Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
12 Kasım 2012 Pazartesi - 05:27

Erzurum’a duyarsızlık eleştirisi

OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sarıkaya,”Trabzon, Erzurum ve Samsun Böbrek Nakli Merkezleri sadece nakil yapıyor. Samsun’da bağışların daha fazla olduğunu görüyoruz. Bağış duyarlılığı açısından Ordu, Samsun’u takip ediyor. Özellikle Erzurum ve kuzey doğudaki illerimizde bu duyarlılık yok”

Erzurum’a duyarsızlık eleştirisi

HAKAN AKGÜN
SAMSUN (İHA) - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Böbrek nakline ihtiyacı olan insan sayısı her yıl artıyor, ancak bağışlanan organ sayısı o hızla artmıyor” dedi.
Böbrek Nakil Merkezleri ve böbrek rahatsızlıkları hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, bölgede Trabzon, Erzurum ve Samsun’da böbrek nakli merkezlerinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarıkaya, “Böbrek nakline ihtiyacı olan insan sayısı her yıl artıyor. Ancak, bağışlanan organ sayısı o hızla artmıyor. Trabzon, Erzurum ve Samsun Böbrek Nakli Merkezleri sadece nakil yapıyor. Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinasyon Kurulu tarafından buralarda bağışlanan organlar bu merkezlere dağıtılıyor. Genelde Samsun’da bölgede bağışların daha fazla olduğunu görüyoruz. Bağış duyarlılığı açısından Ordu, Samsun’u takip ediyor. Ancak diğer illerimizde aynı duyarlılığı göremiyoruz. Özellikle Erzurum ve kuzey doğudaki illerimizde bu duyarlılık yok” dedi.
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi’nde yılda ortalama 40’a yakın böbrek nakli yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Başarı ortalamamız dünya standartlarına uygun ve ülke seviyesinin üzerindedir. Yüzde 94’ün üzerinde başarı oranımız var. Böbrek rahatsızlıkları olan hastaların yapabilecekleri en iyi şey böbrek naklidir. Ancak nakil olduğu zaman iş bitmiyor. Nakilden sonra ömür boyu ilaç kullanması gerekiyor. Nakil için OMÜ’ye başvuran ve sırada bekleyen hasta sayımız ise 400’e yakındır” diye konuştu.
Sağlıklı bir insanın doldurduğu organ bağışı kartının direk organ bağışı anlamına gelmediğini ifade eden Prof. Dr. Sarıkaya, “İnsan sağlığında organ bağışı kartları dolduruyor. Ama bu direk olarak bağış anlamına gelmiyor. Beyin ölümü gerçekleştiğinde yakınında da rızası gerekiyor. Merkezimizde Doç. Dr Kamil Yakupoğlu ve Doç. Dr. Ender Özden’in beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan yaptığı organ nakilleri seviyesine bakarsak, OMÜ Böbrek Nakli Merkezi, ülkemizdeki diğer nakil merkezlerden biraz daha yüksektedir” şeklinde konuştu.
Sağlık personellerinde ve vatandaşlarda organ nakli konusunda duyarlılık oluşturulması gerektiğini ileri süren OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Sarıkaya, “Organ bağışı konusunda sağlık personellerinde de halkımızda da duyarlılık yaratılması gerekiyor. Yoğun bakım ünitesi olan bütün hastanelerin aslında ‘Beyin Ölümü Tespit’ ekipleri var. Bunlar beyin ölümü gerçekleştiği zaman Sağlık Bakanlığı’na bilgi veriyor. Ayrıca bu ekip aileye organ bağışı konusunda da bilgi veriyor. Hasta yakınlarının tabi ki bize göre çok yetersiz bir kısmı organ bağışını kabul ediyor” dedi.
 

 
Akdağ şehidi uğurlayacak
 
Yakutiyespor yine üzdü…!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İrfan ayaz 12 Kasım 2012 Pazartesi 09:24

Hocanın bahsettiği konu hayati bir konu ama ateş düştüğü yeri yakıyor. insanların ihtiyacı olduğunda anlıyorlar ama iş işten geçiyor tabi.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sis ulaşımı felç etti
Erzurum’da sabah saatlerinde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi 3 metreye kadar düştü.
‘İlaç değil alıç tüketin’
Alıç mevsimin gelmesiyle birlikte Erzurum’da alıç satışları başladı. Alıç ...
Erzurum polen hazinesi
Erzurum’un Tortum, Çat, Oltu, Tekman ilçelerinde arıcılar tarafından üretilen ...
 
BEAH’tan organ bağışı çağrısı
Erzurum Bölge Eğitim ve araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Bölge ...
‘Altın günü’ yerine ‘spor günü’
Erzurumlu kadınlar, “altın günü” yerine “spor günü” yaparak "Obeziteyle ...
Doğum gününde yaşam buldu
Erzurum'da, böbrek hastası olan Demet Yılmaz, doğum gününde yapılan böbrek nakli ile yaşam buldu.
 
Erzurum Ova’sında kuş gözlemi
Erzurum Ovası’nda dürbünlerle kuşları gözlemleyen üniversiteliler, konferanstaki ...
Engelli Otobüsü Erzurum’da
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan ve ilk etapta ...
Meralar ağaçlandırılıyor
Oltu ve çevre ilçelerde meralar ağaçlandırılıyor
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri