biz inanıyoruz ki bu yeni uyanış hareketi, Müslümanların yeniden ümmet olma kavgası, direnişi elbette ki halen devam etmekte olan krallıkları nihayete erdirecektir. Baas diktatörlüklerinin sonunu getirecektir. Bütün zalimlerin diktatörlüklerini ve bunların Amerika’dan, Avrupa’dan, Batı’dan bütün destekçilerinin Ortadoğu’daki siyonist şebekelerinin hepsinin sonunu getirerek, biz de ümmet olarak yeniden ellerimizi birbirimize uzatacağız. Tekrar yeni bir ümmet olmanın kıvancını ve heyecanını yaşayacağız. Bizler de Bingöl’de yaşayan Müslümanlar olarak bu kardeşlerimizin, kan veren, can veren, terlerini akıtan kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ilan etmek için dualarımızla onlara destek olacağız. Onların bu desteğe ihtiyacı var. Bütün dünyada yükselen bu ses onlara enerji veriyor, onlara direnç veriyor. Kardeşlerimizin inşallah Firavun soyundan gelen Sisi firavununu da yerle bir edeceğine inanıyor ve iman ediyoruz” şeklinde konuştu.
Memur-Sen Bingöl Şubesi Başkanı Mücahit Çelik ise, "Müslümanların izzetli günlere galip oldukları günler çok yakın. Dualarımızda onları unutmayalım. Zalimlerin zulmü varsa; mazlumların da Allah'ı var. İnşallah gelecek Müslümanlarındır. Zalimler ne kadar direnirse dirensinler, ya Rabbi, Bedir'de, Uhut'ta, Hendek'te ihsan ettiğin yardımı Mısır’da, Suriye’de dünyanın dört bir yanında zulüm altında olan kardeşlerimize de ihsan eyle ya Rabbi" dedi.
Okunan basın açıklamalarının ardından darbe yanlılarının aleyhine sloganlar atan kalabalık grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

BAŞSOY’DAN MISIR’DAKİ KATLİAMA TEPKİ
AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, Mısır’da yaşanan katliam ile ilgili bir açıklama yaparak; "Göz göre göre katliam olurken uluslararası karar organları sadece seyirci konumundadır. Uluslararası organların sadece 'kınamakla' ya da 'taraflara itidal tavsiye etmekle' yetinmesi tam bir ahlak krizidir." dedi.
AK Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başsoy, Mısır'da darbe yönetiminin yaptığı katliamı değerlendirdi. Başsoy; "Mısır halkının açık ve şeffaf seçimlerle kurulmuş demokrasisi çalınırken susanlar, şimdi demokrasiye sahip çıkanlara kastedilirken seyretmeye devam ediyorlar. Gelişmiş demokrasilerden sadece 'derin endişe duyuyoruz' seklinde temelsiz ve eksensiz sesler yükseliyor. Mısır'da olanları soğuk savaş mantığıyla ve oryantalizm bakışıyla seyredenler sadece 'endişe duymakla' yetinmesi ahlaki bir sorundur. Bu şekilde uluslararası karar organları kendi meşruiyetlerini eritiyorlar. Demokrasi ve uluslararası meşruiyet adına ne varsa, Mısır'daki darbeye sessiz kalınarak heba ediliyor. Her şeyden önemlisi darbeye karşı demokrasi adına sokağa çıkmış insanlara, ateş açılması karşısında 'susan bir dünya' meşruiyetle, hukukla, demokrasiyle tüm bağını koparmaya doğru gidiyor.Barışçıl gösteriler sırasında yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi, binlerce kişinin de yaralanması, uluslararası toplumun, daha önce Cumhurbaşkanı Mursi’nin askerî yönetimce indirilmesine ‘darbe’ denmemesinin, bugünkü katliamlara cesaret verdiği,. Başbakanlık açıklamasında, “Açıkça görülmektedir ki uluslararası toplumun Mısır’da demokrasiye ve anayasal meşruiyete sahip çıkmak yerine, askerî darbeye destek vermesi ve bundan önceki katliamlara sessiz kalması, bugünkü müdahale için mevcut idareyi cesaretlendirmiştir. BM Güvenlik Konseyi ve Arap Ligi başta olmak üzere uluslararası topluluk, bu katliamın durdurulması için derhal harekete geçmelidir
Mısır’daki geçici yönetimden “Kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları gerçekleştirenler hakkında inandırıcı ve şeffaf adli soruşturma yürütmeye, başta Muhammed Mursi olmak üzere tüm siyasi tutukluları serbest bırakmaya ve gerçek ve kapsayıcı bir siyasi geçiş süreci başlatmaya davet ediyoruz” dedi.

ÇİMEN’DEN VİCDAN ÇAĞRISI
AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen, Mısır’da yaşanan askeri darbenin ardından meydana gelen katliamların, demokrasi tarihinin kara sayfalarına geçecek cinayetlere dönüştüğünü belirterek, bu vahşet karşısında sessiz kalanların masum halkların hafızasından asla silinmeyeceğini söyledi.
İslam Dünyası’ndaki orduların kime karşı konumlandığının artık bütün açıklığıyla görüldüğünü belirten Başkan Çimen, Mısır’da asker-sivil bürokrat darbeciler eliyle gerçekleştirilen vahşi oyunun artık tahammül sınırlarını çoktan aştığını belirterek uluslararası sistemin söz konusu katliamlar karşısında bu saatten sonra sessiz kalmasının büyük bir ihanet olacağını ifade etti.
Mısır’da, Müslüman Kardeşlerimize yönelik yürütülen sistematik katliamların yaşandığı bir ortamda, Müslüman bireyler olarak bu duruma sessiz kalmayacaklarını belirten Çimen, Gümüşhane’de gerçekleştirilecek Kuşburnu-Pestil Festivali’nin bu ortamda yapılmasının insanlık ve vicdani değerler açısından kabul edilmesinin mümkün olamayacağını belirterek, festivalin ileri ki bir tarihte yapılması için ertelenmesini istedi. Çimen, “Masum kanı akıtan darbeci tüm girişimleri buradan bir kez daha lanetliyorum. Bizim nezdimizde Adeviyye Meydanı ne ise Zafer Meydanı da odur. Adeviyye’de masum ve silahsız kardeşlerimizin kanları oluk oluk akıtılırken, bizim burada Gümüşhane’de, Zafer Meydanı’nda eğlenceye gark olmamız büyük bir şuursuzluk olarak hanemize yazılır. Bu nedenle bir kez daha ifade ediyoruz, festival ilerideki bir tarihe ertelensin. Çanakkale’de yatan yüzlerce Mısırlı Şehit Kardeşimizin ruhunu incitmeyelim. Festival Düzenleme Komitesi’nin bizimle aynı hassasiyetler içinde olduğunu biliyor, bu tarihi kararı alacağına yürekten inanıyorum” dedi.

MISIR’DAKİ OLAYLAR NEDENİYLE GİRMANA ŞENLİKLERİ ERTELENDİ
Malatya’nın Hekimhan İlçesi Girmana beldesinde düzenlenmesi planlanan şenlikler, Mısır’da yaşanan olaylar nedeniyle ertelendiği bildirildi.
Girmana Belediye Başkanı Kaya Akgül, Gazeteciler Cemiyeti’nden yaptığı basın açıklamasında konuyla ilgili şu açıklamada bulundu, “Mısır’daki katliamlar nedeniyle Girmana’da gerçekleştireceğimiz kültür ve sanat şenliklerini ileriki bir tarihe erteledik” dedi.

“ORDUNUN GÖREVİ VATANDAŞI KATLETMEK DEĞİL, KORUMAKTIR”
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Mısır’da darbe karşıtlarına karşı yapılan katliamları nefretle kınadığını söyledi.
Bir devletin ordusunun görevinin vatandaşları öldürmek, katletmek değil, onları korumak olduğunu belirten Başkan Çakır, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Mısır’da yaşananlar, darbenin çirkin ve iğrenç yüzünü bir kere daha açıkça göstermiştir. Ülkede ilk kez yapılan demokratik seçimlerle göreve gelen hükümete karşı yapılan darbe, demokrasi ve insan hakları gibi olguların ön sıralara yerleştiği çağımızda asla kabul edilemez. Sudan bahanelerle darbe yapan askeri cunta, yaptığı katliamlarla asıl amacını açıkça belli etmiştir. Her ordunun olduğu gibi Mısır ordusunun da görevi vatandaşlarını öldürmek, katletmek değil, onları hangi görüşten etnik kökenden olurlarsa olsunlar can ve mal güvenliklerini sağlamak ve korumaktır.
Dünyada barışın, demokrasinin, insan haklarının, hukukun egemen olmasını istiyorsak, bu tür darbe ve katliamlara karşı bütün dünyanın tek vücut olması gerekir. Ancak, maalesef görüyoruz ki, darbeye ve ardından yüzlerce kişinin katledilmesine karşı başta Avrupa olmak üzere bütün dünya sessiz kalmaktadır. Bu manzara dünya barışı adına üzüntü vericidir.
Mısır’da yaşanan darbe ve akabinde kendi halkına karşı yapılan katliamları Malatyalı hemşerilerim adına bir kez daha nefret ve şiddetle kınıyor, katliamda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, Zaferin er veya geç Mısır halkının özgür iradeleriyle tecelli edeceğine olan inancımızı yineliyorum.”

“GEZİ PARKI EYLEMLERİNE KATILAN AYDINLAR, MISIR KONUSUNDA SESSİZ KALMALARINI PROTESTO EDİYORUZ”
HUKUK-DER Malatya Şube Başkanı Avukat Ali Bakan, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı lanetleyerek, sivil toplum kuruluşlarının ve bazı siyasi partilerin Mısır’daki katliam karşısında sessiz kalmasını protesto ettiklerini söyledi.
Avukat Ali Bakan, Mısır’daki katliamlar nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“Mısır, demokrat geçinenler için hatta demokrasinin bayraktarlığını yaptığını iddia edenler için gerçek anlamda bir turnusol olmaya devam etmektedir. Hangi taraftan bakarsak bakalım, darbe tüm çirkinliği ile varlığını kalıcı kılmaya devam etmektedir. Bu çerçevede insan öldürmenin dahi meşru görüldüğü bir durumla karşı karşıyayız. Aşikar olan bir gerçek var ki kendisini demokrat olarak takdim eden çok sayıda ülke ve lider, Mısır'daki demokrasi oyununda imtihanı kaybetmişlerdir. Biz hukukçular olarak dünyanın neresinde olursa olsun darbeler nasıl veya kime karşı yapılırsa yapılsın her zaman darbelerin ve darbecilerin karşısında olacağız.”
Bakan, İstanbul Taksim’deki ağaç katliamı üzerinden demokrasi ve özgürlüklerden bahseden Türkiye’deki bazı aydınların, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin Mısır’daki katliam karşısında sessiz kalmasını protesto ettiklerini kaydetti.

ZENGİBAR FESTİVALİ İPTAL EDİLDİ
60. Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali, Mısır’da meydana gelen olaylar üzerine iptal edildi.
Gece toplanan festival düzenleme komitesi, yarın başlaması gereken 60. Darende Zengibar Karakucak Güreş ve Kültür Festivali’ni, Mısır’da meydana gelen olaylar nedeniyle iptal etti. Komite, festival kapsamında yarın Mısır’da ölenler için gıyabi cenaze namazı kılınmasını ve sünnet töreninin yapılmasını kararlaştırarak, diğer tüm etkinlikleri iptal etti.
Komite, iptal nedeniyle yazılı bir açıklama yapacak.

MALATYA TSO'DAN MISIR'DAKİ OLAYLARA TEPKİ
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yapılan açıklamada, Mısır'da meydana gelen olaylara tepki gösterildi.
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ve TSO Meclis Başkanı Sami Payza imzası ile yapılan ortak açıklamada, “Mısır’da güvenlik güçlerince sivil ve barışçıl gösterilere karşı başlatılan kanlı müdahalede halihazırda yüzlerce insanın hayatını kaybetmesinden ve binlerce kişinin yaralanmasından büyük üzüntü ve kaygı duymaktayız. Bu tür müdahalelerin Mısır’ın iç barışına ve huzuruna ciddi anlamda büyük yaralar vereceğini açıkça görmekteyiz. Kendi halkına acımasızca şiddet uygulayan liderlerin, demokrasiye dönüşünde hesap vermeleri kaçınılmazdır. Dış güçlerin güdümünde halkına zulmedenler döktükleri kanda boğulmaya mahkumdurlar. Mevcut cunta yönetimi içerisinde yapılan bu zulme rıza göstermeyenler mutlak surette karşı duruş sergileyecektir. Bu durum evvelden beri korkumuz olan kardeş Mısır halkını iç savaşa sürükleyecektir. Şu ana kadar demokrasiye dönüş için silahsız ve şiddetten yoksun haklı taleplerini dile getiren kardeş Mısır halkının provokasyonlara kapılmadan hareket etmeleri ve bu yöndeki barışçıl yoldan ayrılmamaları gerekmektedir. Dost ve kardeş Mısır’ın içinden geçmekte olduğu bu hassas dönemde tüm Mısır vatandaşlarının can güvenliğini korumaktan sorumlu olan güvenlik güçlerinin bu sorumluluk bilinci içinde hareket etmeleri Mısır'ın iç barışı açısından mutlak zorunluluktur. Darbeci yönetim kendi halkının iradesine saygı çerçevesinde olaylara derhal son vermelidir” denildi.
TSO’nun açıklamasında, şu ifadelere de yer verildi: “Mısır’da halkın özgür iradesine dayalı, anayasal meşrutiyeti esas alan demokratik yönetime bir an önce geçilmesinin bir zorunluluk haline geldiğinin inancındayız. Mısır güvenlik güçlerinin sivil ve barışçıl göstericilere yönelik bu kanlı müdahalesi, kardeş Mısır halkının kapsayıcı bir geçiş süreci sonucunda demokrasiye yeniden dönüşü yönündeki ümitlere ciddi bir darbe vurmuştur. Mısır’daki geçici yönetimi kendi halkına karşı kanlı eylemlerde bulunmaya son vermeye, 30 Haziran 2013 tarihinden bu yana yaşanan katliamları yapanları şiddetle kınıyoruz.”

KATLEDİLEN MISIRLILAR İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI
Mısır’da sabah saatlerinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenler için Van’da gıyabi cenaze namazı kılındı.
Vanlılar, Mısır'da sabah yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için Hz. Ömer Camii’nin avlusunda ikindi namazını müteakip saf tuttu. Kadınların da ayrı saf tuttuğu gıyabi cenaze namazında Mısırlılar için gözyaşı dökülüp dualar edildi. Namaz öncesi ve sonrası sık sık tekbir getiren kalabalık, namaz sonrası İsrail ve Amerika Devlet Başkanlarının posterleriyle bayraklarını ateşe verdi.
Kalabalık, Müslüman Kardeşlerle Yardımlaşma İnisiyatifi üyesi Levent Dargın tarafından yapılan açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

 
Ormancılıkta Erzurum farkı
 
“Muş’taki ermeni oyununu bozacağız”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Jandarma’dan uyuşturucu operasyonu
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı, 4 farklı noktaya eş zamanlı düzenlediği ...
Kars yolunda kaçakçılık operasyonu
Kars İl Emniyet Müdürlüğü’nce sigara kaçakçılarına yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Serinlemek onların da hakkı
Narman ilçesinde artan hava sıcaklığı hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor.
 
En fazla talep Erzurum’dan
Ekşi pestil üreticisi Köksal, bölgede en fazla talebin Erzurum’dan olduğunu söyledi.
Orgeneral Turmuş’tan veda ziyareti
3.Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş Belediye Başkanı Yüksel Çakır’ı makamında ziyaret etti.
Al köylüleri kayıp Gülali’yi arıyor
Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Al köyünde 3 gündür kaybolan Gülali Ünlü’den haber alınamıyor.
 
Yoncalı’da şenlik coşkusu
Bayburt şu ana kadar görmediği bir şenliğe ev sahibi yaptı. Bayburt’un ...
Bu Şenliğe Erzurum'dan da Katılım Var!
Bayburt şu ana kadar görmediği bir şenliğe ev sahibi yaptı. Şehirin kuzeydoğusunda ...
Çifte bayram yaşadılar
Ardahan’ın Posof ilçesinde kaybolduktan 3 gün sonra bulunan 4 yaşındaki ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri