Elazığ Belediyesi ile Türk Hava Yolları tarafından imzalanan protokol ile şehir dışından gelecek ve gidecek cenazeler ücretsiz taşınacak.
Elazığ Belediyesi Harput Toplantı salonunda düzenlenen protokol törenine Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile THY Elazığ Şube Müdürü Kuddisi Demir katıldı. Başkan Yanılmaz ile THY Elazığ Şube Müdürü Demir, kurumlar adına Elazığ’a gelecek ve gidecek olan cenazelerin ücretsiz taşınması için karşılıklı olarak protokol imzaladı. 2015 yılının Ocak ayından itibaren Alo 188 hattının kurarak Elazığ’daki tüm cenaze hizmetlerini ücretsiz olarak verdiklerini aktaran Başkan Yanılmaz, “Cenaze olduğu an, insanın acize düştüğü andır. Bu durum zengin, fakir, makam ve mevki fark etmiyor. Dolayısı ile cenaze hizmetleri ile uğraşmasın. Alo 188 hattını, tabutu, kefeni, mezarlıkta yer, imam var mı diye kimse uğraşmaması için kurduk. Alo 188 denildiği anda bizim bütün hizmetleri yapacak ekibimiz giderek hizmetleri ücretsiz görüyor” dedi.
Daha önce Elazığ dışına cenazeler araçla kilometre başına ücret alınarak taşındığının altınız çizen Başkan Yanılmaz, “2015 yılından itibaren bu ücreti kaldırdık. Bugün de THY ile bir protokol imzaladık. Bugünden itibaren Elazığ dışına cenaze gideceği zaman araçla değil THY’ye ait uçakla göndereceğiz. Hem pratik, hem hızlı olarak ücretsiz olarak göndereceğiz. Teknoloji ve imkanlar arttıkça o imkanları hemşerilerimizle sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ONARIM VE RESTORASYON PROTOKOLÜ DE İMZALANDI
Elazığ Belediye ile Fırat Üniversitesi Harput Araştırma Merkezi Müdürlüğü arasında da Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Rektör Vekili Prof.Dr. Halil Hasar ve Merkez Müdürü Prof.Dr. Enver Çakar'ın katılımı ile “Mezar taşları okunması, onarımı ve restorasyon” projesinin protokolü imzalandı. Fırat Üniversitesi ile çok önemli bir protokol imzaladıklarını belirten Yanılmaz, “Biz Elazığ Belediyesi olarak Fırat Üniversitesi’nin katma değerinden faydalanmayı kendimize hedef edindik. Her kurumun bir gücü var, o güçleri bir araya getirdiğimizde Elazığ’a çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum. Biz hep birlikte bir gücüz. Fırat Üniversitesi attığımız her adımda çözüm ortaklarımızdan biridir. Harput dediğimizde 4 bin yıllık kadim bir medeniyetten bahsediyoruz. Palu dediğimizde yine bir o kadar geçmişi olan köklü bir medeniyetten bahsediyoruz. Şehirlerin merkezlerin beldelerin kültürünü ortaya çıkaran en önemli unsurlardan bir tanesi mezar taşlarıdır. Mezar taşları o belde de kimlerin yaşadığını, o topraklarda hangi medeniyetin hüküm sürdüğünü ortaya koyan çok net belgelerdir. Bu protokolle Fırat Üniversitesi ile birlikte Harput’taki mezar taşlarının hem ortaya çıkarılması, hem okunması, hem de onarım ve bakımının yapılması noktasında birlikte hareket etme kararı aldık. Tüm maddi imkanları biz Belediye olarak karşılayacağız ve Harput’un kadim kültürünün mezar taşlarına yansıyan bölümünü ortaya çıkaracağız. Bu yazılar kalıcı esere dönüştüreceğiz ve bir kitap şeklinde gelecek nesillere aktaracağız” dedi.