Tarım alanında önemli bir konuma sahip Erzurum başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi, tarım sigortasında en gerilerde kaldı. Doğal olaylar sonucu zarar gören çiftçinin zararını karşılamaya yönelik yapılan sigorta, çiftçiye ağır gelmemesi için yüzde 65’i devlet tarafından ödeniyor. Ancak çiftçi buna rağmen arazisini sigortalatmıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Erzurum Bölge Müdürü Ali Karaarslan, Çiftçilerin en çok zararın doğal afetler sonucu olduğunu ve bununda sigortalatmayla aşılabileceğini söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin sigortaya bakışını anlatan Karaarslan, “Birliğimiz faaliyet alanında bulunan illerde (Erzurum, Ağrı, Ardahan, Kars, Iğdır) tarım sigortalarına ilgi yetersiz. Tarım sigortaları kanunu 2005 yılında çıkmıştı. Bugüne kadar Tarsim kapsamına alınan alanlar içinde Doğu Anadolu’nun sigortalılık oranı sadece yüzde 1’dir. Görüldüğü gibi bu oran çok yetersizdir. Batı illerinde bu oran yüzde 14’lerdedir. Tarım yapılan Avrupa ülkelerinde ise en küçük oran yüzde 80’lerden başlıyor ve yüzde 100’e kadar çıkıyor.” dedi.
‘TARSİM’İ ANLATIYORUZ’
Sorumlu olduğu yerlerde TARSİM’i anlattıklarını belirten Karaarslan, “Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü politikalarına uygun olarak bu yıl Tarsim (tarım sigortaları havuzu) üreticilerimizin dâhil olması için köy köy, ilçe, belde bazında toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda Tarsime dâhil olan ortak/çiftçilerimizin ne gibi kazançları olacağını anlatıyoruz. Bunlar nedir tarım sigortası yaptırmakla üretici ne kazanacak? Sigorta primlerinin yüzde 50'sinin hazinece karşılandığını, Tarsim havuzuna dahil sigortalı olan ortak üreticilerimizin devlet tarafından yapılan/yapılacak olan borç ödeme ve ötelemelerinden yararlanabileceklerini, Aynı zamanda ürünlerini, emeklerini güven altında korumaya aldıklarını, herhangi bir afet (sel, dolu, yangın vs.)olduğun da ürünün değerinin fazlasıyla karşılandığını, ürünleri hasar gören üreticilerin borçlarının ödemesinin sıkıntı olmayacağı ve en önemlisi ekonomilerinin bozulmayacağı ve üretime devam etmelerinin kesintiye uğramayacağı bunları sunumlarla birer birer izah ediyoruz. Bizim üreticilerden istediğimiz nedir, İl ve İl Tarım Müdürlüğüne giderek ÇKS'ye kayıtlarını yaptırmaları ve kooperatifimize müracaatta bulunmalarıdır. Böylece ürün zarar görürse ne yaparım kaygısı olmayacak. Karşılığını sigortadan temin edecekler, biz sigortaya önem veriyoruz. Çünkü, çiftçilerimizin emeği bizim için kutsaldır.” diye konuştu.