Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ulaştırma Kulübü öğrencilerinden 10 Kasım klibi
Ulaştırma Kulübü öğrencilerinden 10 Kasım klibi
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
Oral: ‘Atatürk her daim bize rehber olacaktır’
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
ATAUNİV’de Atatürk’e şükran ve vefa etkinliği
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
Atatürk’e vefa, Cumhuriyete sadakat
HABERLER>EKONOMİ
11 Mart 2014 Salı - 13:00

Erzurum çiftçisine zirai don uyarısı

Bayraktar, “Yarın İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgelerinin iç kesimlerinde hafif, Ağrı, Kars, Bingöl, Muş, Erzurum, Kayseri, Kahramanmaraş ve Sivas ilerinde ise kuvvetli ve çok kuvvetli don riski bekleniyor” dedi.

Erzurum çiftçisine zirai don uyarısı

ANKARA (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 12, 13, 14, 15 Mart 2014 tarihlerinde Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgelerinin iç kesimlerinde don riski uyarısı yaptığını bildirerek, “Yarın İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz, Ege ve Akdeniz Bölgelerinin iç kesimlerinde hafif, Ağrı, Kars, Bingöl, Muş, Erzurum, Kayseri, Kahramanmaraş ve Sivas ilerinde ise kuvvetli ve çok kuvvetli don riski bekleniyor” dedi.

 Bayraktar, iç kesimlerde don riskinin artarak orta kuvvete dönüşmesinin beklendiğini, bu aylarda meydana gelecek bir don olayının, üretimi devam eden sebzeler ile erken çiçeklenmenin başladığı illerde meyve ağaçlarına zarar verebildiğini belirtti.

Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım ürünleri, tohumun tarlaya atılışından ürünün hasat edilerek ambara konmasına kadar her zaman risk altındadır. Bu nedenle üreticilerimizin aşırı yağış, don, dolu gibi tarımsal üretime zarar verecek konularda Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaları yakından takip etmeleri ve zorunlu önlemleri mutlaka zamanında almaları gerekir.

 Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerimiz don zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurmaktadır. Açık alanda yetiştirilen ürünler için don riskinden korunmada etkili olan, rüzgâr pervaneleriyle havanın karıştırılması, üstten sulama ve yağmurlama sulama gibi yöntemlerin üreticilerimiz tarafından kullanımının artırılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmeli ve teknik olarak desteklenmelidir.”

-DONA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER-

Dona karşı tedbirlerin ekim-dikimden önce ve sonra alınacak önlemler olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Ekim ve dikimden önce yer seçiminde, don riski taşıyan bölgelerde mümkün olduğunca zirai faaliyetler yapılmamalıdır. Eğer tarım yapılması düşünülüyorsa dona dayanıklı türler seçilmelidir. Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır.

 Don riski olan bölgelerde daha geç çiçeklenen çeşitler seçilmelidir. Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak toprak işleme de dahil hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır. Isı yalıtımı ile ürünlerin üstü toksik olmayan protein köpükleriyle kaplanır. Isı kaybını engellemek için uygun ısıtma ekipmanları kullanılır veya küçük ateşler yakılır. Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir. Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilir. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir. İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 metre çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.”

 
Lojistik Köy’de son süreç
 
Bakan Güllüce Erzurum'da
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lojistik Köy’de son süreç
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanlığı görevini yürüttüğü dönemde Lojistik Köy ...
Karsızlık ulaşımı da etkiledi..!
MAHMUT AKDAĞ-DHMİ 2014 şubat ayı verilerini paylaştı. Erzurum Havalimanından ...
Bakan Çavuşoğlu KUDAKA standındaydı
DİLEK BAYRAK-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), dünya turizm ...
 
12 yıldır tapu bekliyorlar
İhsan KUMRU-2002 yılında, Büyükşehir Belediyesince yaptırılan Yeğen Ağa ...
Basına saldırıya bir tepki de Karaca’dan
Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, İHA ...
Erzurum Teşvikte bölge birincisi
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı 2014 Yatırım Teşvik Bülteni yayımlandı. ...
 
ETSO Urumiye Başkonsolosunu ağırladı
Türkiye’nin Urumiye Başkonsolosu Mehmet Bulut, Erzurum Ticaret ve Sanayi ...
“Ekonominin nabzını Mali Müşavirler tutar!”
Erzurum Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Oda Başkanı Akgüloğlu 1-7 ...
Erzurum Bölgesi’nde İstihdamda artış
MAHMUT AKDAĞ-Hane Halkı işgücü 2013 istatistikleri açıklandı. 15 ve daha ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri