Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>EKONOMİ
15 Ağustos 2022 Pazartesi - 15:15

Erzurum’da beklenen hasat 300 bin ton

Erzurum’da buğday, arpa ve yulaf gibi hububatlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüzlük bir artış gösterdi.

Erzurum’da beklenen hasat 300 bin ton

Erzurum’da buğday, arpa ve yulaf gibi hububatlar geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüzlük bir artış gösterdi. Erzurum’da 300 bin tona yakın buğday hasadı yapılması bekleniyor. Bu sene hububat alanında önemli artış beklediklerini belirten Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, “Geçtiğimiz sene iklim şartlarından dolayı bir kuraklık durumu yaşandı. Bu yönde üretimlerimizde düşüşler olmuştu. Bu sene iklim şartlarının olumlu yönde ilerlemesi nedeniyle hububat alanlarında çok önemli bir üretim bekliyoruz. Geçen seneye göre yüzde yüzlük bir artış gelecek” dedi.
Erzurum’da yaklaşık olarak 1 milyon dekar alanda buğday, 370 bin dekar arpa ve 60 bin dekar çavdar olmak üzere 1 milyon 500 bin dekara yaklaşık hububat ekili alan bulunuyor. Geçen sene kuraklık nedeniyle az olan üretim çiftçileri üzerken, bu sene ise iklim şartlarının iyi gitmesi sebebiyle hububat alanında yüzde yüzlük bir artış bekleniyor. Geçen sene 110 bin ton buğday hasadı yapılan Erzurum’da bu sene ise 300 bin tona yakın buğday hasadı bekleniyor. Bunun dışında çiftçilere yüzde 75’i hibe olarak önemli ölçüde tohum hibesi yapan tarım müdürlüğü de Erzurum’da tarım arazilerini kullanma projesi çerçevesinde 3 yılda 2 bin 200 ton tohum dağıtarak çiftçilerini destekledi. Öte yandan hububat alanlarının dışında yemlik için yonca ekili olan arazilerin dekarı da 1 milyonu geçiyor. Bununla beraber kaba yem alanında da bu sene Erzurum’da verimli ürün alınması beklenirken, kaba yem ihtiyacının tamamen karşılanacağı ön görülüyor.
“1 Milyon 500 bin dekar alana hububat ekimimiz var”
İklim şartlarının iyi ilerlemesiyle beraber hububat alanında önemli oranda üretim yaptıklarını söyleyen Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, “Erzurum hayvancılık potansiyelinin yanında bitkisel üretim potansiyeli olarak da çok önem arz etmektedir. Yaklaşık 1 milyon dekar buğday, 370 bin dekar arpa ve yaklaşık 60 bin dekar çavdar olmak üzere 1 milyon 500 bin dekara yaklaşık hububat ekim alanımız var. Geçtiğimiz sene iklim şartlarından dolayı bir kuraklık durumu yaşandı. Bu yönde üretimlerimizde düşüşler olmuştu. Bu sene iklim şartlarının olumlu yönde ilerlemesi nedeniyle hububat alanlarında çok önemli bir üretim bekliyoruz. Geçen seneye göre yüzde yüzlük bir artış gelecek. Geçen yıl 110 bin ton olan buğday üretimimiz bu yıl 200 bin tonun üzerinde olacak. Bununla ilgili olarak son 3 yıl başta olmak üzere çiftçilerimize tarım arazilerini kullanma projesiyle yüzde 75 hibeyle tohum dağıtımımız oldu. Bu yıl yaklaşık olarak 700 ton, son 3 yılda 2 bin 200 ton buğday, yulaf gibi hububat alanlarımızdan çiftçilerimizi destekledik. Önümüzdeki yıllarda hem bizim hem bakanlığımızın imkanları doğrultusunda bu desteklemeler devam edecektir. Çiftçilerimizin ürettikleri bu ürünlerin katma değerlerinin fazla olması adına hem sahada, hem pazarlama konularında da sıkıntı yaşamaması için her aşamasını kendimiz teknik personellerimizle takip etmeye gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
Kaba yem ihtiyacının da karşılanacağını kaydeden Akar, “Erzurum’un bitki üretim potansiyeli yüksek durumdadır. 1 milyon 500 bin dekar hububat alanı dışında 1 milyon dekardan fazla yemlik ekim arazilerimizde bulunuyor. Yonca korunga gibi ve burada bu sene özellikle kaba yem üretiminde çiftçilerimiz beklenenin üzerinde ürün alarak kaba yem ihtiyaçlarını karşılamış olacaklar. Şuanda Erzurum’da üretilen ürünler bizim kendi sanayi tesislerimize yani un, yem fabrikası gibi tesislerimizde pazarlanıyor” açıklamalarında bulundu.

 
Sıla Özkan çeyrek finale yükseldi
 
ERMED Erzurum’un güzelliklerini vitrine taşıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaşlar Tarım Kredi marketlerine akın etti
Erzurum’da Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinde yapılan indirimler sonrası ...
Erzurum Gıda Sektörü verileri yayımlandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 523 milyon 714 ...
Erzurum enerjide 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 319 milyon 564 ...
 
Erzurum’un turizm payı yüzde 22 oldu
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - FİNTÜRK-6’ya göre Erzurum’da 282 milyon 949 ...
Nebati: 'Gereken neyse yapıyoruz'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan ...
ETB Süt Toplama Merkezi hizmete girdi
Erzurum Ticaret Borsası öncülüğünde yürütülen ve kurulduğu günden bugüne ...
 
Yanık’tan doğalgaz yardımı açıklaması
Yanık, “Doğalgaz Tüketim Desteği programımızla yine 4 milyon hanemizi ...
İndirimli satışlar pazartesi günü başlıyor
Tarım Kredi Kooperatifine ait marketlerde 30’un üzerinde temel tüketim ...
KUDAKA’dan tarih ve kültüre destek yaklaşımı
KUDAKA Teknik Destek Programı çerçevesinde Bayburt’tan destek almaya hak ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri