DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün ‘Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi’nin’ desteklendiğini kaydeden Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit, proje ile 2017 yılında Tritikale tohumu dağıtımının ve silaj yapımının teşvik edilmesinin amaçlandığını belirtti. Yiğit, proje kapsamında, en az 50 dekar arazisi ve en az 20 baş hayvanı olması şartıyla seçilen 8 çiftçiye toplamda 560 dekara ekilmek üzere 12 bin 300 kg Ümranhanım çeşidi tritikale tohumu dağıtımını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
TRİTİKALE’NİN VERİMİ DİĞER TAHILLARDAN DAHA SYÜKSEK
Tritikale tohumuyla alakalı detaylı bilgilendirmelerde bulunan Yiğit, “Bugün ülkemizde hızla artan nüfusun gereksinimi olan hayvansal besin maddelerinin sağlanabilmesi ve hayvancılığın geliştirilmesinde talep edilen hayvan yeminin karşılanmasında güçlükler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle yem sanayisi, yem üretiminde kullandığı maddeleri daha geniş çerçeve içerisinde değerlendirmek ve yem kaynağı olarak yeni bazı bitki cinsleri almak zorundadır. Tritikale’de bu seçeneklerden birisidir. Yeşil yem olarak tritikale, süt olum döneminde hasat edildiğinde yüzde 22-24 oranında protein içerir; verimi diğer tahıllardan önemli ölçüde yüksektir. Kuru madde yüzdesi buğday ve çavdara eşdeğer, yulaf ve arpadan yüksektir. Başta süt inekleri olmak üzere bütün hayvanlara silaj olarak verilebilir. Kurak ve kıraç alanlarda yani silajlık mısırın yetişmediği yerlerde mükemmel bir silaj bitkisidir. Tritikale buğday gibi serin iklim tahıllarındandır. İklim ve toprak isteği buğdayla aynıdır. Fakat buğday için elverişli olmayan özellikle yüksek rakımlı yaylalarda, kumlu, az yağışlı ya da hastalık ve zararlıların buğdaya ağır zarar verdiği yerlerde tritikale buğdaya üstünlük sağlamaktadır. Soğuk zararı nedeniyle arpanın kışlık olarak ekilmesinin riskli olduğu bölgelerde güvenle yetiştirilebilir. Yetişme tekniği araştırmalarına göre tritikale her toprakta yetişir. Toprak derinliği az, çorak, kurak ve kışları sert geçen yüksek rakımlı dağ köylerinde buğday ve arpadan daha verimlidir” ifadelerine yer verdi.
8 ÇİFTÇİYE 12 BİN 300 KG TRİTİKALE TOHUMU DAĞITIMI
2017 yılında tritikale tohumunun dağıtılması ve silaj yapımının teşvik edilmesi amacıyla 8 çiftçiye 12 bin 300 kg dağıtım yaptıklarını kaydeden Yiğit, “Bu nedenle Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından “Bitkisel Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün “ Yem Bitkileri Üretiminin Artırılması Projesi” desteklenmiş olup proje ile 2017 yılında Tritikale tohumu dağıtılarak tritikalenin silaj yapımının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Güzlük ekimleri yapılacak olan tiritikaleler hasat döneminde DAP başkanlığı ve İlçe Müdürlüğümüzce tarlada paket slaj yapılacaktır. Proje kapsamında, en az 50 dekar arazisi ve en az 20 baş hayvanı olması şartıyla seçilen Palandöken İlçesinde bulunan 8 çiftçimize toplam 560 dekara ekilmek üzere 12 bin 300 kg Ümranhanım çeşidi tritikale tohumu dağıtımımızı gerçekleştirdik” dedi.