Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>EKONOMİ
3 Eylül 2014 Çarşamba - 17:17

Erzurum’un TÜFE’si inişe geçti

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum Bölgesi TÜFE’si Türkiye ortalamasından aylıkta yüzde 0.16, yıllıkta ise yüzde 0.29 oranında düşük çıktı. Erzurum’da fiyatlar temmuz ayına göre yüzde 0.07 oranında düşüş gösterdi.

Erzurum’un TÜFE’si inişe geçti

~~Erzurum Bölgesi TÜFE’si Türkiye ortalamasından aylıkta yüzde 0.16, yıllıkta ise yüzde 0.29 oranında düşük çıktı. Erzurum’da fiyatlar temmuz ayına göre yüzde 0.07 oranında düşüş gösterdi.
AĞUSTOS TÜFE’Sİ
TÜİK Ağustos 2014 TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, fiyatlar Temmuz ayına göre yüzde 0.07 oranında geriledi Yıllık fiyat artış oranının yüzde 9,25 olarak kaydedildiği Erzurum Bölgesi’nde, fiyatlar 2013 aralık ayına göre de yüzde 6,40 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,77 olarak belirlendi.
TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM
TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.16, yıllıkta yüzde 0.29 oranında düşük çıktı.9 aylık bazda bölgedeki fiyatlar ülke ortalamasından yüzde 0.12 oranında yüksek olurken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 0.31’lik yükseklik gösterdi.
AĞRI BÖLGESİ TÜFE’Sİ
TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 0,11 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 8,85, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 7,93 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2013’e göre de yüzde 6,31 oranında artış kaydetti.
MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ
Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda temmuz ayına göre yüzde 0,28 oranında düşüş gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 9 aylık bazda yüzde 5,55, yıllık bazda yüzde 9,38 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 8,67 olarak belirlendi.
VAN BÖLGESİ TÜFESİ
TÜİK verilerine göre, Ağustos 2014 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 0,21 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2013 aralık ayına göre enflasyon yüzde 6,48, yıllık enflasyon yüzde 9.30 ölçeğinde belirlenirken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 8.22 düzeyinde tespit edildi.
AĞUSTOS AYI TÜFE’SİNDE BÖLGENİN ENLERİ
Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede ağustos ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 0,21 ile Van Bölgesi, 2013 yılı aralık ayına göre yüzde 6,48 ile Van bölgesi, Yıllıkta yüzde 9,38  ile Van Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 8,77 ile Erzurum bölgesi oldu.
ENFLASYON AĞUSTOS AYINDA YÜZDE 0,09 ARTTI
Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,09 arttı. Enflasyon yıllık bazda yüzde 9.54'e yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise Ağustos'ta yüzde 0.42 artarken yıllık bazda yüzde 9.88 oldu.
 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,09 arttı. TÜFE’de 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,28, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,54 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,46 artış gerçekleşti.
 Aylık en yüksek artış yüzde 1,64 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,89, eğitimde yüzde 0,75, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,65, eğlence ve kültürde yüzde 0,59 artış gerçekleşti.
 Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,46, ulaştırmada yüzde 0,06 düşüş gerçekleşti.
 Yıllık en fazla artış yüzde 14,73 ile lokanta ve oteller grubunda oldu.
 TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,44 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 9,64 ile ev eşyası, yüzde 9,45 ile ulaştırma, yüzde 9,08 ile sağlık artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
 Aylık en yüksek artış yüzde 0,61 ile Zonguldak, Karabük, Bartın bölgesinde oldu
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 7,08 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 10,71 ile İzmir bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 9,28 ile Gaziantep, Adıyaman, Kilis bölgesinde gerçekleşti.
 Ağustos 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 64 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 255 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 113 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
 YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 0,42 ARTTI
 Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 9,55 artış gösterdi.
 Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,68 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,59 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,80 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,39 artış olarak gerçekleşti.
 En yüksek aylık artış gıda ürünlerinde gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; gıda ürünleri (yüzde 1,59), deri ve ilgili ürünler (yüzde 1,54), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (yüzde 1,47) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde -3,10), diğer ulaşım araçları (yüzde -2,76), ve kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -2,00) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
 Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.

 

 
Edeman, Ahmet Cömert’te ringe çıkacak
 
‘Erzurum marka şehri olacak’
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MURTAZA 4 Eylül 2014 Perşembe 21:32

Ne oldu da ?Erzurum'da kiraz ve diğer meyveler yetişmeye mi başladı,kiralar mı azaldı,yumurta mı ucuzladı,doğalgaz,yakacak,giyim eşyaları mı ucuzladı?Allah Allah biz niye hiç farketmiyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
okkeş 4 Eylül 2014 Perşembe 10:34

milletin temel ihtiyaçlarını tefe tüfe yapın, ulaşım %25, Et %30, Süt ürünleri %20, sebze meyve yiyenler zengin ve çift maaşlılar eee, eflasyon 0,07 imiş. vaaay be!!

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TANAP’da geri sayım
Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum’un merkez konumda bulunduğu Trans Anadolu ...
Altıparmak: ‘Erzurum özel bir şehir’
Altıparmak,katılımcılara özellikle yabancı misafirlere, Erzurum’ un özel ...
Çoruh Havzasında rehabilitasyon seferberliği
Orman Bölge Müdürlüğü Oltu Orman İşletme Müdürlüğü, Çoruh Nehri Havzası ...
 
Çoruh Havzası çiftçilerine destek
Oltu Orman İşletme Müdürlüğü, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi ...
Hizmet İş, Taşeron İşçilere yoğunlaştı
HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Hizmet-İş Sendikası Erzurum Şubesi taşeron ...
Arıcılığın nabzı Erzurum’da atacak
Erzurum Uluslararası APITERAPİ kongresine ev sahipliği yapacak.
 
Erzurum 50 milyon eşiğini aşacak mı?
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan son 10 yılda en yüksek tutarda ihracat 44.9 milyon ...
Erzurum’dan yapılan ithalat arttı
MAHMUT AKDAĞ-Ekonomi Bakanlığı Ocak-Temmuz dönemi dış ticaret verilerini ...
SMMMO’dan Farkındalık Semineri
Erzurum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda meslek mensuplarına ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri