Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
9 Ağustos 2011 Salı - 00:46

Epilepsi nöbeti beyini resetliyor

REEM Nöropisikyatri Merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, Sara nöbetlerinin korkutucu tablosunun yanısıra iyi yanlarınında bulunduğunu belirterek, “Nöbet geçirenlerde bir nevi beyin resetlemesi olmaktadır” dedi.

Epilepsi  nöbeti beyini resetliyor

Epilepsi (sara) hastalığının ilk çağlardan beri bilinen çoğunlukla sebebi bulunmayan önemli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Yavuz, “Nöbet geçiren şahısta ani bilinç kaybıyla beraber yere düşme olur. Bu esnada yaralanmalar olabilir. Bazen nöbetin ilk başlaması ile beraber yüksek sesli bağırma ya da çığlık duyulabilir. Arkasından yere düşen kişi de yüz morarması ile birlikte 3-5 dakika süren şiddetli kasılmalar olur. Çığlık sesi ile beraber ani yere düşülmesi ve şiddetli kasılmalar, izleyen şahısları dehşete düşürebilir” dedi.
ESKİSİ KADAR SIK GÖRÜLMÜYOR
Dr. Yavuz, daha sonra şunları söyledi; “Ancak çok şükür ki, epilepsi hastalarının büyük kısmı daha çok küçük nöbetler geçiren hastalardır. Ani bayılma ve kasılmalarla seyreden ürkütücü büyük sara nöbetleri, tedavilerin gelişmesi ile artık eskisi kadar sık görülmemektedir.”
BEYİNİ RESETLİYOR
“Sara nöbetlerinin bu kadar korkutucu tablosunun yanısıra iyi yanları da vardır. Çünkü nöbet geçirenlerde bir nevi beyin resetlemesi olmaktadır. Programları karışan bir bilgisayar nasıl kapatıp açtığınızda düzeliyorsa, aynen beyin de öyle nöbet sonrası rahatlamaktadırlar. Nöbet geçiren hastaların büyük bir kısmı bu rahatlamanın etkisiyle uykuya geçerler. Nöbet ile resetlenme, algılama, öğrenme ve odaklanma gibi zihinsel faaliyetleri çok arttırmaktadır. Nitekim tarihe yön veren bir çok kumandanın ve icatlar yapan bir çok kaşifin sara hastası olduklarını bilmekteyiz.”
TARİHTE BİR ÇOK ÜNLÜ SARA HASTASI VAR
“Sezar, Napolyon, Büyük İskender, 4.Murat, Cicero, Van Gogh, Dostyoveski, Aristo, Sokrates, Charles Dickens, Niccolo Paganini, Jean-Jacques Rousseau, Blaise Pascal, Molière, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Alexander the Great ve Nietzsche gibi ünlü kumandan ve dahilerin sara hastası olduklarını bilmekteyiz. Ayrıca geçen yüzyıllarda sara hastalığı, bir kusur ve engellilik gibi düşünüldüğünden hastalığı gizlenen daha bir çok ünlü de olsa gerektir. Bu noktada dahilik ile sara hastalığı arasında bir pozitif bir ilişki olduğunu düşünmekteyim. Ancak şunu da ifade edelim ki, sara nöbeti esnasında tam bilinç kaybı ve sonrasında konfuzyon vardır. Bazılarının iddia ettiği gibi kişi, bilmediği bir şeyi nöbet esnasında öğrenemez. Dağarcığındaki zaten mevcut olan birikimlerine daha iyi odaklanır ve daha iyi analiz eder. Yukarda saydığımız dahi kişiler, nöbetler sayesinde dahi olmamışlar, mevcut bilimsel birikimlerini daha iyi değerlendirme yetisine sahip olmuşlardır.”
PSİKOLOJİK RESETLEME DE YAPIYOR
“Sara hastaları, depresyon ve panik atak gibi psikolojik bozuklukluklara çok daha az maruz kalırlar. Ben şahsen meslek hayatım boyunca sara nöbetleri geçiren bir depresyon hastası görmedim diyebilirim. Zaten sara nöbeti bir nevi doğal elektrokonvulzif tedavidir(EKT). Ağır psikolojik ve ruhsal bozukluğu olan ya da ağır bunalım tablosu içinde olan hastalara uygulanan EKT tedavisinin sara nöbetleri ile benzerliği şaşılacak derecededir. Hastalara EKT ile aynen sara nöbetine benzer durumlar oluşturulmaktadır. Bu yüzden sara hastası, nöbet geçirmek suretiyle psikolojik bozukluklardan da korunmaktadır. Sonuç itibariyle sara hastalığı, her türlü olumsuz tarzına ve görüntüsüne rağmen, fiziksel ve psikolojik resetleme yaparak faydalar sağladığı da bir gerçektir.”

 
Vali Öztürk'ten Sanatçı Öztürk'e övgü
 
Depresyon çağın hastalığı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nenehatun’da çağdaş uygulama
Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’nde doğum korkusu yaşayan hamilelere ...
Sıcak hava güvercinleri de şaşırttı
Erzurum'da kavurucu sıcaklar insanlar kadar hayvanları da etkilerken bazı ...
Sona Nine'nin ibretlik yaşamı
Erzurum'da 28 yaşında dul kalınca erkeklerin tacizinden kurtulmak için ...
 
Erzurum endemik bitki zengini
Türkiye’de bulunan endemik bitkilerin yüzde 10’unun bulunduğu Erzurum’da ...
Koruyucu aile kavramına yabancıyız
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, il genelinde sadece ...
Korkmaz’dan ebeveynlere yol haritası
Ebeveynlerin eleştirilerine karşı öfkesini kontrol edemeyen gençlerle, ...
 
Buz Pateni salonu dolup taşıyor
Son yılların en sıcak yazının yaşandığı Erzurum'da serinlemek isteyen ...
Kızılay’dan kan bağışı çağrısı
Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdal Ucuz, Ramazan ayında ...
80 fırın denetimden geçti
Yakutiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, ilçe sınırları içerisinde ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri