Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) 2014 yılı değerlendirme toplantısı ve Aralık ayı meclis toplantısı geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Polat Renaissance Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, ETSO Meclis üyeleri, 35 Meslek Komitesi’nin başkan ve üyeleri ile Genç ve Kadın Girişimciler Kurullarının üyeleri katıldı. Meclis Başkanı Saim Özakalın’ın başkanlık ettiği toplantı saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2014 yılı faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. 2014 yılının ETSO açısından hareketli geçtiğini ifade eden Başkan Yücelik, “Oda olarak hedeflerimize, üyelerimizden aldığımız güç ve motivasyonla ulaşmanın çabası içerisindeyiz.
Önemli projelerimizi hayata geçirdik ve daha da fazlasını geçirmenin gayretindeyiz. Bütün bunları sağlamak için ilk şey finansman gibi görünse de, önemli olan üyelerimizden alacağımız güçtür. Bugün bulunduğumuz noktada bir başarı söz konusuysa, bu değerli üyelerimizin başarısıdır” diye konuştu.
“BİR OLALIM, İRİ OLALIM, DİRİ OLALIM”
Konuşmasında, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” diyen Başkan Yücelik, bu ifadenin 1993 yılında Aşkale Çimento’nun özelleştirilmesiyle hayat bulduğunu belirterek, bu örneklerin çoğalmasının Erzurum’un kalkınmasını hızlandıracağını söyledi. Erzurum’da ekonomiyi canlı tutan belli başlı sektörler olduğunu ifade eden Başkan Yücelik şöyle devam etti; “Bunların başında, tarım ve hayvancılık, inşaat, perakendecilik ve turizm sektörleri geliyor. Büyük bir kısmı iklimsel şartlara endeksli olan bu sektörlerde zaman zaman yaşanan sıkıntılar ilimizin ekonomisine de büyük ölçüde etki ediyor. Bölgemiz, uzun yıllar ihmal edilmişliğin acısını çekti. Ekonomik anlamda hızlı bir kalkınmanın anahtarı; üretim yapabilmektir. Üretim; kalkınmanın temelini oluşturur. Bunu temin etmek için, merkezi yönetimin, bölgesel unsurların, mahalli yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının, kısacası herkesin taşın altına elini sokması gerekir. Yıllardan bu yana bölgenin çözülemeyen ekonomik ve sosyal sorunları ancak bu şekilde çözüme kavuşturulabilir.”
“ERZURUM ÇALIŞTAYI, ORTAK AKILLA YAPILDI”
ETSO’nun 2013 yılındaki önemli çalışmalarından birinin, “2. Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu” olduğunu kaydeden Başkan Yücelik şunları söyledi; “İlkini 12 Şubat 2010 tarihinde gerçekleştirdik. 4 yıllık sürenin sonunda bu çalışmanın Erzurum açısından bir değerlendirmesini yaptık. Aradan geçen yıllara rağmen aslında Erzurum’un gündeminin çok değişmediğini gördük. Yaşanan sıkıntılara çözüm bulma konusunda ortak akılla hareket etmek büyük bir önem taşıyor. Erzurum tarihindeki başarısını henüz günümüz modern dünyasına taşıyamadı. Biz Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ilimizin ticari, sanayi, ekonomik sorunlarıyla ilgilendiğimiz gibi sosyal ve kültürel sorunları ile de ilgileniyoruz. Ortak akıl süzgecinden geçirerek çözüme kavuşturmak amacıyla da 2.Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu’ nu yapmak ve 2023’e doğru Erzurum’un gündemini sıcak tutmak istedik. Meclis, meslek komitesi, oda yönetimi, personeli ve akademisyen üyelerden oluşan 16 kişilik bir hazırlık komitesi oluşturduk. 10 gündem başlığı altında Nisan, Mayıs ve Haziran ayları içerisinde toplam 95 saat süren, ilimiz kamu ve özel sektörü temsilcilerinin, üniversitelerimizin, STK temsilcilerimizin katılımıyla 40 çalıştay toplantısı yaptık. Çalıştay hazırlığının sürdürüldüğü 3 aylık dönemde 100 paydaş anketi yapıldı. Çalıştaya konu edilen başlıklar, anketlerden yola çıkılarak belirlendi. 1 milyon nüfuslu; ticaret, tarım ve hayvancılık, sanayi ve üretim, ulaşım ve dış ticaret, eğitim, şehirleşme, turizm-tanıtım ve medya, sağlık ve spor alanlarında yeni istihdam alanları açmış, modernleşmiş bir şehir olması, 2023 Erzurum vizyonu olarak değerlendirilmektedir. Amacımız; bu gündem maddelerinin ortak akılla önümüzdeki 10 yılın şehrimiz açısından sistemli, planlı ve koordineli şekilde yönetilmesine, yaşanabilirliğin artırılmasına, şehrin sahiplenilmesine ve insanımızın yaşam standartlarının yükseltilerek Erzurum’un hak ettiği konuma gelmesine katkıda bulunmaktır.”
VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÇALIŞMALARI
ETSO’nun, 2014’te yürüttüğü önemli çalışmalardan birinin de vakıf üniversitesi çalışmaları olduğunu vurgulayan Başkan Yücelik, “Erzurum'a ve bölgeye büyük bir katma değer sağlayacak, gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak ve kar amacı gütmeyen bir vakıf üniversitesi kurmak odamızın önemli hedeflerinden birisidir. Doğu Anadolu Bölgesi’ne ilk vakıf üniversitesini kazandırma çabasında olan odamız, ETSO Yardım Araştırma Geliştirme Vakfı adına yaptıracağı üniversiteyle ilgili önemli aşamalar kaydetti. Kuracağımız üniversitenin kampüs alanı olarak belirlediğimiz, Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü’ne ait Erzurum-Aziziye karayolu üzerindeki 136 dönümlük arazinin tabusunu aldık. Bu alanda DSİ personelinin ikamet ettiği lojmanlara karşılık da, kurumun şehir merkezindeki yerleşkesinde 40 adet lojman yaptırıyoruz. Uzun zaman alan bürokratik işlemlerin ardından, DSİ 8. Bölge Müdürlüğü ile imzalanan sözleşme çerçevesinde inşa edilecek lojmanların ihalesi yapıldı ve inşaata başlandı. Belirli aşamalardan geçerek gelinen noktada, YÖK’e, ETSO Vakıf Üniversitesi’yle ilgili dosyayı sunacağız. Sonrasında ise kanunlaşma aşamasına kadar her bir aşamayı yakından takip edip en kısa süre üniversitemizin kapılarını gençlerimize açacağız” diye konuştu.
Toplantıda Başkan Yücelik’in konuşmasının ardından ETSO Vakıf Üniversitesi’yle ilgili konular ve ETSO’nun 2015 yılı bütçesi görüşülerek karara bağlandı. Değerlendirme toplantısından sonra aynı otelde katılımcılara akşam yemeği verildi.