Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
14 Mart 2014 Cuma - 02:40

ERDEF’ten ‘Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa’ Paneli

SÜLEYMAN GÜRAKSIN-Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF), Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96’ncı yılı nedeniyle "Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa" konulu bir panel düzenledi.

ERDEF’ten  ‘Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa’ Paneli

Erzurum Dernekler Federasyonu (ERDEF), Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96’ncı yılı nedeniyle "Erzurum ve Kazım Karabekir Paşa" konulu bir panel düzenledi. Panelde Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, Prof.Dr. İbrahim Ethem Atnur ve Prof.Dr. Taha Niyazi Karaca 12 Mart 1918 sürecinde Erzurum Tarihi’ni değerlendirdi, Kazım Karabekir Paşa’nın destansı mücadelesini paylaştı.

ÖNAL’IN SUNUMU

Panelin açılışında konuşan ERDEF Başkanı  Feridun Önal, Erzurum Tarihi’ne panel ve konferanslarla hizmet edeceklerini vurguladı. Önal, Kazım Karabekir'in Cumhuriyet tarihimizin yanı sıra Erzurum tarihinde de önemli rol oynadığını kaydederek, Ermeni zulmüne son verdiğini söyledi. Sunumda İstiklal marşımızın kabulünün 93’üncü yılının milletçe saygı ve şükranla idrak edildiğini hatırlatan Önel, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

KARACA TARİHE IŞIK TUTTU

Panelist Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla tarihi süreci hatırlatarak,  tarihten ders alarak geleceğimize yön vermemiz gerektiğini belirtti. Karaca, 12 Mart 1918'in tarihi bir dönem olduğunu ifade ederek, 19. Yüzyılın Türkler için acı dolu bir yüz yıl olduğunun altını çizdi.  19’uncu Yüzyılın aynı zamanda Osmanlı’nın çöküşü, Türkleri Orta Asya ya geri gönderme planlarının tarihini içerdiğini hatırlatan Karaca, Aziziye’de yaşanan destansı direnişi dile getirdi.

Aziziye Tabyaları ve burada yaşanan efsanevi kahramanlıkların romanlaştırılmadığını esefle kaydeden Karaca, Büyük Ermenistan sevdasıyla ermeni çetelerinin Erzurum’da yaptığı katliamları anlatarak bu zulme Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk Ordusu’nun son verdiğini ve Erzurum halkının Nene Hatun’un şahsında Aziziye’de bir destan yazdığını belirtti.

ATNUR 1914-1918 DÖNEMİNİ ANLATTI

Diğer panelist Prof.Dr. İbrahim Ethem Atnur da  dadaşların milli mücadeleye ışık tuttuğunu vurgulayarak, 1914-1918 döneminde bölgede yaşanan olayları tarihi perspektifte aktardı.

Rusların Erzurum’u işgal ettiği dönemde Sivas, Bitlis, Trabzon gibi illerin Erzurum'a yiyecek ve giyecek temin ettiklerini, Bakü Müslüman-ı Hayriye Cemiyeti’nin Erzurum'a ciddi yardımlarının olduğunu kaydeden Atnur;  Rusların Erzurum'u işgalinin Ermenileri cesaretlendirerek katliamlar yapmaya sevkettiğini, işgal ile birlikte Erzurum'dan göçlerin başladığını, Ocak 1916 da göçün hızlandığını ve trajik bir hal aldığını, 448 bin Erzurumlunun göç yoluna çıktığını bunlardan 207 bininin yaygın hastalık, yetersiz gıda ve giyimsizlikten hayatlarını kaybettiklerini anlattı.

1917 yılı sonlarında Bolşevik ihtilali  ile Ruslar çekilirken Ermeniler in Erzurum’da katliam yaptıklarını, bu zulmün12 Mart 1918 de Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Ordunun Erzurum’a girmesiyle sona erdiğini hatırlatan Atnur, Erzurum'un düşman zulmünü bilen bir şehir olduğunu, bu nedenle de İzmir işgaline en sert tepkiyi ve direnişi Erzurum'un verdiğini söyledi.

TİMSAL HANIM BABASI KAZIM KARABEKİR PAŞA’YI ANLATTI

Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir, aslen Karamanlı olmasına rağmen Erzurum halkının babası Kazım Karabekir Paşa’ya sevgi ve saygısından dolayı onu bir Erzurumlu olarak kabul ettiğini anlattı. Timsal Karabekir, Babası Kazım Karabekir Paşa’nın savaşa gittiği zamanlarda yanında mutlaka Kuran-ı Kerim taşıdığını, ailesi ve milletine en büyük tavsiyesinin  " Hür Öl, Esir Yaşama " ilkesini emrettiğini söyledi.

Konuşmasında Ermenilerin tarihe iftira ederek sözde bir soykırım yalanı uydurdukları ve 2015’te bu yalan üzerinden ciddi bir iftira kampanyası başlatmaya hazırlandıklarını söyleyen Timsal Karabekir, gençlerin tarihlerine, benliklerine sahip çıkarak bu iftira kampanyalarına karşı bilinçli olması gerektiğini vurguladı.

Kazım Karabekir'in yetim kalan Türk evlatlarına fahri babalık yaptığını, onların iyi bir eğitim almasına katkı sağladığını  söyleyen Timsal Karabekir, Paşa’nın sadece Türklere değil, Ermeni yetimleriyle de ilgilenerek onları Ermeni yetimhanesi ne göndererek iyilik yaptığını ifade etti.

 

 
PFDK’dan Büyükşehir’e ağır ceza…
 
Kredi talebinde artış
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alperen Yiğit 15 Mart 2014 Cumartesi 22:31

Çok güzel bir programdı tek olumsuzluk Etimesgut Olurlular Dernek Başkanının yanında getirdiği küçük çocukların gürültüsü rahatsız ediciydi. Federasyon yetkililerinin uyarısına rağmen çocukların gürültüsü devam etti. Ankara Erzurum Dernekler Federasyonuna bu güzel paneli hafızalarımıza kazındı. Federasyon yetkililerine şükranlarımı sunuyorum.

Yorumu oyla      6      4  
Melek 14 Mart 2014 Cuma 21:20

Kurtuluş savaşımızın doğu cephesindeki kahramanlarından Kazım KARABEKİR'i ve onunla beraber bugünlerimizi bize armağan eden değerli silah arkadaşlarını minnet ve şükranla anıyorum. ERDEF'in çalışmalarını beğeni ile takip ediyorum. Emeğinize teşekkürler...

Yorumu oyla      8      4  
kemal çoköz 14 Mart 2014 Cuma 15:19

çok iyi hatipler vardı ancak çocuk sesi sonradan gelen bir gurup kızlı erkekli hiçbiri Erzurumlu olmayanacaip tip ve konuşmalardan konuşulanların çoğunu anlayamadık

Yorumu oyla      7      5  
Alaaddin 14 Mart 2014 Cuma 15:16

12 Mart Erzurum'un Düşman İşgalinden Kurtuluşu İşte bu şekilde kutlanmalı. ERDEF Yönetim Kurulunu ve Başkanını tebrik ediyorum. Kimileri Ermeni şerefsizlerin katlettiği atalarımızın katlini davul zurna ve türkü eşliğinde kutluyor. Bu onlara örnek olur inşallah.

Yorumu oyla      7      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Akif büyük dava adamı’
12 Mart İstiklal Marş’ının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’ u Anma Programı ...
‘Akif milli mücadele ruhunun şairiydi’
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Göktaş‘ın konuşmacı ...
Büyükşehir’den 12 Mart Şöleni
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı`nca ...
 
Palandöken’de sanatla milli coşku buluştu
Erzurum Palandöken İlçe Belediyesi, iki büyük milli coşkuyu sanatsal etkinlikle ...
Koçak: ‘İstiklal Marşı Milli dirilişin ifadesi’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ‘İstiklal Marşı, ...
ERVAK’tan 12 Mart’a çağdaş yaklaşım
Güzel, “12 Martlar artık Ermeni askeri kıyafetine sokulmuş garibanların, ...
 
Karabağ: ‘Erzurum Türkiye’nin mihenk taşıdır’
Erzurum denilince akla kahramanlık, cumhuriyet, Atatürk ve Türk bayrağı ...
İzmir’de 12 Mart coşkusu
Bayraklı Dernekler Birliği Platformu tarafından düzenlenen Erzurum’un ...
Aslan, destan yazan Türk Analarını anlattı
SÜLEYMAN GÜRAKSIN-Erzurumlu Araştırmacı Tarihçi Mukaddes Aslan ''İstiklal ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri