Ajansı olarak kalkınma odaklı çalıştıklarını belirten Gündüz, önceliklerinin işsizliği önlemek olduğunu söyledi. Gündüz,” Yapmış olduğumuz raporlamalar, vermiş olduğumuz mali destekler tamamı bölgenin kalkınmasını ön planda tutuyor. Ayrıca diğer bölgelerle gelişmişlik farkını azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Tabi bu noktada istihdamda bizim önceliklerimizden bir tanesi. Yani kalkınma derken özellikle üretime yönelik istihdama yönelik bir yaklaşımımız var. Vermiş olduğumuz mali desteklerden faydalanan projelerde ki istihdam göstergelerini sağlanmasına dikkat ediyoruz. Keza yaptığımız raporlamalarda, bölge planlı çalışmamızda da ve bölge istihdamının artırılmasına yönelik amaçlar, hedefler stratejiler belirledik. Bunlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Yine bu noktada diğer kurumlarla, İŞKUR’la olsun Milli Eğitim Bakanlığıyla olsun istihdam konusunda ortak çalışmalarımız oluyor. İl istihdam ve mesleki eğitim toplantılarına ajansımız iştirak ediyor aktif olarak. Yine çalışma sosyal güvenlik bakanlığının kayıt dışı istihdamla mücadele konusundaki programına ajans olarak bir proje sunduk 300 bin Euro değerinde. Bu projemizde geçti. Sözleşme aşamasında. Bu projede kapsamında kayıt dışı istihdamı önleme noktasında birçok faaliyet gerçekleştireceğiz. Seminerler, eğitimler, mesleki teknik eğitimler, proje yazma eğitimleri vs. Yani bölgemizdeki istihdamı artırma noktasında ajans olarak biz aktif olarak çalışıyoruz” dedi
“İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 6 SEVİYELERİNDE”
Erzurum da işsizlik oranının yüzde 6 seviyelerinde olduğunu söyleyen Ozan Gündüz, bunda sanayinin yeterince gelişmemesi ve bölge dışına olan göçlerin etkili olduğunu söyledi. Gündüz, ”Erzurum da ki işsizlik Türkiye ortalamasının altında. Tabi şu da önemli bölgede sanayi çok fazla gelişmemiş durumda. Yani işsizlik oranları nispeten Türkiye ortalamasının altında ama sanayimiz yeterince gelişmemiş durumda. Artı bölgeden de ciddi bir göç var. Yani Erzurum birkaç yıldır göç veren konumda. İşsizlik oranları Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen ciddi anlamda bölge dışına göç veriyoruz. Bu da önemli bir husus” şeklinde konuştu.
“YABANCI YATIRIMCILARI ERZURUMA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Yabancı yatırımcıları bölgeye çekmek için yönetim kurumuyla hedef ülkelere iş birliği ziyaretlerinde bulundukları belirten gündüz şöyle konuştu; “Ajans olarak yönetim kurumumuzla beraber hedef ülkelere iş birliği ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. İran olsun ,Polonya olsun bölgemize yatırımcı çekebilmek için her yıl farklı ülkelere ziyarette bulunuyoruz. En son Suudi Arabistan a bir ziyaret gerçekleştirdik. Daha öncesinde Kanada’ya bir ziyarette bulunduk. Gidilen yerlerde hem yönetim anlamında idarecilerle ilgili üst düzey yetkililerle görüşmeler yapılıyor. Hem bölgemizi gittiğimiz yerlerde tanıtıyoruz potansiyel yatırım alanlarını onlara anlatıyoruz. Keza ajansımız her sene yurt dışındaki fuarlara katılıyor. Bu fuarlar bölgeye turist çekme konusunda tanıtım çalışmaları yapılıyor. Hem de bölgedeki potansiyel yabancı yatırımcılara bölgemizi tanıtma noktasında hazırlamış olduğumuz materyalleri onlarla paylaşıyoruz. 2010- 2011 yıllarında ajans olarak AZUTİP(Anadolu’nun Zirvesi Uluslar Arası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması) diye bir uluslararası iş birliği buluşması düzenledik. Bunun sanırım sonrası ve devamı bölgemizde ki STK’ lar ve ajansımız ortaklığında yapıldı. En son geçtiğimiz yılda yapıldı. AZUTİP kapsamında da yabancı yatırımcıları ticaretle uğraşan kişileri hedef ülkelerden bölgemize davet ediyoruz. Azerbaycan, İran, Gürcistan, Rusya, Ortadoğu ülkeleri değişiyor yani katılım. Bölgemize çekip bölgemiz deki iş adamlarıyla bir araya getiriyoruz. Aralarında Ticari iş birliğini artırma noktasında, artı yine o kişilerin bölgemize yatırım yapma konusunda bölgemizde gezdiriyoruz. Potansiyel yatırım alanlarını gösteriyoruz. Yatırım destek ofisi olarak da ofisimizi ziyaret eden yerli yabancı bütün potansiyel iş adamlarıyla tanıtım materyallerini paylaşıyoruz. Teşvik mekanizmalarından bahsediyoruz. Hangi alanlara yatırım yapılabilir o konuda bilgilendirme yapıyoruz. Yani yerli yabancı bütün yatırımcıları bölgemize çekme konusunda hem ajans olarak hem de aktif bir tanıtım faaliyeti yürütüyoruz.
“EN ÇOK YATIRIMCI ORTADOĞU ÜKELERİNDEN GELİYOR”
En çok yatırımcının Ortadoğu ülkelerinden geldiğini ifade eden Gündüz, ”Yabancı yatırımcı noktasında maalesef bölgemiz çok iyi değil ama son dönemde Suriye deki olaylardan dolayı Suriye deki yatırımcıların talepleri var. En son bir Suriyeli yatırımcı Erzurum da ki su şişeleri tesisini satın aldı. Benzer şekilde İranlıların bir ilgisi var. Benzer şekilde Arapların. Genel olarak Orta doğu ülkelerinin bir ilgisi var” dedi
“EN FAZLA YATIRIM HAYVANCILIK ALANINA”
Orta doğu ülkelerinden Erzurum’a gelen yabancı yatırımcılar en büyük ilgiyi hayvancılık alanına gösteriyor. Türkiye’de hayvancılık denince akla ilk gelen şehir olan Erzurum yerli yatırımcılarla birlikte yabancı yatırımcılarında dikkatini çekmeye devam ediyor. KUDAKA destek ofisinde koordinatör olarak görev yapan Gündüz, En çok yatırım genellikle bölgemizin potansiyeli olan hayvancılık alanına olduğunu söyleyerek ayrıca turizm ve tarıma dayalı sanayi ye yönelik yatırımlarında giderek arttığını vurguladı.
“SON 11 AYDA 12 MİLYON TL DESTEK SAĞLADIK”
2014 Mali Destek kapsamında sözleşmeye bağlanan projelerin 12 milyon TL tutarında olduğunu ifade eden Gündüz, “Mali destek programı ilan ettik ve şu anda projeler devam ediyor. Birçoğu da son aşamaya geldi yani projeler yüzde 70 oranında tamamlandı” diye konuştu.