Yıldız Teknik Üniversitesi’nde mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, seçim sonrasında yeniden bir ‘İmar Yönetmeliği’ yapılacağının müjdesini vererek, rant payı dağıtımı ile ilgili vergilendirmenin de düzenleneceğini ve torba yasaya konulacağını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin hazır bulunduğu bir toplantıya katıldı. YTÜ Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen kahvaltılı programa, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve çok sayıda YTÜ’lü öğretim üyesi katıldı.
ERZURUM’a BAKARAK KONUŞMAMIZ LAZIM
Toplantı da bir konuşma yapan Bakan Güllüce, şehirlerin bulunduğu ülkeler etrafında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bir de buranın sorumluluğunu buranın kafasına göre düşünerek çözmemiz lazım. Efendim Zürih’te diyerek başlayanlara benim canım sıkılıyor. İstanbul, Ankara, Erzurum, Kars neyse buralara bakarak konuşmamız lazım. Çünkü bizim onlarla hiçbir şeyimiz benzemiyor. Zürih’in nüfusu 50 sene önce neydi bugün ondan çok fazla değil. Peki Sultanbeyli’nin 15 sene önce nüfusu neydi şimdi ne oldu 40 katı arttı. Var mı dünyada böyle bir örneği” dedi.
“BİZ ÇEVREYİ KORUYARAK KALKINIYORUZ”
Türkiye’nin kalkınma sürecinde çevre temizliğine önem verdiğini söyleyen Bakan Güllüce, Avrupalı ülkelere çevre düzenlemesi ve temizliği konularında eleştirilerde bulunup örnekler vererek, “Sen şimdi Gambiyalı veya Afrikalı herhangi bir vatandaşa diyorsun ki eşit alanda paraya katılalım dünyayı temizleyelim bu olmaz. O yüzden herkes dünyayı ne kadar kirletmişse o kadar olsun. Tabi alışmadıkları bir teklif olduğu için rahatsız oluyorlar. Ben onlara çok üzerinde durarak şunu söylüyorum. Bizler sizin gibi kalkınırken dünyayı kirleterek kalkınmıyoruz. Ben sanayicime bütün Avrupa Birliği standartlarını uygulayarak üreteceksin diyorum öyle üretiyor ama siz bütün dünyayı berbat ettiniz. Yetmedi Afrika kıtasına getirip o kirli şeyleri gömdünüz. Yetmedi Karadeniz kıyılarına getirip bidonları attınız. Yetmedi hala Tuna ve diğer nehirler zehir akıyor. Karadeniz kirliliğinde biz hem Trabzon’dan Rize’den akan dereyi söyleriz de peki onların akıttıkları hala felakettir. Bu noktada en alnı ak ve yüzü ak bir milletiz. Biz çevreyi de çok iyi koruyarak hem kalkınıyoruz hem de tabiatı hiç kirletmiyoruz. Onlar hem perişan ettiler hem yıktılar yok ettiler. Havayı toprağı suyu kirlettikten sonra akıllarına çevre geldi. Şimdi dünya şartlarına da eşit olalım diyorlar” dedi.
“İSTANBUL’DA 7 ŞİDDETİN DE BİR DEPREM ÜLKE BÜTÜNLÜĞÜNÜ RİSKE GETİRİR”
Dünyada bir tek ‘Anne’ ismiyle anılan ülkenin Türkiye’de olduğunu hatırlatıp mazlumları barındırdığını söyleyen Bakan Güllüce, deprem gerçeğine de değinerek “ Peki deprem kuşağından İstanbul gerçeğini biliyoruz. Allah muhafaza İstanbul’da 7 şiddetinde bir deprem ülkenin milli bütünlüğünü riske getirecek kadar önemli bir şeydir. Ekonominin yüzde 50’sine yakın olduğu, nüfusun 5’te 1’nin yaşadığı çok stratejik tesislerin İstanbul’da olduğunu hepimiz biliyoruz ve diğer illerimiz içinde söyleriz. Ne yapmamız lazım? Hızla kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Bunun rantla falan da ilgisi de yok. Yani siyaseti çok daha farklı alanlarda yapmamız lazım. Bırakalım bu çarpık yapılaşma ve bu deprem riski olan binalar böyle kalsın mı? Bunları yıkıp yapmamız lazım. E öyle olunca da diyorlar ki rantsal dönüşüm en nasıl olacak bu?” diye konuştu.
“İMAR KANUNU YÖNETMELİĞİ YENİLENECEK”
Seçim sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılacak olan çalışmalar arasında ‘ İmar Kanunu’nun yok sayılacağını ve yeniden ‘İmar Kanunu’ yapılacağının müjdesini veren Bakan Güllüce, “Bu arada düşünce olarak seçim sonrasında bakanlığımızca İmar Kanunu yokmuş gibi kabul edip sıfır kilometre, imar kanunu ve yönetmeliğine ihtiyaç var. Bu rant payı dağıtımı ile ilgili sayın bakanımız Ali Babacan’ın başkanlığında ilçe ve büyükşehir belediye başkanlarımızın il belediyelerimizin olduğu 6-7 toplantı sonunda kararlar alındı. İşte, hiç imarı yapılmamış bir yer yapılırken bu paylaşım rantı nasıl olacak vergi nasıl olacak. Daha önce vardı da ilave veriliyorsa emsal veriliyorsa gibi çalışmalar yapıldı. Şu anda da Maliye Bakanlığı önünde sanırım torba yasaya girecektir” şeklinde konuştu.
Bakan Güllüce konuşmasının ardından mühendisler ve müteahhitlerin sorularını yanıtladı.