Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER) tarafından, Ocak 2022’ye kadar “Tam Akreditasyon” almaya hak kazandı.
Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zühal Güvenalp, ECZAKDER tarafından 2015 yılında, bir yıl akreditasyon aday statüsü verilen Eczacılık Fakültesi'nin yeniden hazırladığı ve Eylül 2015’te sunduğu ” Öz Değerlendirme Raporu’nun, Değerlendirme ve İzleme Ziyareti Ekibi tarafından incelendiğini ve aynı ekip tarafından 23-25 Aralık 2015 tarihinde fakülte ziyareti gerçekleştirildiğini belirtti.
Dekan Güvenalp: “Değerlendirme ve İzleme Ziyareti Ekibi Başkan raporu ve ECZAKDER’in kararı da dikkate alınarak, Eczacılık Fakültesi'nin Aralık 2018 tarihinde, ara değerlendirme yapılması koşuluyla, Ocak 2022’ye kadar 6 yıl süreyle Tam Akreditasyon almaya hak kazandığına, ECZAKDER Yönetim Kurulu tarafından oy birliğiyle karar verildi” dedi.
AKREDİTASYON NEDİR?
Akreditasyon uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin (deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgeleri, personel belgeleri vb) güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.
Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyonu, ilgili uygunluk değerlendirme kuruluşları için yeterlilik kriterlerini belirleyen uluslar arası standardlar, ilgili sektöre özel gereklilikler ve bölgesel veya uluslar arası akreditasyon kuruluşları tarafından belirlenmiş rehber dokümanlarda belirlenmiş, dünya genelinde kabul görmekte olan, gereklilikler esas alınarak gerçekleştirilmektedir.
Akredite bir uygunluk değerlendirme kuruluşunca verilmiş bir uygunluk belgesine sahip bir ürün veya hizmet, bu ürün veya hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri sağlamakta olduğuna dair güven telkin eder. Bu sistematik sayesinde akreditasyon ticarette teknik engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktadır.
Akredite hizmetlerin küresel kabulü noktasında ise akreditasyon hizmetinin kendisinin güvenilirliği konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Akreditasyon kuruluşları arasındaki güven mekanizması ise akreditasyon kuruluşları tarafından oluşturulmuş olan IAF (Uluslararası Akreditasyon Forumu), ILAC (Uluslararası Laborataur Akreditasyonu Birliği ), EA (Avrupa Akreditasyon Birliği) vb uluslar arası veya bölgesel örgütler ile yapılmakta olan çok taraflı tanınma anlaşmaları ile tesis edilmektedir.