Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
HABERLER>EKONOMİ
27 Kasım 2023 Pazartesi - 07:10

Erzurum'da 10 ayda 280 şirket kuruldu

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Ekim ayları arasında 280 şirket kurulumu gerçekleşti. İl, 8 aylık kayıtta kurulan şirket sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van, Malatya ve Elazığ’ın ardından 4 sırayı aldı

Erzurum da 10 ayda 280 şirket kuruldu

TOBB Erzurum birikimli kurulan şirket verilerini açıkladı, Erzurum’da bu yılın Ocak – Ekim ayları arasında 280 şirket kurulumu gerçekleşti. İl, 8 aylık kayıtta kurulan şirket sayısı yüksekliği bakımından Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van, Malatya ve Elazığ’ın ardından 4, Türkiye illeri sıralamasında ise 40’ıncı sırayı aldı.

ERZURUM OCAK – EKİM DÖNEMİ

Erzurum’da bu yılın 10 ayında 280 şirket, 19 kooperatif ve 82 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 55 şirket, 13 kooperatif tasfiye edildi. Ocak – Ekim ayları arasında 59 şirket, 7 kooperatif ve 66 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapandı.

KUDAKA OCAK – EKİM DÖNEMİ VERİLERİ

TOBB verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan analizlere göre 2023 Ocak – Ekim döneminde KUDAKA İstatistik Bölgesi illerinde 392 şirket, 24 kooperatif ve 150 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 71 şirket ve 18 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 73 şirket, 12 kooperatif ve 119 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini durdurdu.     

KUZEYDOĞU ANADOLU OCAK – EKİM DÖNEMİ VERİLERİ

TOBB Kurulan ve kapanan şirket verilerine göre, 2023 Ocak – Ekim döneminde Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesi illerinde 646 şirket, 31 kooperatif ve 316 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 101 şirket ve 22 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 108 şirket, 13 kooperatif ve 253 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini sonlandırdı.        

DOĞU ANADOLU OCAK – EKİM DÖNEMİ VERİLERİ

2023 Ocak – Ekim döneminde Erzurum’la birlikte 14 ilin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında 2 bin 552 şirket, 102 kooperatif ve 819 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Dönemde 418 şirket ve 57 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 334 şirket, 39 kooperatif ve 634 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini nihayetlendirdi.            

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYLARI

DOSİAD tarafından TOBB verileri üzerinde yapılan analizde, Erzurum’un yılın 10 ayında kurulan şirket sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 71.42, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 43,34, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 10,97 oranında pay gösterdi

ERZURUM BÖLGEDE 4’ÜNCÜ

Ocak – Ekim 2023 sürecinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği il 641 şirketle Van oldu. Bu ili 508 şirketle Malatya, 286 şirketle Elazığ, 280 şirketle Erzurum izledi. Dönemde Ağrı’da 127, Erzincan’da 96, Bitlis’te 138, Muş’ta 100, Iğdır’da 67, Bingöl’de 132, Hakkari’de 94, Kars’ta 42, Tunceli’de 23 ve Ardahan’da 18 şirket kuruldu.

ERZURUM 40’INCI SIRADA

Erzurum yılın 10 ayında kurulan şirket sayısı bazında 40’ıncı sırayı aldı. Ülkede en çok sayıda şirket kurulumunun gerçekleştirildiği iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Muğla, Ş.Urfa, Kayseri, Diyarbakır, Tekirdağ, Hatay, Sakarya, Denizli, Manisa, Aydın, Balıkesir, Samsun, Eskişehir, K.Maraş, Mardin, Van, Trabzon, Malatya, Batman, Aksaray, Yalova, Afyon, Çanakkale, Nevşehir, Şırnak, Sivas, Çorum, Elazığ, Ordu, Erzurum olarak bildirildi.

KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 5,7 AZALDI

2023’ün 10 ayında kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 azaldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ocak-Ekim dönemi kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerini paylaştı. Buna göre, 2023’ün ilk 10 ayında kurulan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 azaldı. İlk 10 ayda, 2022’in ilk 10 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 5,7 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 24,2 oranında azalmış olup kurulan kooperatif sayısı yüzde 72,8 arttı.

2023’ün ilk 10 ayında, 2022’in ilk 10 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 3,3 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 13 artış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 0,7 azalış oldu.

Kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalış oldu.

Ekim 2023’te, yıllık bazda kurulan şirket sayısı yüzde 10,6 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 34,3 oranında azalmış olup kurulan kooperatif sayısı yüzde 69,3 arttı.

Ekim 2023’te, kapanan şirket sayısı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 31,7 oranında artmış olup kapanan kooperatif sayısı yüzde 8,6 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 24,6 azalış oldu.

Ekim 2023’te kurulan kooperatiflerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 8,8 artış oldu.

Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 1,3 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 1,7 kurulan kooperatif sayısı yüzde 8,8 arttı.

Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 12,3 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 19,3 artış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 11,5 azalış gerçekleşti. Ekim 2023’te Ardahan’da şirket kuruluşu gerçekleşmedi.

2023 yılı Ekim ayında kurulan toplam 11 bin 444 şirket ve kooperatifin yüzde 84’ü limited şirket, yüzde 13,2’si anonim şirket, yüzde 2,8’i ise kooperatiftir. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 37,5’i İstanbul, yüzde 10,8’i Ankara, yüzde 6,7’si İzmir’de kuruldu.

Bu ay Ardahan’da şirket kuruluşu gerçekleşmedi.

Ekim 2023’te kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, bir önceki aya göre yüzde 4,9 oranında azaldı.

2023 yılında toplam 108 bin 286 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan toplam 92 bin 745 limited şirket, toplam sermayenin yüzde 73,6’sını, 12 bin 847 anonim şirket ise yüzde 26,4’ünü oluşturdu. Ekim ayında kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, Eylül ayına göre yüzde 4,9 oranında azaldı.

TURUNCU KONUŞALIM ETKİNLİKLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen, katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Konya’da TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Turuncu Konuşalım Etkinliği 'Hayatın İlerisi Paneli'ne katıldı. Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu’nda ‘Grafik Tasarımı ve Yayımcılık’ konuları özelinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, "Konya iş dünyası olarak, 30 binin üzerinde firmamızla, dünya çapında sektörlerimizle, oluşturduğumuz üretim ve istihdamla gurur duymaktayız. Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri olan Konya’nın iş alemi olarak, kentimizin ve ülkemizin refah seviyesini yükseltmek ve daha iyi bir geleceğe taşımak için her bir sektörümüze ve bu sektörlerimizi ileriye taşıyacak beşeri sermayemize büyük değer veriyoruz. Küresel ekonomide giderek artan rekabet sürecinde şehirlerimizin, kendi ekonomik potansiyellerini katma değeri yüksek ve rekabet avantajına sahip oldukları alanlara yöneltme görevimiz bulunuyor. Oda olarak kurduğumuz merkezlerle bir yandan sanayimizin teknolojik ve dijital dönüşümünde firmalarımıza yol arkadaşlığı yapmakta bir yandan beşeri sermayemize nitelik kazandıracak projeler geliştirmekteyiz. Diğer taraftan da yenilikçi endüstrilerimizin sahip olduğu önem bilinciyle, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemiz sektörün istihdamını sağlamakta, yeni girişimlerin önünü açmaktadır. KTO Karatay Üniversitesi Yayıncılık ve Yapımcılık ile KTO Karatay Üniversitesi Film Platosu, yenilikçi endüstrilerin gelişimine ışık tutacak çok önemli yatırım ve projelerimizdir” dedi.

"Turuncu Konuşalım etkinlikleri kısa zamanda bir marka haline geldi"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Turuncu Konuşalım etkinliklerinin kısa zamanda bir marka haline geldiğini belirterek, “Bu etkinliklerde sektörün duayen isimlerini genç profesyonellerle bir araya getiriyor, nitelikli ve yenilikçi insan kaynağının yetiştirilmesine de katkı sağlıyoruz. Ayrıca yenilikçi endüstrilerin önemini ve potansiyelini anlatıyoruz. Toplam 30 ilde oda ve borsalarımız ev sahipliğinde düzenleyeceğimiz bu etkinliklerle yenilikçi endüstrilerin farklı branşlarını kapsayacağız. Yenilikçi endüstriler düşük yatırım maliyetleri ile küresel rekabette öne çıkmamızı sağlayacak yeni fırsatlar sunmaktadır. Devletin bu potansiyeli desteklemesini de çok önemsiyor ve doğru buluyorum. Özellikle dizi ve sinema sektörlerinde devletin öncülük ettiği ve desteklediği projeler çok başarılı oldu. Sinema ve dizi sektörünün ihracatı 1 milyar doları aştı. Yani Türkiye olarak yeni bir gelir kapısı bulduk. Türkiye’de üretilen diziler dünyanın hangi coğrafyasına giderseniz gidin karşılaşabiliyorsunuz. Sonra o dizileri izleyenler tatil için Türkiye’ye geliyor ve turizme de katkısı oluyor” ifadelerini kullandı.

"Katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların önemi her geçen gün artıyor"

Küresel ekonomide çevreyi kirletmeyen, katma değerli ürünler üretmeyi sağlayan fikri mülkiyet, telif, patent gibi unsurların öneminin her geçen gün artmakta olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Dünya genelinde yenilikçi sektörlerin toplam ekonomik büyüklüğü 2 trilyon doları bulmaktadır. Bu müthiş bir alan. Daha biz burada denizde bir damla suyuz. Özellikle üniversiteyi bitirince ne iş yapacağım diyeceğim kardeşlerime müthiş bir potansiyel var. Özellikle dijital iletişim kanallarıyla dünya geneline yayılan içerik ekonomisinin lideri olmak için eğitim ve destek programlarına odaklanmalıyız. Sonuç olarak Türkiye’nin yenilikçi endüstrileri büyük bir potansiyele sahip. Ama biz daha işin başındayız. Burada daha çok kazanacak paramız var. Bunları da genç kardeşlerimizle yapacağız” diye konuştu.

Konuşmanın ardından KTO Başkanı Selçuk Öztürk ve KTO Meclis Başkanı Ahmet Arıcı tarafından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na hediye verildi. Seminere, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame, sektör temsilcileri, üniversite öğrencileri katıldı.

 

 
Erzurum şirket sermayesinde 5’inci sırada
 
Kop Geçidinde ulaşım zorlaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum şirket sermayesinde 5’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da Ekim ayında kurulan 25 şirket ...
DAP BKİ’den balcılık desteği
Merkezi Erzurum’da bulunan ve 15 ilin bağlı bulunduğu DAP Bölge Kalkınma ...
Yılmaz: ‘Hiçbir şekilde kabul edilemez’
Yılmaz, "Bugün İsrail'de yaşanan katliamlara ateşkes çağrısı bile yapamayan ...
 
ETSO’dan sosyal sorumluluk projelerine destek
Özakalın, ildeki farklı kurumların düzenlediği sosyal sorumluluk projelerine ...
Ticaret Bakanı Bolat açıkladı
Fahiş fiyat artışları konusunda ciddi yaptırımlar yapıldığını ve denetimlerin ...
Yılmaz’dan sürdürülebilir kalkınma vurgusu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ...
 
2’inci OSB’de GES gündemi
Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu, Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında toplandı.
Bölgesel teşvikte Erzurum farkı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - DOSİAD tarafından gerçekleştirilen ...
Kuzeydoğu’da bin 895 yatırım yükseldi
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’un 7 ili içeren Kuzeydoğu Anadolu ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri