Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2021 Çarşamba - 04:45

Dönmez: 'Artık Şampiyonlar Ligi’ndeyiz'

Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da altıncı, dünyada on üçüncü sırada yer aldığını hatırlatarak, “Futboldan bir benzetme yaparsak, bir zamanlar yenilenebilir enerji alanında amatör kümedeyken, bugün artık Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz” dedi.

Dönmez:  Artık Şampiyonlar Ligi’ndeyiz

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da altıncı, dünyada on üçüncü sırada yer aldığını hatırlatarak, “Futboldan bir benzetme yaparsak, bir zamanlar yenilenebilir enerji alanında amatör kümedeyken, bugün artık Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) 12. Olağan Genel Kurulu’na bakanlık binasından video konferans yöntemiyle katıldı. Burada konuşan Bakan Dönmez, 22 Haziran’ın Dünya Yenilenebilir Enerji Günü (World REnew Day) olarak olduğunu anımsatarak, “Bu günü dünyada en fazla kutlamayı hak eden ülkelerden birisi hiç şüphesiz Türkiye. 2002 yılına kadar yapılan yatırımların 4 katından daha fazlasını son 19 yılda yaptık” diye konuştu.
Türkiye’nin 20 yıl önce küresel yenilenebilir enerji istatistikleri içerisinde son sıralarda yer alırken, şu an yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da altıncı dünyada ise on üçüncü sırada yer aldığını dile getiren Bakan Dönmez, “Malum şu sıralar gündemimiz futbol. Oradan bir benzetme yaparsak şöyle diyebiliriz. Bir zamanlar yenilenebilir enerji alanında amatör kümedeyken, bugün artık Şampiyonlar Ligi’nde mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 20 yıl öncesine kadar rüzgarın, biyokütlenin, jeotermalin toplam kurulu gücünün 19-28 megavat arasında olduğunu, bugün ise rüzgarda kurulu gücün 10 bin megavatı zorladığını söyleyerek, “Güneş zaten 2014 yılında portfoyümüze ilk defa girdi. Sadece 7 yılda orada da 7 bin 154 megavat kurulu güce ulaştık. Bütün bunlar uzun dönemli politikaların, güçlü bir siyasi iradenin, sağlam ekonominin, Türkiye’nin enerji potansiyeline duyulan güvenin bir yansıması” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Dönmez, bakanlık olarak yenilenebilir enerjinin her gün bir adım daha ileri gittikleri bir enerji çeşidi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Türkiye olarak yeni bir hikayeyi daha nakış nakış dokuyoruz. Ülkemizi üreten, kendi teknolojisi, insan kaynağı ve bilgi birikimiyle dünyayla çok daha başarılı bir şekilde rekabet edebilen bir role büründürüyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde giriştiğimiz bu süreç, savunma sanayinden yenilenebilir enerji teknolojilerine, denizlerdeki arama ve sondaj çalışmalarımızdan madenciliğe kadar her alanda yeni bir vizyon ortaya koyuyor. Bu yepyeni anlayışla uzun vadeli, sabır gerektiren ve daha derinlemesine incelenmesi gereken projeleri de kararlılıkla hayata geçiriyoruz.”
Türkiye’ye ve Türk milletinin kabiliyetine inanmayanların projelerine karşı çıktıklarına vurgu yapan Bakan Dönmez, “Gemilerimizi ülkemize kazandırdığımızda, !Aldınız ama arayamazsınız’ dediler. Sonra, ‘Aradınız ama bulamazsınız’ dediler. Şimdi de ‘Buldunuz ama çıkaramazsınız’ diyorlar. Bizim onlara cevabımız belli. Nasıl bulduysak öyle çıkaracağız inşallah” diye konuştu.
Bakan Dönmez, Türkiye’yi sadece enerjide değil enerji teknolojilerinde de merkez ülke haline getirdiklerini belirterek, “Özellikle yenilenebilir enerjide ortaya koyduğumuz projelerde yerli teknoloji gibi şartlarla yatırımcılarımızı AR-GE ve inovasyona yönlendiriyoruz. Bu teşviğimizin en güzel örneklerinden birisi Ankara’da kurulan Avrupa ve Ortadoğu’nun ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikası oldu” dedi.
Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali Karapınar GES’te kullanılan panelleri üreten fabrikalarla güneşte yerli teknoloji için düğmeye basıldığını dile getiren Bakan Dönmez, “Bir diğer örnek teknoloji projemizi ise Keban’da gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallerinden birisi olan Keban’daki sekiz jeneratörümüzün üçünü yerlileştirmeyi başardık. Böylece hem cari açığın kapanması için hem de teknolojik birikim için hayati bir adım attık” ifadelerine yer verdi.
Bakan Dönmez, denizlerde yapılan sondajlara yardımcı olan su altı robotları Kaşif’ten yerli otomobil TOGG’un bataryasında kullanılacak yerli lityum tesisine kadar birçok alanda yerli teknolojiyi oyuna dahil ettiklerini hatırlatarak, “Yerli lityum üretimimiz de başladı. Bugüne kadar yaklaşık 150 kilogram lityum karbonat ürettik. Yıllık 600 ton üretecek asıl tesisimiz için de parametre oluşturma çalışmalarımız başladı. Bu anlayışımızla hem maddi hem de beşeri yatırımlarımızı sonuna kadar sürdürmeyi amaçlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

 
MEB’den ‘Birlikte Yürüyelim’ projesi
 
Erzurum 5 ayda 131 marka çıkardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması yayımlandı
Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2020 açıklandı. ...
KUDAKA’dan Erzurum değerlerine tanıtım desteği
Türk Halk Müziği sanatçısı Sevcan Orhan ve ekibi “Sevcan’la Lezzet Yolunda” ...
Doğu Anadolu Ticaret yolları yenileniyor
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı Kars’ı Gürcistan’a modern, yüksek kalitede ...
 
Erzurum'un teşvikli yatırım sayısı 454’e ulaştı
DOSİAD - Erzurum’da Teşvikli yatırım sayısı 4 aylık süreçte 15, 2001 -2021 ...
Erzurum Mayıs ayı denge verileri açıklandı
DOSİAD - Erzurum dönemde, il gelirinde Van’ın ardından 2’inci, tahsil ...
Erzurum 5 ayda 17 Faydalı Model üretti
DOSİAD - Erzurum Faydalı Model üretimi bazında Bölge liderliğini korudu. ...
 
İhracat Eylem Planı açıklandı
Türkiye İhracatçılar Meclisinin projesi olan “Dünyayı tüketmeden, dünya ...
Yücelik il ekonomisini değerlendirdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ...
DAP İdaresinden Süt üreticilerine destek
Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından seyyar süt sağım makine projesine ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri