2000’li yıllarda kişi başına düşen gayrisafi milli gelirin bin 60 dolar olduğu Erzurum’da, 2000 sonrası yaşanan gelişmelerle kişi başına düşen GSYMH’nin yükselmesi, ilde yaşam şartlarını ve tercihlerini de değiştirdi. Konut’tan ulaşıma, eğitimden sağlığa kadar hızlı bir değişim süreci yaşayan ve refah düzeyi artan Erzurum halkı tatil tercihlerini de değiştirdi.
LÜKS KONUT TERCİHİ
2000’li yılların başına kadar Yenişehir, Dadaşkent, Yıldızkent gibi toplu konut alanlarında 80 ile 110 metrekarelik konutlara yoğunlaşan Erzurumlu, bu dönemden sonra kullanım alanı 200 metrekareyi bile aşan lüks konutlara odaklandı. Lüks konut satışlarının patlama yaptığı kentte, evlerini büyüten halk, lüks eşya ve lüks otomobilleri tercih etmeye başladı.
OTOMOBİLLİ SAYISI
2000’li yıllara kadar yerli üretimi yapılan otomobillerin yoğunluklu olarak görüldüğü Erzurum trafiğinde, artık her türlü lüks yabancı marka otomobiller yer alıyor. Alfa Romeo’dan BMW’ye kadar fiyatları dudak uçuklatan otomobillerin hızla çoğaldığı kentte bin kişiye düşen araç sayısı 170’e ulaştı. Araç başına düşen kişi sayısı ise 6.6’ya indi.Otomoblli bulunmayan aile sayısının asgari düzeye indiği kentte, toplu ulaşım ikinci plana düştü.
KREDİ KULLANIMI
Refah düzeyinin artışı kentte kredi kullanımıda artırdı. Otomobil, konut kredilerinin yoğunluklu biçimde kullanıldığı ilde, yatırıma yönelik kredi kullanımı ise geriledi. Gündelik tüketim için kredi kullanımının arttığı 4 milyar TL’ye ulaştığı Erzurum’da, sofralara konulan yiyecekler de değişti. Civil peynir ve bulursa yağın olduğu kahvaltı sofraları bile lüks otellerin menüleriyle yarışır hale geldi.
TATİL TERCİHİ
Refah düzeyindeki yükseliş Erzurumluların tatil tercihlerini de etkiledi. 2000’li yıllara kadar tatil demenin köye, ya da bir akraba yanına gitmek olarak anlaşıldığı ilde, artık tatil yaz aylarında yazlıklarda sezonu geçirmek anlamına gelmeye başladı. Akraba yanında tatil geçirme alışkanlığı terkedilirken, Erzurumlular Yalova, Bursa, antalya, Aydın, Tekirdağ, izmir gibi illerde bulunan yazlıklarda tatil geçirmeye başladı.
ERZURUMLUNUN YAZLIĞI VAR
Eskiden yaşamı boyuncabir ev almak için didinen ve başını sokacak bir konutu hayal eden Erzurumlu, artık yazlık ev piyasasında, talep yoğunluğunu en fazla sergileyen şehir halkı durumunda. Geçmişte yazlık sahipleri yalnızca ticaretle uğraşan bir kesim iken, şimdi kamu çalışanlarının belirli bir kısmı da yazlık sahibi durumunda. Erzurum’da yazlığı bulunanların Türkiye’de ilgi odağı olan Antalya ve Aydın gibi illere yoğunlaşması da dikkat çekici boyutta.
HANEHALKI YURTİÇİ TURİZM
Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte, yurtiçinde ikamet eden 10 milyon 61 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,5 artarak 12 milyon 745 bin seyahat olarak gerçekleşti.
Seyahate çıkanlar, ortalama 258 TL harcadı.Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 96 milyon 699 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7,6 gece, seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 258 TL oldu. Seyahate çıkanlar, 3 milyar 292 milyon 746 bin TL harcadı. Yerli turistlerin, yurtiçinde yaptıkları seyahat harcamaları 2014 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 33,8 artarak 3 milyar 292 milyon 746 bin TL olarak gerçekleşti.
Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları olarak yapıldı. Yurtiçi turizm harcamasının yüzde 96,8’ini (3 milyar 186 milyon 592 bin TL) kişisel, yüzde 3,2’sini (106 milyon 154 bin TL) ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Seyahate çıkış amacı olarak “yakınları ziyaret’’ yüzde 68,5 ile ilk sırada yer aldı Seyahate çıkış sebeplerinde ikinci sırada yüzde 13,2 ile “sağlık”, üçüncü sırada ise yüzde 9 ile “gezi, eğlence, tatil” amacıyla yapılan seyahatler yer aldı.