Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
9 Eylül 2011 Cuma - 07:48

Erzurum öncü oldu

Doğu Anadolu Bölgesi turizm değerleriyle ön plana çıkmaya başladı. Erzurum’da düzenlenen Universiade 2011’le kış turizminde dünya literatürüne girme süreci, bölgedeki tüm illerde turizm etkinlikleri ve tanıtım faaliyetlerini de tetikledi. Doğa, tarih, kültür, botanik, yayla, tracking ve kış turizmi alanlarında Erzurum’un öncü olduğu turizmde farkındalık açılımı, bölge illerine de örnek oldu.

Erzurum öncü oldu

IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) –
Doğu Anadolu Bölgesi turizm değerleriyle ön plana çıkmaya başladı. Erzurum’da düzenlenen Universiade 2011’le kış turizminde dünya literatürüne girme süreci, bölgedeki tüm illerde turizm etkinlikleri ve tanıtım faaliyetlerini de tetikledi. Doğa, tarih, kültür, botanik, yayla, tracking ve kış turizmi alanlarında Erzurum’un öncü olduğu turizmde fartındalık açılımı, bölge illerine de örnek oldu.
KARS’IN TURİZM DEĞERLERİ
Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, ülkemizde bölgelerarası kalkınmışlık düzeylerini dengelemek, turizmden elde edilen gelirleri arttırmak ve ülkenin hemen her yerinde bulunan doğal, kültürel ve tarihi çekicilikleri bir alternatif olarak kullanabilmek amacı ile alternatif turizm faaliyetlerine yönelimin başladığını belirtti.
Kars’ın turizm potansiyelini değerlendiren Doğanay, Kars’ın sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi çekicilikler ile alternatif turizm çeşitlerinin uygulanabilirliği açısından elverişli bir yerleşim merkezi olduğunu kaydetti.
Doğanay; “Kars İli; başta Anı Antik Kenti olmak üzere tarihi konaklar, camii ve kiliseler gibi inanç turizmine yönelik kültür varlıklarının yanında, ormanlık araziler, avlaklar, göller ve çiftlikler gibi doğal kaynakları ile, yayla, av turizmi gibi alternatif turizm çeşitlerinin gerçekleştirilebileceği bir yerleşim merkezidir” dedi.
Kars’ın, Türkiye’deki alternatif turizm potansiyeline sahip sayısız yörelerden biri olduğunu ifade eden Doğanay; “Kars Doğu Anadolu da, Türkiye’nin en doğusunda ve aynı zamanda karasal iklimin hüküm sürdüğü en soğuk illerinden birisidir. Ancak mekanın bu olumsuzluğu ilin sanayii gelişiminde nispeten olumsuz etken olsa da, Turizm potansiyeli açısından bölgenin başlıca illerinden birisidir. Kars ülkemizin başlıca kış turizm merkezlerinden birisidir ve yapılacak yatırımlarla bu alanda daha da gelişebilir. Bunun yanı sıra kültür turizmi açısından da tarihin çok eski devirlerine uzanan antik kalıntıları ve ören yerleri ile önde gelen Kültür Turizm merkezlerindendir” diye konuştu.
KARS HER YÖNÜYLE BURAM BURAM TARİH KOKUYOR
Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Kars’ın Türkiye’nin en önemli ören yerlerine sahip olduğunu söyledi.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kars’ın yakın gelecek turizm alanında önemli turlarının düzenleneceği bir kent konumuna geleceğine inandığını belirten Doğanay; “Kars Müzesi Doğu Anadolu'nun en zengin müzelerindendir. Arkeolojik eserler bölümünde Kars yöresinde bulunmuş seramik ve bronz eserler, yüzük taşları, çeşitli paralar, süslemeli ahşap kapılar, nişler, çanlar; etnografik eserler bölümünde Kars halkının tarih içinde kullandığı eşyalar; bahçede ise çeşitli devirlere ait rölyefler, koç heykelleri, mezar taşları sergilenmektedir. Ani ( Ocaklı ) Ani Antik Kenti Kars'a 42 km uzaklıktadır. Mevcut Ocaklı Köyü yakınında Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay nehri kenarında konumlanan kentin kuruluşu M.O. 350-300 yıllarına dayanmaktadır. Ani ülkemizi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisidir. Ani'de kent surları, Ortaçağ kiliseleri Selçuklu mimari eserleri görülmeye değerdir. Kars şehrinin simgesi olan, Kars Kalesi M.S. 1153 yılında Selçuklu Devletine bağlı Saltuklu Beyliği Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Moğol, Gürcü, İran, Rus saldırılarına karşı yapılan savaşlarda bir çok zaferlerin kazanıldığı yer olan Kars Kalesi üç büyük kapısı ve heybetli duruşu ile Anadolu'daki en önemli kalelerden birisidir. M.S. 1579 Yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın emriyle Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından Kars Kalesi ve Kars Şehri yeniden imar edilerek eyalet merkezi haline getirilmiştir. Kuzey surları ilk defa 972'de yapılmıştır. 977-990 yıllarında doğu surları eklenerek, güçlendirilmiştir. Kuzeyde yer alan üç giriş kapısı görülmeye değerdir.12. yy.da Selçuklular tarafından hastane olarak kullanılan Ejderha Kulesi Anadolu'nun en eski hastanelerindendir” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Müdürü hakan Doğanay, Kars’a son yıllarda en çok İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Finlandiye ve Hollanda’dan turist geldiğini kaydetti.
Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin özellikle Ani Antik Kente yoğun ilgi gösterdiği ortaya çıktı. Turistlerin Kars Kalesi, Hasani Harakani Türbesi ve Kars müzesi da ilgisini çekiyor.

 
Milli coşkuyla uğurlandılar
 
STK’lardan mülteci seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin tek rölyef sanatçısı Doğu'da
Türkiye'nin tek rölyef sanatçısı olduğunu belirten emekli öğretmen Harun ...
Bindallı ata mirası
Erzurum’da kına gecelerinde gelinler, folklor gösterilerinde ise bayanlar ...
Uzundere’de Kuş Turizmi yaklaşımı
Çoruh Vadisi’nin turizm potansiyelini değerlendirmek ve turizm aktivitelerini ...
 
Tarihe saygısızlık
Osmanlı döneminde kışla olarak kullanılan Erzurum kalesini ziyarete gelen ...
Safari Sanat Sirki Erzurum’da
Safari Sanat Sirki, Erzurumlulara, Geşmişten Geleceğe Tarihsel, destansı ...
Mesnevi,şifa kaynağı
- Psikoterapinin en yeni öğretisi Mevlana ve eseri ‘Mesnevi’den! Psikoterapist ...
 
Tarihi kilimlere işledi
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan emekli memur Rahmi Aygül tarafından ...
Öztürk Zeytinliada kazısını anlattı
Balıkesir'in Erdek ilçesindeki Zeytinliada'da süren arkeolojik kazı çalışmalarıyla ...
Oltu’da gökkuşağı gösterisi
Erzurum'un Oltu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonrası gökyüzünde ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri