Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
448 gıda işletmesi denetlendi
448 gıda işletmesi denetlendi
Cirit maçlarında nefes kesen anlar
Cirit maçlarında nefes kesen anlar
HABERLER>GUNCEL
4 Ekim 2011 Salı - 01:37

Dünya Akdağ’ın başarısını konuşuyor

Sağlık Bakanı Akdağ , kendisinin talihli bir Sağlık Bakanı olduğu belirterek bunun sebebinin Başbakan'ın sigaraya karşı verdiği savaş olduğunu söyledi. Akdağ başarının sırrında algıyı iyi yönetmenin olduğunu belirterek, halkın desteğini alan 'Dumansız Hava Sahası' adlı bir kampanyayı yürüttüklerini ifade etti. Halkın desteğini arkalarına aldıklarını kaydeden Akdağ, "Sigarda karşıtı politikalar Türkiye'yi bir dünya lideri haline getirdi" dedi.

Dünya Akdağ’ın başarısını konuşuyor

AHMET UMUR ÖZTÜRK(İHA) –
Sağlık Bakanı Akdağ , kendisinin talihli bir Sağlık Bakanı olduğu belirterek bunun sebebinin Başbakan'ın sigaraya karşı verdiği savaş olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı'nın vergileri çok iyi yönettiğini söyleyen Bakan Akdağ, Maliye Bakanı Şimşek'e teşekkür etti. Bakan Akdağ başarının sırrında algıyı iyi yönetmenin olduğunu belirterek, halkın desteğini alan 'Dumansız Hava Sahası' adlı bir kampanyayı yürüttüklerini ifade etti. Halkın desteğini arkalarına aldıklarını kaydeden Akdağ, "Sigarda karşıtı politikalar Türkiye'yi bir dünya lideri haline getirdi" dedi.
ŞİMŞEK’İN DEĞERLENDİRMESİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dünyada 5 milyon insanın sigaradan dolayı ortaya çıkan hastalıklardan öldüğünü belirterek, önlem alınmadığı takdirde bu sayının 8 milyona çıkacağını ifade etti. Şimşek, "Biz Türkiye'de bunu sınırlamak istiyoruz. Hakikaten bizim için beşeri sermayenin verimliliği son derece önemlidir" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ Dedeman Oteli'nde düzenlenen 'Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi' konulu toplantıya katıldı. Bakan Şimşek, bir Maliye Bakanı olarak hiçbir vatandaşın sigara içmemesini, devletin kasasına sigara vergilerinden bir kuruş girmemesini istediğini söyledi. Bakan Şimşek, Türkiye'nin doğal kaynak zengini olmaktan çok beşeri kaynak zengini olduğunu söyleyerek, beşeri sermayenin önemine işaret etti. Bakan Şimşek, dünyada 5 milyon insanın sigaradan
dolayı yaşadığı hastalıklardan öldüğünü belirterek, önlem alınmadığı takdirde bu sayının 8 milyona çıkacağını ifade etti. Şimşek, "Biz Türkiye'de bunu sınırlamak istiyoruz. Hakikaten bizim için beşeri sermayenin verimliliği son derece önemlidir" dedi.
2009 yılında küresel krizinde en kolay kabul edilen vergilerin sigara ile ilgili olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, sigaraya karşı reklamlarında etkileyici olduğunu söyledi. Sigara tüketiminde yüzde 13'e yakın bir azalma olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, "2009'da 107,5 milyar olan yıllık sigara tüketimi 2010 yılında 93,4 milyara düşmüş durumda. O nedenle vergilerimizi çok artırmamıza rağmen gelirlerimizde çok büyük bir artış söz konusu değil" diye konuştu.

"2003'TE 6,2 MİLYAR LİRA ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ALIYORDUK, 2010'DA 14,7 MİLYARA ÇIKTI"
Sigara paket fiyatının 2,1 TL'den bugün ortalama 5,8'e, ortalama artışın yüzde 142, vergi artışının ise 1,1 TL'den 3,2'ye ortalama olarak ise yüzde 173'e çıktığını söyledi. Şimşek, "2003 yılında 6,2 milyar lira özel tüketim vergisi alıyorduk. Bu 2010'da ise 14,7 milyara çıktı. Bu sene de 15 milyar civarında olmasını bekliyoruz" dedi.
Sigarada paket başına maktu vergi almadıklarını, aynı zamanda oransal vergi aldıklarını belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin vergi sisteminin Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu olduğunu ifade etti. Türkiye'de 2003'te nispi vergilerin yüzde 55,3'ten bugün yüzde 63'e çıktığını kaydeden Şimşek, ''Bugün, satın aldığınız herhangi bir sigaranın yüzde 78'i vergi. Bu vergi sistemi açısından tabi ki çok yüksek bir vergi ama insan sağlığı söz konusu olduğu için bu konuda en ufak bir tereddüdümüz yok'' dedi.
Türkiye'deki sigara fiyatlarının 3 dolar civarında olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, komşu ülkelerde ise 1 dolar civarında satıldığını ve Türkiye'ye kaçak sigara girişinde artış olduğunu kaydetti. Şimşek, komşu ülkelere de seslenerek, bu ülkelerin gelire ihtiyacı olduğunu ve bu soruna çözüm yolunu önererek, ''Buyurun size en önemli kaynak. Bir yandan insan kaynağınızı, beşeri sermayenizi güçlendireceksiniz. Çok daha verimli olacak, beşeri sermayeniz, sigara nedeniyle heba olmayacak. Bir de vergi geliri
elde edecekler. Bu ülkelerin, altyapı, eğitim, sağlık, Ar-Ge'de ne kadar geride olduklarını gelişmiş ülkelere oranla biliyoruz. O zaman karşımızda büyük bir fırsat var. Bu ülkelerde kendi fiyatlarını, sigara vergilerini artırırlarsa bize büyük yardımları olur'' diye konuştu.
Tütün ürünlerinin kullanımının hala yüksek olduğunu belirten Şimşek, bu konuda ailelere önemli görevler düştüğünü ifade etti. Sigara kullanımın azaltılması konusunda toplumsal duyarlılığın arttırılması gerektiğinin altını çizen Bakan Şimşek, ''Vergilerden fedakarlık yapıp insan sağlığını korumak için ne gerekiyorsa bu çabalara devam edeceğiz''dedi.
"SİGARDA KARŞITI POLİTİKALAR TÜRKİYE'Yİ BİR DÜNYA LİDERİ HALİNE GETİRDİ"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, kendisinin talihli bir Sağlık Bakanı olduğu belirterek bunun sebebinin Başbakan'ın sigaraya karşı verdiği savaş olduğunu söyledi. Maliye Bakanlığı'nın vergileri çok iyi yönettiğini söyleyen Bakan Akdağ, Maliye Bakanı Şimşek'e teşekkür etti. Bakan Akdağ başarının sırrında algıyı iyi yönetmenin olduğunu belirterek, halkın desteğini alan 'Dumansız Hava Sahası' adlı bir kampanyayı yürüttüklerini ifade etti. Halkın desteğini arkalarına aldıklarını kaydeden Akdağ, "Sigarda karşıtı politikalar Türkiye'yi bir dünya lideri haline getirdi" dedi.
Ulusal medya kampanyaları konusunda Türkiye'nin öncü rol oynadığının altını çizen Bakan Akdağ, Tütün Kontrol Sözleşmesi'nin imzalanması ve ülkelerin teşviki konusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün yol gösterici olduğunu belirtti. Toplantıda, küçük bir çocuğun ağlayarak babasının sigara içmemesini istemesini gösteren klipin de kullanılabileceğini belirten Akdağ, çocuklara da ebeveynlerini evlerde kontrol ettikleri için teşekkür etti. Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı duyarlılığı alkol tüketimi konusunda
göstermesini istedi. Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü vergilendirme ile ilgili konu da dahil olmak üzere kararlılığının arttırması gerekiyor. Türkiye'nin alkol tüketiminin düşük, Avrupa ortalamasın9ın beşte biri oranındadır. Dünya Sağlık Örgütü ve vergilerle ilgilenen sizler, bu zararlı alkol kullanımı konusundaki tedbirlerinde bir an önce tıpkı sigarada olduğu gibi en az sigarada olduğu kadar etkililikle ortaya konması için mücadele etmelisiniz" ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Temsilcisi Douglas Bettcher, sigaranın 6 milyon kişinin hayatına mal olduğunu belirterek, bunun önlenebilecek bir durum olduğunu kaydetti. Bettcher, sigaradan, HIV, tüberküloz ve malarya hastalıklarının toplamından daha fazla ölen insan sayısının olduğunu kaydeden Bettcher, halka açık yerlerde sigara yasakları, vergi artışları, sigara reklamlarının yasaklanması gibi bazı önerilerde bulundu ve Türkiye'nin sigara içenlerin azaltılması yönünde örnek ülke olduğunu söyledi.

 
CHP’den Ödük çıkarması
 
‘Bir bardak suda fırtına koparıyorlar’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ovit’e kış geldi
Kar yağışı ve soğuk hava Ovit Dağı'nda da etkili oldu. Rize'nin İkizdere ...
A.Yesevi Mahallesi su baskını yaşamayacak
Aziziye Belediyesi Ahmet Yesevi, Bilali Habeş ve Sultan Alparslan Mahallesi’nde ...
Levha terörü bitmiyor..
Can güvenliği bakımından çok önemli olan karayollarındaki levhaların her ...
 
13 kişiyle konuşması yasak
Erzurum'un Bağbaşı Beldesinde HES eylemine katıldığı için Tortum Sulh ...
Doğu aklaştı…
Doğu Anadolu Bölgesinde kış kendini göstermeye başladı. Erzurum Palandöken ...
Palandöken beyaz örtüsüne kavuştu
Cumartesi günü Palandöken Dağı'na mevsimin ilk karı yağdı.
 
Ekim donduracak
Erzurum’da gece hava sıcaklığı eksi derecelere inecek. Devlet Meteoroloji ...
Bozdağ’dan anlamlı vurgu..
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, camilerin yeryüzündeki Allah'ın mescitleri ...
‘Din ve vicdan hürriyeti evrensel hak ‘
''Yeni Anayasada Din ve Vicdan Hürriyeti'' konulu panelde konuşan Diyanet ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri