Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
‘Ayın Tarihi’ dergisi  Kasım sayısı yayımlandı
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Dağcılar Sarıkamış Şehitleri için yürüdü
Sarıkamış Şehitlerini Anma Wushu Turnuvası düzenlendi
Sarıkamış Şehitlerini Anma Wushu Turnuvası düzenlendi
Genç izciler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
Genç izciler Sarıkamış şehitleri için yürüdü
Zirvede Sarıkamış şehitlerini andılar
Zirvede Sarıkamış şehitlerini andılar
HABERLER>EKONOMİ
5 Ekim 2014 Pazar - 13:04

Fasulye üretiminde İspir ve Narman farkı

TPE tescilli marka fasulyenin üretildiği tek il Erzurum. İspir Şeker Fasulyesi tarımsal ürün olarak tek marka olurken, Narman fasulyesi de bu ürün dalında kalitesiyle ön sırada bulunuyor.

Fasulye üretiminde İspir ve Narman farkı


Türkiye’de en fazla miktardan kuru fasulye üretimi yapılan iller Konya, Karaman, Nevşehir, Niğde, Erzincan, Kahramanmaraş, Aksaray, Balıkesir olarak sıralanırken, TPE tescilli marka fasulyenin üretildiği 2’inci il Erzurum. İspir Şeker Fasulyesi tarımsal ürün olarak Ordu Akkuş Fasulyesi ile birlikte marka olurken, Narman Yanıktaş  fasulyesi de bu ürün dalında kalitesiyle ön sırada bulunuyor. Hınıs Fasulyesi ise Ordu Fırın Fasulyesi ile birlikte coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünler arasında.
TZOB AÇIKLAMASI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında başlayan fasulye hasadının önemli bir kısmının tamamlandığını, sona gelindiğini bildirerek, “Kuru fasulye üreticisi son yıllarda ürünün maliyetin altında pazarlanması nedeniyle sıkıntı yaşıyor, yeterli gelir elde edemiyor” dedi.
 Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2004 yılında 250 bin ton olan kuru fasulye üretiminin, yüzde 22 azalmayla, 2013 yılında 195 bin tona indiğini vurguladı. Üretimde azalmanın yanı sıra, nüfus artışına paralel olarak tüketimin artmasının bazı yıllarda fiyat artışlarına sebep olduğu bilgisini veren Bayraktar, üretimde artış ve sürdürülebilirlik sağlamak yerine, iç piyasa fiyatlarının ithalatla düzenlenmeye çalışıldığını belirtti.
 ÜRETİCİ GELİRLERİNİN ARTIRILMASI GEREKİYOR
 Üretimin artması ve sürekliliğinin devamı için üretici gelirlerinin artırılması geldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bunun sağlanması için öncelikle üretici, ürettiği ürünün elinde kalmayacağını veya maliyetinin altında pazarlamayacağını bilmelidir. Dünya piyasalarındaki fiyat düşüşlerinin yaşandığı veya ürün arzının fazla olduğu yıllarda, fiyatlar tüccarın insafına bırakılmamalıdır. Üreticinin maliyetinin çok altında ürün pazarlamak zorunda kaldığı yıllarda, bu fiyat düşüşlerinden üreticilerin zarar görmemesi için prim destekleri artırılmalıdır. Üreticilerin kuru fasulye üretimine özendirilerek üretimi artırıcı tedbirlerin alınması, gelecek yıllarda üreticinin emeğinin karşılığını aldığı bol ve bereketli hasatların olması en büyük temennimizdir.”
ÜRETİMDE EN FAZLA ÜRETİM KONYA, KARAMAN, NEVŞEHİR, NİĞDE VE ERZİNCAN’DA
 Kuru fasulyenin Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirildiğini, en fazla üretim yapılan illerin Konya, Karaman, Nevşehir, Niğde, Erzincan, Kahramanmaraş, Aksaray, Balıkesir olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Baklagiller, Türk mutfağının ve özellikle dar gelirli ailelerin protein kaynağını oluşturmaktadır. Ülkemizde üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagil arasında kuru fasulye toplam üretimden yüzde 19 oranında pay alarak nohuttan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Kuru fasulye gerek lezzeti, gerek yüksek besin değeriyle dünya ve Türk mutfaklarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Halkımızın damak tadına olan uyumu nedeniyle kuru fasulye tüketimi vazgeçilmez ürünlerimizden biridir. Bu yıl ilk tahmin sonuçlarına göre, Türkiye’nin kuru fasulye üretiminde geçen yıla göre yüzde 12,8 oranında artış beklenmektedir. Geçen yıl 195 bin ton olan üretimin, bu yıl 220 bin tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Son yıllarda kuru fasulye veriminde artış olmasına rağmen çiftçinin üretimden vazgeçmesiyle üretim artışı sağlanamamaktadır. Son 10 yılda ekim alanlarında yüzde 45 oranında azalma görülmektedir.”
 

 
Yavilioğlu Çalık’ın acısını paylaştı
 
Pasinler’de bayram coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TİM Erzurum eylül verilerini paylaştı
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını ...
Erzurum’dan 38 ülkeye İhracat
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan bu yılın dokuz ayında 38 ülkeye ihracat yapıldı. ...
İşte Eylül’de öne çıkan sektörler
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’dan eylül ayında gerçekleştirilen ihracatta sektörel ...
 
DAP Çalıştayı 16 Ekim’de
Tunceli Üniversitesi, DAP Bölgesi üniversitelerince önerilen Kalkınma ...
Kurbanlık pazarında şerefe canlılığı
Kurban Bayramına 2 gün kala hayvan pazarında hareketlilik başlarken, yükleme ...
Palandöken tarımında yeni konsept
Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Marmara Tohum Geliştirme ...
 
Kadro onların da hakkı..!
M.COŞKUN-Kamu Kurumlarında taşeron olarak adlandırılan işçiler torba yasa ...
Kurbanlık satıcıları aradıklarını bulamadı
Erzurum’da iki gündür yağan yağmur yağışı sonrasında çamur deryasına dönen ...
Aşkale balında ilk sağım
Aşkale’de ekim ayı başında ilk bal sağımı yapıldı.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri