Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hak-İş'ten 1 Mayıs kutlaması
Hak-İş'ten 1 Mayıs kutlaması
Çomaklı Emekçilerin coşkusunu paylaştı
Çomaklı Emekçilerin coşkusunu paylaştı
Çiftçi: ‘Emekçi kardeşlerimiz dayanışmanın timsali’
Çiftçi: ‘Emekçi kardeşlerimiz dayanışmanın timsali’
Kars yolunda seyir halindeki tır alev aldı
Kars yolunda seyir halindeki tır alev aldı
Buz pateninde Furkan Akar fırtınası
Buz pateninde Furkan Akar fırtınası
HABERLER>TÜRKİYE
26 Ocak 2024 Cuma - 01:49

‘Filistin meselesi Türkiye’nin odağında’

Erdoğan, ‘Filistin meselesi, hem Türkiye'nin hem İran'ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler." dedi

‘Filistin meselesi Türkiye’nin odağında’

Erdoğan, ‘Filistin meselesi, hem Türkiye'nin hem İran'ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız New York'ta BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler." dedi

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 8. Toplantısı dolayısıyla Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Reisi'nin ülkemizi ziyaretini tehir etmesine neden olan Kirman'da 3 Ocak'ta meydana gelen menfur terör saldırısını bir kez daha lanetliyorum. Bu vesileyle Türkiye'nin terörle mücadelede İran'ın yanında olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

İran'la ilişkileri karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde derinleştirmeye önem verdiklerini, görüşmelerde bu iradeyi bir kez daha teyit ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsey toplantısı kapsamında alınan kararların yalnızca Türkiye ve İran için değil, bölgenin istikrarı ve refahı bakımından da önem taşıdığına işaret etti.

SOMUT İŞBİRLİĞİ ALANLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde somut iş birliği alanlarıyla Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldıklarını aktararak, "Terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitime ikili gündemimizde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Konseyimizin geçmiş toplantılarında aldığımız kararların takibini yaptık." diye konuştu.

İran ile yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefi bağlamında özellikle koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kulvarda daha hızlı koşulması gerektiğinin farkında olduklarını, Cumhurbaşkanı Reisi ile bu kapsamda atılacak adımları ele aldıklarını söyledi.

"FİLİSTİN MESELESİ ODAKTA YER ALIYOR"

İş dünyasının karşılaştığı sorunların çözülmesinin, bu gayretlere önemli katkıda bulunacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terörle mücadelede komşumuz İran'ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK'a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. Münasebetlerimizin geliştirilmesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık. Bu suretle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

Değerli kardeşim Sayın Reisi ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya'da yaşanan son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Filistin meselesi, hem Türkiye'nin hem İran'ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız dün New York'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler."

"FİLİSTİN'İN HAKLI DAVASINA DESTEĞİMİZİ TEKRARLADIK"

Türkiye'nin 7 Ekim'den bu yana 26 bin tonu un olmak üzere, 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini Al-Ariş'e gönderdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Görüşmelerimizde, İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık. Filistin'in haklı davasına desteğimizi tekrarladık ve bu konudaki iş birliğimizi devam ettirme kararlılığımızı tazeledik. Bölgemizin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde mutabık kaldık."

Asırlardır komşu olan İran ile ilişkileri, ülkelerin ve bölgenin menfaatleri doğrultusunda ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konsey toplantısının hayırlara vesile olmasını diledi.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE FİLİSTİN DAVASI VE FİLİSTİN HALKININ HAKLARININ VERİLMESİ HUSUSUNDA MUTABIKIZ"

Cumhurbaşkanı Reisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ile İran'ın, Filistin konusunda ortak görüşlere sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Reisi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Filistin davası ve Filistin halkının haklarının verilmesi hususunda mutabıkız." dedi.

Türk halkı ve hükûmetinin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı tutumunun takdire şayan olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Reisi, "Biz uzun yıllar Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduk ve bundan sonra da bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımayı istiyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin oldukça verimli olduğuna dikkati çekerek, ülkesinin Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kararlı olduğunu belirtti.

İki ülkenin ekonomi, ticaret, kültür ve enerji başta olmak üzere birçok alanda iyi ilişkilere sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Reisi, "Ekonomik ve ticari alanlarda etkili adımlar attık ve ilişkilerin düzeyini yükseltmeye kararlıyız. İlk aşamada iki ülkenin iş insanları ve bakanlarının da desteğiyle 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Türkiye ile petrol ve gaz alanındaki çalışmaların da gündemde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Reisi, bağlantı yollarının geliştirilmesine de öncelik verdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde terör, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadelede iş birliğinin de ele alındığını dile getiren Reisi, iki ülkenin özellikle terörle mücadele konusundaki iş birliğinin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere bölgedeki terör gruplarının ABD ve İsrail tarafından yönlendirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Reisi, Washington ve Tel Aviv'i terör örgütleri yoluyla bölgede istikrarsızlık oluşturmaya çalışmakla suçladı.

İran ve Türkiye arasında her alanda iş birliğinin geliştirilmesinin iki ülkenin yanı sıra bölgenin çıkarlarına hizmet ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Reisi, "Türkiye'nin güvenliğinin bizim güvenliğimiz, bölge ülkelerinin güvenliğinin bizim güvenliğimiz olduğuna ve bölge ülkelerinin herhangi biri için en ufak bir güvensizliğin tüm herkese zararı olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

"FİLİSTİN MESELESİ İNSANLIĞIN BİRİNCİ MESELESİDİR"

Filistin meselesinin İslam dünyasının ve insanlığın birinci meselesi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Reisi, ABD'nin İsrail'e verdiği destekle Gazze'de işlenen tüm suçların sorumlusu olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere Gazze'deki saldırıları durdurmayı başaramayan uluslararası kuruluşların işlevini kaybettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Reisi, "Adil ve yeni bir dünya düzeninin gerçekleşmesini istiyoruz. Siyonist rejimin Filistin'in mazlum ve dirençli halkına yönelik uyguladığı zulümler sadece Müslüman milletleri değil, tüm özgür dünya halklarının vicdanlarını yaralamıştır." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Reisi, şöyle devam etti: "Türkiye gibi Müslüman ülkeler, dünyanın özgürlükçü ülkeleri ve insanları ile insan haklarını gerçekten savunan kişilerle iş birliği içerisine girerek yeni adil dünya düzeninin kurulması için çaba göstermeliyiz."

Türk halkı ve hükûmetinin İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı tutumunu "takdire şayan" olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Reisi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Hükûmeti ve her zaman Filistin halkına desteklerini açık şekilde beyan eden Türkiye'nin aziz milletine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

 
Doğu Ekspresle gelen turizm bereketi
 
MHP adaylarını açıklamayı sürdürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: 'Niyet hayr, akıbet hayr'
Erdoğan, ‘Niyet hayr, akıbet hayr’ diyerek, 21 yılda girdiğimiz 17 seçimde ...
Gazze'de can kaybı 25 bin 490’a yükseldi
İsrail'in Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı 25 bin 490’a yükseldi.
'Yeni bir dönemin kapısını araladık'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ...
 
‘Cumhur İttifakı ilkelerin ittifakıdır’
Erdoğan, AK Parti Yalova İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada ...
‘Hedefimiz savunma sanayinde bağımsız bir Türkiye’
Erdoğan, ‘Hedefimiz savunma sanayinde tam bağımsız bir Türkiye'dir. Herhangi ...
'Peygamber efendimiz insanlığa en güzel örnektir'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Hadis Araştırma Takdim ve İcazet Merasimi’nde konuştu
 
Erdoğan'dan ortak gurur vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ortak gururumuzun zirveye yükseldiği ...
‘Bir kez daha eser vermeye, hizmet etmeye talibiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Büyükşehriyle iliyle ilçesiyle beldesiyle ülkemizin ...
'Bizim gündemimizde sadece Türkiye var'
Erdoğan, ‘Bizim gündemimizde sadece Türkiye var, bizim gündemimizde eser ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri