Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Güvenlik ve Savunma politikalarındaki uyumun azaldığı iddialarına ilişkin “Sitem etmesi gereken ülke Türkiye’dir. Hem önemli katkı sağlıyor hem de karar mekanizmalarının dışında kalıyor” dedi.
Bakan Çavuşoğlu ile Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruchaşvili baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu, Beruchaşvili’nin babasının 30 yıl önce İskenderun demir çelik fabrikasında çalıştığını hatırlatarak, Beriuchaşvili’nin ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptığını söyledi. Çavuşoğlu, ikili ve bölgesel konuları baş başa ve heyetler arasında görüşme imkanı olduğunu belirterek "Azerbaycan ile birlikte oluşturduğumuz üçlü mekanizma toplantısını yarın Kars’ta gerçekleştireceğiz. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars, TANAP gibi projelerde birlikte çalışıyoruz. Çok değerli Bakan arkadaşımla yeni bir karar aldık. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi seviyesine çıkarma kararı aldık. Mükemmel olan ilişkilerimizin daha da ileri gitmesi için bu mekanizmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
AHISKA TÜRKLERİ
Ahıska Türkleri’nin durumunu görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Gürcistan Hükümetinin aldığı karar ve eylem planı da Gürcistan’a dönmek isteyen veya dönen Türklerin şartlarını iyileştirmek için atılmış adımlardır. Bu adımlardan dolayı Gürcistan hükümetine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Beruchaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasında birçok farklı alanda örnek teşkil ettiğini belirtti. İşgal altındaki bölgelerle ilgili olarak Güney Osetya ile ilgili bilgi verdiğini ifade eden Beruchasvili, “Rusya Federasyonu’nun anlaşma olarak ifade edilen stratejik ortaklık ve ittifak anlaşma diye adlandırılan anlaşmayı imzalaması aslında ekonomik, sosyal ve askeri olarak Abhazya’yı işgal ediyor. Burada Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği tehdit altına alınıyor ve Gürcistan’ın işgal altına alınan yerlerinde durum devam ediyor” diye konuştu.
‘Eğit-Donat’ konusunda Çavuşoğlu, “Eğit ve donat projelerinin başarılı olabilmesi için aynı tutumu savunuyoruz. Güvenli bölgelerin ve uçuşa yasak bölgelerin mutlaka olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Eğit-donatın’ temel amacının Suriye ve Irak’taki istikrarın getirilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Eğittiğiniz ve donattığınız kişilerin başarılı olabilmesi onları destekleyici adımların atılması gerekiyor”şeklinde konuştu.
Rusya’daki Abhazya Anlaşması'na Kırım benzeri duruma yol açıp açıklayamayacağı sorusuna Beruchaşvili, “Anlaşmanın Gürcistan’ın işgal altındaki topraklarına geçişin somut bir göstergesidir. Bu anlaşmanın kapsamlı bileşenleri var. Askeri, güvenlik ekonomik, sosyal yönlere ilişkin hükümleri var. Bu yönlerin amacı da, işgal altındaki Abhazya’nın Rusya Devleti altına girmesine yönelik hareketlerdir. Abhazya’dan emekli olanlara Rusya’dan emekli maaşlarının ödenmesi sözü veriliyor. Rusya askeri güçleri Abhazya’da güvenlik güçleri denilen güçlerin yerine geçecek” diye karşılık verdi.
Rusya’nın ülkeler üzerindeki planlarını uygulamak istediğini söyleyen Beruchaşvili, uluslar arası toplumu ciddi bir tavır takınmasını istediklerini ifade etti.
AB ile Türkiye arasında güvenlik ve dış politika uyumunun daha düşük seviyede olduğuna ilişkin ise Bakan Çavuşoğlu, şunları dedi:
“Görüşmelerimizde bize somut bir öneri gelmedi, herhangi bir şekilde eleştiri gelmedi. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Savunma politikalarına çok önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Savunma mekanizmalarına dahil edilmemiştir. Bu da Avrupa Birliği’nin çelişkisidir. En son Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen tezkere ile Avrupa Birliği’nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki güçlerine katkı sağlayacağız. Birçok bölgede Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği-NATO ilişkilerinde kilit bir ülkeyiz. Sitem etmesi gereken ülke Türkiye’dir. Hem önemli katkı sağlıyor hem de karar mekanizmalarının dışında kalıyor.”
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu ve Konuk Bakan Beruchaşvili, Türkiye ve Gürcistan Dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği protokolüne imza attı.